Navigation Menu
Obiective turistice Kiev

Obiective turistice Kiev

in Ponturi | 0 comentarii

Fiind unul dintre cele mai vechi orase din lume, o calatorie in Kiev vine la pachet cu oportunitati interesante de activitati intr-un cadru unic si incantator pentru vizitatori. Exista o gama larga de obiective turistice fascinante de vazut, de la Muzeul Cernobil pana la o manastire in pestera si uimitoare catedrala Sf. Sofia, din secolul XI. O vizita in acest oras inseamna sa cunosti secole de istorie europeana prezenta in aproape toate atractiile si obiectivele turistice din Kiev.

Casa cu chimere

Construita acum mai mult de un secol de catre excentricul Kyivite Wladislaw Horodecki, aceasta este cea mai unica structura din Kiev. Forme arhitecturale sofisticate sunt ascunse in figurile fantomatice din visele lui Horodecki. Burlanele in forma de trompa de elefant, rinocerii, antilopele, broastele gigantice, sirenele si alte figuri sunt construite din ciment, un material de ultima generatie din secolul al XIX-lea. Un proprietar al unei fabrici de ciment locale i-a asigurat lui Horodecki o provizie de ciment, stiind ca interesul generat de o astfel de casa neobisnuita ar da roade. Foarte inovativ, design-ul foloseste la maxim relieful neregulat al Kiev-ului: trei etaje se inalta pe o parte si sase coboara pe alta partea a dealului. Design-ul interior a fost considerat deasemenea foarte modern, si a inclus o camera frigorifica pentru depozitarea alimentelor, o pivnita, o spalatorie, un garaj pentru atelajele trase de cai si chiar o camera speciala pentru vaca lui Horodecki. Aceasta asigura lapte proaspat pentru mic dejun, pranz si cina.

Andriivs‘kyi uzviz

 Aceasta este fara indoiala una dintre cele mai indragite strazi din Kiev. In vremurile vechi facea legatura dintre partea administrativa, superioara a orasului cu Podil, partea inferioara unde locuiau artizanii si comerciantii. Aceasta stanca abrupta este un loc de intalnire traditional pentru festivaluri si targuri, si este intesat cu numeroase galerii de arta, muzee, cafenele, baruri si restaurante. Aflandu-se chiar in centrul comunitatii artistice a orasului, strada este o oprire preferata a turistilor aflati in cautare de picturi si de obiecte traditionale ucrainiene. Aici se gaseste deasemenea un magazin cunoscut pentru suveniruri de toate felurile chiar si de prost gust si/sau sovietice.

Artizanii se inmultesc in weekend-uri si de sarbatori. Intriganta cladire aflata la numarul 15 este denumita de localnici „Castelul lui Richard”. Acum se afla in reconstructie, dar nu va faceti griji…un lucru nepretuit se ascunde in spate. Mergeti drept pe strada, si la dreapta veti gasi o scara abrupta si incovoiata, cu trepte de fier. Cei suficient de puternici pentru a face fata urcarii sunt recompensati cu o pozitie impunatoare deasupra Podil-ului si Dnepr-ului. Muzeul Bulgarov nu trebuie ratat de catre pasionatii de literatura, si este localizat la nr.13. la baza dealului, faceti stanga spre Kontraktova ploscha sau dreapta pentru a ajunge la Sahaidachnoho vul., o oaza pentru iubitorii de cafea.

 Biserica Sf. Andrei Kiev

 Faimosul arhitect Bartolomeo Rastrelli a fost geniul din spatele acestei atractive biserici in stil baroc care intampina multimea in capatul strazii Andriivs‘kyi uzviz. Construita in 1754, este una dintre rarele cladiri din Kiev care a reusit sa evite deteriorarea grava sau reconstructia. Silueta eleganta a domului sau si a celor cinci cupole mai mici sunt usor vizibile din Podil si de mai departe. Se spune ca apostolul Andrei, care a fost primul crestin ce a predicat gospel-ul in Kiev, a ridicat o cruce chiar in acest loc. A fost dorinta credincioasei fiice a lui Petru cel Mare, Elizabeth, dupa vizita ei in Kiev in 1744 ca aceasta biserica sa fie construita. Trebuie sa mentionam ca, in comparative cu frumosul sau exterior, interiorul este oarecum dezamagitor-prea multe culori de rosu intens si auriu si fara nimic deosebit. Consolati-va cu o plimbare in jurul bisericii, o plimbare de care si faimosul scriitor ucrainian Gogol s-a bucurat. Casa de bilete se gaseste la baza treptelor, si sunt disponibile tururi in limba engleza.

Casa cu Zei Greci

Constructia reprezinta muntele Olimp din Kiev, acoperit de sculpturi ale zeilor greci. Zeita fertilitatii Demeter cu o legatura de grau, zeul focului Hephaestus cu ciocanul sau, zeita intelepciunii Athena cu un coif, o sabie si cu un scut, si zeul comertului Hermes cu o plasa si cu un cocos vegheaza asupra locuitorilor orasului de pe fatada sa, asa cum au facut vreme de mai mult de un secol.

 Catedrala Sf. Mihail Kiev

Catedrala Sf. Mihail este localizata vis-à-vis de Catedrala Sf. Sophia. Cea originala, construita de catre printul Sviatopolk in 1108, a fost distrusa de catre regimul sovietic in anii 1930 pentru ca ”nu avea valoare istorica”. Catedrala reconstruita s-a finalizat in mai 2000. Exteriorul sau de culoarea cerului si acoperisul sau auriu adauga un fundal uimitor peisajului citadin, care a devenit un amestec de cladiri care stau sa cada si cladiri nou reconstruite. O aducere aminte a regimului inuman al lui Stalin se gaseste pe partea dreapta spre iesirea din curtea bisericii. Acesta reprezinta un monument in memoria victimelor Holomodor (infometarii): o infometare orchestrata in parte de conducerea sovietica intr-o incercare de a distruge taranimea, aproximativ 10 milioane de ucrainieni pierind intre anii 1932-1933. Veghind asupra pietei, se gasesc statuile reconstruite ale printesei Olga, Apostolul Andrei, Sf. Cyrill si Sf. Mephodius.

Catedrala Sf. Sofia Kiev

Datand din secolul al XI-lea, Catedrala Sf. Sofia a fost un important centru pentru Rusia sovietica. A fost deteriorata si reparata de-a lungul anilor, si astazi este un amestec de stiluri arhitecturale din noua secole diferite. Poate unul dintre cele mai surprinzatoare aspecte ale catedralei este impresionanta colectie de mozaicuri bizantine si fresce ce dateaza inca de la intemeierea sa. Sute de piese de graffiti legate de evenimente politice si istorice datand de secole mai pot fi vazute si astazi pe peretii catedralei.

Muzeul National de Arta Kiev

Construit in secolul al XIX-lea, in stilul unui templu grecesc cu o galerie cu 6 coloane proiectata de arhitectii Horodets’kyi si Boytsov, colectii valoroase in mare parte necunoscute pentru vizitatorii din vest sunt continute de catre cele 21 de galerii ale muzeului. Aceste piese includ icoane, tablouri si sculpturi ucrainiene din secolul alXIV-lea pana la inceputul secolului al XX-lea. Opere ale poetilor si artistilor Taras Shevchenko, M.Pymonenko, K.Kostandi si H.Narbut sunt unele dintre atractiile principale ale muzeului.

Muzeul National de Istorie Kiev

Localizat pe un mal abrupt deasupra de Andriivs’kyiuzviz, acest muzeu arata mai multe aspecte ce privesc istoria Ucrainei din preistorie pana in prezent. Aici se afla colectii extinse de carti vechi, de monede si de bancnote, de opera de arta si descoperiri arheologice si etnografice. In spatele muzeului exista o carare care duce intr-un loc de unde poti avea o vedere a Podil-ului.

Muzeul Patriotic de Razboi din Kiev

Dominat de uriasa statuie a Patriei (ce arata ca si copia manuitoare de sabie a Statuii Libertatii), Muzeul Patriotic de Razboi gazduieste o fascinanta colectie de artefacte din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial intr-o cladire construita in stil sovietic. Tancurile scoase din uz stau in fata muzeului, pictate simbolic cu flori si in apropiere, o alta statuie interesanta denumita „Celor cazuti ” serveste ca si omagiu adus tuturor celor care au luptat si au murit in timpul razboiului. Desi toate indicatiile muzeului sunt fie in rusa, fie in ucrainiana acestea sunt expuse intr-un mod impresionant.

Poarta Aurita Kiev

Zoloti Vorota, una dintre cele mai unice amplasamente arhitecturale din Kiev, s-a redeschis in 2007, dupa o reconstructie de durata. Ruinele principalei porti antice a Kievului au fost construite initial in timpul ridicarii Kievului, si sunt incluse pe lista patrimoniilor mondiale UNESCO. Proiectata cu minutiozitate de catre istorici si arhitecti, noua constructie care ingroapa zidurile vechi este considerate a fi o copie exacta a portii initiale. De pe platforme, privelistea Volodymys‘ka vul si a zonei din imprejurimi este suficient de uimitoare pentru a justifica nivelul taxei de intrare.

Comentarii si pareri