Navigation Menu
Obiective turistice Alba Iulia

Obiective turistice Alba Iulia

in Ponturi | 0 comentarii

Dincolo de denumirea de capitala spirituala a romanilor, locul unde s-a infaptuit Unirea, inima Ardealului , Alba Iulia este un oras turistic. Alba Iulia, oras cu mare rezonanta in istoria poporului roman, isi datoreaza importanta sa istorica, in mare masura, pozitiei geografice, fiind punctul natural de trecere si rascruce de drumuri care l-au legat organic de zonele inconjuratoare, bogate in zacaminte de metale pretioase, sare si podgorii renumite. Arterele de circulatie din Transilvania prin care se comunica cu importante centre economice se intalneau aici, fapt ce a impulsionat dezvoltarea sa demografica, urbanistica si economica. Aici au avut loc evenimente majore din istoria neamului si Alba Iulia se mandreste cu faptul ca este considerata capitala spirituala a Romaniei.

 Cetatea bastionara Alba Iulia

Construita la scurt timp dupa instaurarea dominatiei habsburgice in Transilvania (1715-1738), Cetatea este cea mai reprezentativa fortificatie bastionara de tip „Vauban” din tara noastra. A fost zidita dupa planul arhitectului Giovanni Morando Visconti sub conducerea generalului Stefan de Steinville, comandant al trupelor imperiale din principat, cetatea are sapte bastioane (Eugeniu de Savoia, St. Stefan, Trinitarilor, Sf. Capistrano) si prezinta toate elementele de fortificare adaptate tehnicii militare a timpului, clesti, raveline, contragarda, sant, antesant si glacis, organizate pe principiul flancarii reciproce si al apararii la distanta.

Intrarea se face prin sase porti, decorate cu statui si reliefuri de catre o echipa de sculptori condusa de Johhan Konig. In totalitate cladirea se impune ca cel mai semnificativ ansamblu de plastica figurativa baroca din Transilvania.

Intre zidurile ei s-au desfasurat evenimente de cea mai mare importanta pentru istoria poporului roman: epilogul rascoalei lui Horea, marea unire a Transilvaniei cu Romania la 1 Decembrie 1918.

Catedrala Romano-Catolica

Zidita in secolul al XIII-lea, este cel mai valoros monument al arhitecturii medievale timpurii din Transilvania, care imbina armonios elementele romanice cu cele gotice.  Edificiul a fost conceput ca o basilica cu trei nave, transept cu trei abside semicirculare, turn peste careu si doua turnuri pe latura de vest, adaugandu-se ulterior doua nave in zona transeptului.

Cea mai importanta constructie din epoca Renasterii timpurii din Transilvania este fara indoiala capela „Lazo”, aflata pe latura nordica a catedralei, in interiorul acesteia se afla o bolta cu nervuri gotice tarzii, avand cheia de bolta decorata cu blazoanele unor personalitati transilvanene.

In interiorul catedralei se afla sarcofagul lui Iancu de Hunedoara, alaturi de cele ale fratelui sau Johannes Miles, a fiului sau mai mare Ladislau (situate in nava laterala sudica) si cele ale reginei Isabella si a fiului sau Ioan Sigismund.

Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan

Situat in fata portii a treia a cetatii, aceasta este opera a sculptorului lon Negrulea. A fost ridicat in 1937 din initiativa Societatii ASTRA. Masoara peste 20 m inaltime si are la baza un basorelief infatisandu-i pe cei trei luptatori.

Sala Unirii

Sala Unirii a fost construita in 1908, aici si-a desfasurat activitatea clubul ofiterilor din oras.

La 1 decembrie 1918, aici s-a adoptat Declaratia de unire a Transilvaniei cu Romania, care a fost apoi citita celor peste 100.000 de reprezentanti adunati pe platoul de pe Dealul Furcilor (azi numit Campul lui Horea). In aceasta sala, restaurata si amenajata, se pastreaza drapele si cocarde purtate de participantii la marele eveniment, mobilier de epoca, volumele cu Documentele Unirii.

Biblioteca Bathyaneum

Ridicata in stil baroc a fost biserica a trinitarienilor, insa, edificiul a fost modificat in interior in anul 1780, in vederea destinatiei actuale, aceea de biblioteca, de catre episcopul Ignatiu Bathyani(1741-1798), episcop al Transilvaniei si bibliofil pasionat.

Ea este cunoscuta in intreaga lume pentru colectiile sale de mare valoare reprezentand manuscrise, incunabule si tiparituri rare, dintre aceste amintim: Codex Aureus(sec. IX), manuscris cunoscut si sub numele de Evangheliarul de la Lorsch, care cuprinde evangheliile lui Marcu si Matei, Psaltirea lui David(sec. XII), Codex Burgundus (sec. XV), Biblia Sacra (sec. XIII), Palia de la Orastie (1582), Biblia lui Serban Cantacuzino (1688), Noul Testament de la Balgrad(1648).
in anul 1792 este infiintat aici primul observator astronomic de pe teritoriul tarii noastre.

Muzeul National al Unirii

Muzeul National al Unirii este cel mai important muzeu din Romania, atat din punctul de vedere al patrimoniului sau, cat si al prestigiului stiintific. Inceputurile institutiei sunt legate de „Societatea de istorie, arheologie si stiinte naturale din judetul Alba”, infiintata in anul 1887, care a inaugurat primul sediu al muzeului in actuala cladire a Scolii generale nr. 3, unde au fost adapostite peste 1000 de piese arheologice si numismatice.

Colectia a sporit prin activitatea remarcabila a primului director, Adalbert Cserni, care pana la moartea sa in 1916, a efectuat ample cercetari arheologice in diverse puncte ale orasului, editand totodata primele 18 fascicule din publicatia muzeului.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, odata cu instaurarea dictaturii comuniste, la conducerea muzeului ajung figuri obscure, urmandu-se astfel principiul antiintelectualist, care a ramas una dintre caracteristicile fundamentale ale politicii culturale din Romania pana in 1989.

In 1958 fosta Casa a Armatei, care includea istorica Sala a Unirii, trece in administrarea muzeului. Aniversarea semicentenarului unirii Transilvaniei cu Romania in 1968 la Alba Iulia, a determinat transformarea si restaurarea cladirii „Babilon”, datand din 1853, unde va adaposti noi sectii expozitionale. Imediat institutia a primit numele de Muzeul de Istorie Alba Iulia.

Anul 1975 reprezinta un nou moment aniversar,cand la Alba Iulia se celebrau 375 de ani de la prima unire realizata de Mihai Viteazu, si 2000 de ani de existenta a orasului. Atunci a prilejuit reorganizarea completa a expozitiei de baza a muzeului, intr-un circuit continuu ce cuprindea parterul, etajul I si II ale cladirii „Babilon”, institutia revenind la denumirea de Muzeul Unirii.

Palatul Princiar

In acest edificiu a locuit Mihai Viteazul in vremea primei uniri politice a tarilor romane, fiind distrus in urma invaziilor turco-tatare. In cronicile straine palatul aparea ca un edificiu foarte luxos, impodobit cu fresce, scari de marmura, cladirile fiind grupate in jurul a doua curti patrate. Imediat dupa caderea Ungariei sub turci, aici s-a asezat sotia lui Ioan Zapolya, Isabella.

S-au facut de asemenea numeroase lucrari de infrumusetare in timpul principilor Gabriel Bethlen si Gheorghe Rakoczi al II-lea. Din anul 1700 cladirea a fost transformata in cazarma, iar interiorul a fost modificat. Modificarile facute odata cu schimbarea destinatiei cladirii, au determinat distrugerea sau astuparea unor importante ansambluri arhitectonice ilustrand scene din Vechiul Testament.

Catedrala Reintregirii

Cunoscuta si sub numele de Catedrala Incoronarii, constituie expresia artistica a unitatii noastre nationale realizata prin actul din 1918. Arhitectura sa este inspirata din biserica domneasca din Tirgoviste, se inscrie in curentul romantic initiat in arta romaneasca in ultimele decenii ale secolului trecut, ce si-a propus valorificarea creatiei artistice medievale de la sud de Carpati.

Ridicata intre 1921-1923, dupa planurile arhitectului D. Ghe. Stefanescu, sub conducerea inginerului T. Eremia, aici au fost incoronati suveranii Romaniei Mari la data de 15 octombrie 1922, catedrala purtand si numele de Catedrala Incoronarii.

Edificiul are forma de cruce greaca inscrisa, cu un pridvor deschis, in interior se patrunde printr-un pronaos dreptunghiular, cu trei unitati de boltire in segment de arc de cerc, un naos ingust si altar. Decoratia pictata in fresca este realizata in spiritul iconografiei traditionale de catre Constantin Petrescu.

De o parte si de alta a intrarii apar portretele suveranilor Romaniei Mari – regele Ferdinand I Intregitorul si cu sotia sa, Maria – subliniind cu aceasta semnificatia istorica a edificiului. Iconostasul, mobilierul, stranele au fost realizate din lemn de stejar, prezentand aceleasi motive decorative de inspiratie brancoveneasca.

Ansamblul este dominat de un turn -clopotnita, inalt de 58 m, terminat in forma de cupola sprijinita pe coloane. In prezent aici se afla sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia.

 Palatul Apor si Palatul Bethlen Miklos

Ambele se afla in perimetrul cetatii, dateaza din secolul al XVII-lea si au o arhitectura renascentista. Palatul Apor se afla in apropierea Bibliotecii Bathyaneum si a apartinut contelui Apor, si a fost ridicat in a doua jumatate a secolului al XVII-lea.

La inceputul secolului al XVIII-lea si-a avut aici resedinta contele de Steinville, comandantul trupelor austriece, tot acum cladirii s-au adus adaugiri, excelente portaluri interioare decorate în stil baroc.

Centru de Echitatie

Incepand din vara anului 2009, pasionatii de echitatie vor descoperi ca pot practica acest minunat sport in interiorul Cetatii Albe Carolina, unde s-a deschis un Centru de Echitatie. Turistii pot alege dintre cei 6 cai frizieni adusi din Olanda sau litipanul, folosit in mod deosebit de incepatori. Frizienii si lipitanul sunt caii folositi zilnic la ceremonialul de schimbare a garzii de la Poarta a III-a a Cetatii. Pentru micutii care vor sa descopere frumusetea acestui sport, autoritatile au adus doi ponei.

Centrul de Echitatie isi incepe programul, in fiecare zi, la ora 9 si il incheie seara, la ora 21.00. Pentru o jumatate de ora de echitatie pretul este de 50 de lei, iar pentru o ora 100 de lei. Exista si varianta cu abonamente: 10 sedinte de 30 de minute costa 450 lei, iar pentru un numar similar, dar de o ora fiecare, pretul este de 900 lei.

Comentarii si pareri