Navigation Menu
Obiective turistice Zagreb

Obiective turistice Zagreb

in Ponturi | 0 comentarii

Zagreb este un oras minunat de vizitat, cu numeroase obiective turistice precum muzee si galerii de vazut in timpul zilei, dar si restaurante, baruri si cafenele pentru distractiile nocturne. Este perfect pentru o evadare de un weekend din orice alta parte a Europei, sau pentru cateva zile la inceputu/sfarsitul sejurului in Croatia. Acestea sunt unele dintre cele mai interesante si vizitate obiective turistice din Zagreb.

Muzeul arheologic din Zagreb

Muzeul arheologic din Zagreb, fondat in 1846, este situat in Palatul Vranyczany-Hafner si detine aproximativ 460.000 de exponate. Colectia priestorica vorbeste despre istoria multor culturi, de la Paleolitic la inceputurile Epocii de Fier. Colectia antica prezinta monumente de origine greaca si romana, in cea din urma figurand articole domestice locale si straine. Colectia medievala urmareste evolutia istorica de-a lungul marilor imigratii si pana la Evul Mediu. Colectia egipteana este unica de acest fel din sud-estul Europei. O descoperire demna de mentionat este mumia din Zagreb, alaturi de care se gaseste cel mai mare text in limba etrusca. Colectia numismatica este una dintre cele mai mari si ma importante din Europa si din lume. Muzeul detine si o librarie impresionanta, cu peste 50.000 de volume.
In curtea muzeului se afla Lapidarium-ul, o inedita colectie de monumente din piatra romane. Muzeul este angajat de asemenea in ingrijirea Parcului Arheologic Andautonia din Scitarjevo, unde sunt conservate urmele unui oras antic din secolele I-IV. Materialele pastrate in muzeu sunt repartizate in 15 colectii diferite. Colectia regilor croato-ungari si cea a hartilor geografice din secolele XVI-XVIII ocupa un loc special. Colectia cea mai prolifica este cea a armelor si a istoriei produselor industriale.

Muzeul Croat de Arhitectura

Fondat in 1995, acesta contine 18.000 de articole care povestesc despre istoria arhitecturala a orasului. Materialul care prezinta perioada dintre secolul XIX si contemporaneitate este deosebit de valoros. Muzeul, insa, nu tine expozitii permanente; acestea sunt ocazionale si cu anuminte tematici.

Muzeul Croat de Istorie Naturala

Muzeul, fondat in 1986, este important astazi in calitatea sa de instituite stiintifica. Incaperile muzeului adapostesc peste 250.000 de specimene dictribuite in diverse colectii. Colectia de roci si minerale pastreza specimene de pe intreg globul. Colectia geologica si paleontologica prezinta evolutia regnurilor vegetal si animal. In cadrul acesteia, colectia omului preistoric din Krapina ocupa un loc important; aceasta reprezinta cea mai importanta colectie Neanderthal din lume. Colectiile zoologice, cu elemente din fauna croata, dar si din cea exotica sunt si ele valoroase. De curand, a fost inaugurata si sectiunea botanica a muzeului, cu ierbare. Exista si o librarie bine dotata in muzeu, cu peste 30.000 de volume legate de istoria naturala.
Expozitia permanenta prezinta publicului larg colectiile minerale, petrografice si zoologice, cu material provenit din Croatia dar si din alte parti ale lumii. Ocazional se organizeaza si expozitii tematice si conferinte stiintifice. Muzeul publica si jurnalul stiintific „Natura Croatica”.

Muzeul de arta contemporana din Zagreb

Muzeul de arta contemporana din Zagreb a fost fondat in anul 1954, cu scopul documentarii si a promovarii evenimentelor, stilurilor si fenomenelor de arta contemporana. Inca de la aparitia sa, muzeul a prezentat colectii relevante in concordanta cu principiile muzeografice moderne si cu nevoile societatii zilelor noastre. Initial, muzeul s-a situat in Palatul Kulmer, in centrul istoric al Zagrebului.
In 2003 a debutat constructia unei noi cladiri, gandita de arhitectul Igor Franic. Igor Francic a conceput cladirea in spiritul arhitecturii functionale, aceasta urmand sa fie ridicata pe ruta care facea legatura intre centrul istoric al Zagreb-ului si noile sectoare de pe malul raului Sava. Latura nordica a muzeului, care vegheaza deasupra parcului capitalei, este destinata organizarii expozitiilor in aer liber. La baza cladirii sunt situate incaperile destinate workshop-ului, o biblioteca si sala de lectura aferenta, o camera de expozitie, un shop al muzeului si un restaurant. Incaperile pentru expozitii sunt localizate pe 3 niveluri, iar varietatea lor contribuie la echilibrul dintre expozitiile cu caracter permanent si cele temporare, putand fi organizate proiecte dintre cele mai ambitioase. Colectiile muzeului cuprind 12.000 de opere de arta ale artistilor croati si internationali, din 1950 si pana in zilele noastre. Printre colectii se numara cele de desen, de film, de fotografie, de arta media, de sculptura si pictura.

Muzeul de arte si mestesuguri din Zagreb

Muzeul a fost fondat in anul 1880, cu scopul de a proteja operele de arta traditionala de aparitia noului val industrial si a produselor sale. Muzeul are 160.000 de exponate, pe sectiile sale fiind repartizate 19 colectii: furnituri, metal, picturi, sculpturi, ceasuri, fotografie si echipament asociat, instrumente muzicale, fildes, piele pictata si scrisa si jucarii.
Urmatoarele donatii sunt foarte importante: Penic, Zaplaz, Ibler, Akacic, Ulrich, Pichler, Krizman, Maric, Matkovic-Majer si Vinsky. Muzeul are o biblioteca de peste 50.000 de volume. Expozitia permanenta este insotita incepand din 1995 de comentarii legate de exponate, legende si aparatura computerizata moderna. Muzeul organizeaza in mod regulat expozitii culturale, istorice si pe tematici diverse, intalniri intre experti, workshop-uri si contribuie la restaurarea operelor de arta.

Parcul Arheologic Andautonia

In apropierea satului Scitarjevo de langa Zagreb sunt urmele orasului roman Andautonia, care constuie un punct de atractie inedit pentru turisti. Andautonia era un centru administrativ, economic, cultural si religios acum 400 de ani. Arheologii inca executa sapaturi in sit, insa turistii pot vizita zona de 2.500 de metri patrati care cuprinde strada principala, baile orasului, colonadele si trotuarele.

Satul Scitarjevo constituie in sine un obiectiv turistic, datorita fermelor sale tipic rurale si a caselor din lemn.

Pietele publice din Zagreb

Strada Praska, situata la baza orasului Zagreb, duce catre o serie de locuri publice atractive, fiecare dintre ele invitand la o plimbare prin obiectivele sale. Piata publica Zrinsky detine un pavilion muzical datand din 1895 si fantani si Muzeul Arheologic de la numarul 17. Tot aici au fost ridicate si o serie de busturi ale unor personalitati croate si aici isi are sediul palatul Academiei Croate de Arte si Stiinte (1876). In piata Strossmayer se afla monumentul construit in memoria episcopului Jurak Strossmayer, fondator al Academie, si alte cladiri istorice. In Piata Tomislav se afla Pavilionul de Arta, in fata caruia troneaza statuia pictorului renascentist Anadrija Medulic. Piata Starcevic gazduieste Biblioteca Orasului si Hotelul Esplanade, servind ca puncta de acces catre Gradinile Botanice si catre monumentul Frane Bulic. Biblioteca Universitara din Piata Marulic poarta amprenta stilului arhitectural Art Nouveau. Muzeul Mimara se afla in Piata Roosevelt, iar Teatrul National Croat Neobaroc se afla in Piata Tito.

Teatrul National Croat din Zagreb

In 1895, momentul in care imparatul Franz Iosef al II-lea a deschis templul de arta baroca al Zagreb-ului s-a dovedit unul cu totul special atat pentru actori cat si pentru locuitorii orasului. La mai mult de un secol de la acest eveniment, interiorul neo-baroc al cladirii vrajeste inca locuitorii si turistii cu aerul sau nobil. Scena care a gazduit numeroase spectacole teatrale, de balet si de opera, conceputa in acord cu decorul opulent, face din cladirea careia ii apartine un sediu ideal pentru inatlniri oficiale, receptii si evenimente promotionale care ofera amintiri de neuitat oaspetilor.

Comentarii si pareri