Navigation Menu

Valletta este capitala Maltei si unul dintre cele mai frumoase orase ale acestei tari. Este o asezare din secolul XVI, cu multe cladiri din timpul Cavalerilor Sfantului Ioan al Ierusalimului, conducatorii de lunga durata a orasului. Valletta a fost numit dupa fondatorul sau, Grandmaster Jean de la Vallette si este situat pe o peninsula. Cele doua porturi ale sale au contribuit in mare masura la dezvoltarea economica si turistica a zonei.

In primul rand Valletta este o bijuterie arhtectonica, o lectie de stil baroc, manierist, neo clasic, dar si modern, pentru ca fiecare vizitator, oricat ar fi de diferit, sa poata tresari de emotie.

Scrierile vechi mentioneaza anul 1566 ca data de nastere a orasului emblematic pentru Malta. In doar 15 ani cetatea a atins frumusetea si rafinamentul altor orase europene. Ziduri crenelate, forturi si o catedrala impresionanta. Orasul si-a primit numele de la Jean Parisot de la Valette, Marele Maestru al Ordinului Cavalerilor Ioaniti si unul dintre strategii care au reusit sa tina departe pentru mult timp armatele otomane. Cavalerii Ioaniti obisuniau insa sa-l numeasca Humillissima Civitas Valletta, „Prea umilul oras al lui Valletta”.

In malteza Valletta este cunoscut in limbajul colocvial ca il-Belt, insemnand „orasul”. Cetatea a fost avariata in timpul raidurilor aeriene din Al Doilea Razboi Mondial.

Peisajele din Valletta sunt idilice: stancile aurii alaturi de marea albastra ofera o panorama de neuitat. Plajele din Valletta sunt curate, nisipul este fin, iar apa cristalina este perfecta pentru baie. Valletta se bucura de un climat mediternean, cu veri foarte calde si uscate si ierni caracterizate de umiditate si vreme blanda.

Privit din punct de vedere arhitectural si urbanistic, Valletta este orasul perfect. Francesco Laparelli l-a gandit ca un spatiu rectangular, in care principalele strazi, foarte largi si drepte, sa porneasca din miezul Vallettei – Poarta Orasului – si sa se termine la Fortul Sfantul Elmo, chiar deasupra Marii Mediterane.

In felul acesta se asigura o buna ventilare a orasului (aerul circula cu repeziciune, astfel incat se putea simti briza marii in orice coltisor). In acelasi timp, cladirile erau amplasate in asa fel incat soarele sa le mangaie fatadele doar in anumite momente ale zilei.

Reteaua de canalizare care lega toate punctele orasului era pentru acele timpuri una dintre cele mai elaborate.

Bastioanele, inalte si de 47 de metri reprezentau odinioara puncte de observatie, iar astazi sunt adapost pentru pasarile ostenite care-si gasesc in Malta un refugiu, precum corabierii de acum sute de ani care se indreptau catre Valletta cea minunata.

In acest oras puteti gasi cate un muzeu pe fiecare strada; printre cele mai cautate sunt Muzeul National de Arta si Arheologie, gazduit de un palat de secol XVIII si Muzeul Catedralei Sf Ioan, ale carei podele din marmura nu pot fi trecute cu vederea. Cei care vor sa cunoasca mai multe despre trecutul militar al orasului pot vizita Palatul Marilor Maestri – datand din secolul XVI si Muzeul Militar National.

Pe langa muzee puteti vizita Centrul Guvernamental al Mestesugurilor, unde artistii locali ofera spre vanzare diferite piese de artizanat; Gradina Botanica Argotti, celebra printre pasionati pentru impresionanta colectie de cactusi. Dincolo de Portul Mare se gaseste Cottonera, numele generic pentru cele trei suburbii ale orasului.

Vittoriosa, Insula Birgu Senglea si Cospicua sunt 3 orase care se remarca prin palatele, fortificatiile si locuintele medievale, bine restaurate. Pe langa cele mentionate mai sus puteti vizita si Biserica Sf Laurentiu, Muzeul Maritim, Fortareata Sf Angelo (punct cheie in apararea insulei, in timpul Marelui Asediu al Maltei) si Palatul Inchizitiei.

Orasul La Valletta a fost inscris in anul 1980 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Turistii care aleg sa isi petreaca vacanta in Valletta vor descoperi un oras linistit, plin de istorie si cultura, cu localnici foarte ospitalieri.

Mai multe informatii»

Liege este cel mai mare oras din Wallonia si al treilea din Belgia, dupa Bruxell si Antwerp. Orasul are o istorie veche si este printre putinele din lume care au pastrat o arhitectura ce isi are originile in secolele 17 si 18. Este un oras cu o atmosfera prietenoasa si vibranta, cu oameni primitori si entuziasti. Casa a celui mai mare palat din Belgia, a unora dintre cele mai vechi biserici din tara si a unui numar foarte mare de muzee, Liege este o destinatie turistica indragita.

Localizat la aproximativ 90 km in estul Bruxelles-ului si avand raul Meuse ca principal obiectiv turistic, orasul Liege farmeca in permanenta noi si noi vizitatori. Este un loc caruia nu ii pot fi descoperite cele mai interesante parti intr-un timp scurt, un loc care este diferit de alte orase ale Belgiei. Muzeele din Liege ofera vizitatorilor expozitii unice de arta religioasa medievala, surprinzand aspectul religios care este pregnant in acest oras. Pentru cei pasionati de literatura, faptul ca Liege este orasul natal al scriitorului Georges Simenon ar putea sa constituie un motiv suficient de puternic pentru a-i face daca nu sa petreaca o intreaga vacanta in localitate, atunci cel putin sa o viziteze pentru o zi atunci cand merg in Belgia. Dedicati aceasta zi vizitarii celor mai importante obiective turistice de aici: Palatul Printilor Episcopi, Piata Batte, Piata Sf. Lambert, Muntele Bueren si Catedrala Sf. Paul.

 In cea mai mare parte a anului, temperaturile din Liege sunt placute, iar extremele nu sunt ceva obisnuit aici. Verile sunt calduroase, dar temperaturile ridicate nu sunt greu de suportat, iar iernile sunt mult mai friguroase decat alte perioade ale anului, insa nu sunt extrem de geroase. Din iunie pana in septembrie, temperaturile din timpul zilei ating 20° Celsius, iar ianuarie este cea mai friguroasa luna a anului. Daca ati hotarat sa vizitati orasul in aceasta luna, strangeti haine groase in bagaje pentru ca maxima este de 5°, iar minima de -1°.

Orasul este cunoscut pentru festivalurile de folk ce au loc anual, iar cel mai important este “Le Quinze Aout”, organizat mereu pe data de 15 august. Cu ocazia aceasta, oamenii se pot delecta cu muzica de calitate, dar si cu felurite procesiuni si mancaruri gustoase. Festivalul atrage mai mult de 300 000 de persoane, iar locul sau de desfasurare este cartierul Outremeuse. Daca doriti sa programati vacanta in sezonul rece, trebuie sa stiti ca in oras in luna decembrie se organizeaza piete de Craciun, menite sa incalzeasca atmosfera si sa umple de bucurie sufletele copiilor.

Liege este orasul european cu cele mai multe teatre raportat la numarul de locuitori. Dintre acestea, teatrele de papusi sunt cele mai raspandite si sunt cunoscute chiar si la nivel international. Piesele fac referire de foarte multe ori la personajul Tchantchès, care este surprins intr-un numar impresionant de situatii. Amintim ca facand parte din categoria teatrelor de papusi urmatoarele teatre: Teatru Denis, aflat pe Rue Sainte Marguerite, Teatrul Mabotte, situat pe strada Mabotte, dar si Muzeul Tchantchès, de pe Rue Surlet.

In ceea ce priveste cazarea, diverse optiuni sunt disponibile, decizia fiind dependenta de ceea ce planuiti sa faceti in timpul vacantei si de banii pe care ii aveti la dispozitie. Hotelurile au preturi foarte variate, iar conditiile oferite sunt deosebite, chiar in cadrul hostel-urilor.

Cele mai bune restaurante din oras si-au castigat faima datorita bucatarilor care se straduiesc in permanenta sa aduca ceva nou si sa modifice meniurile, de cele mai multe ori in functie de sezon. Astfel, in anotimpul rece sunt servite in special supe consistente si fripturi, iar primavara si vara meniurile includ diverse tipuri de salate usoare. Mancarea traditionala este preparata in majoritatea restaurantelor, uneori chiar si in cazul in care restaurantul are specific international. Mancare gustoasa, servire ireprosabila si atmosfera traditionala, acestea sunt caracteristicile restaurantelor cu specific belgian.

Cateva produse sunt specifice orasului Liege, iar cele mai cunoscute sunt branza “Herve” si “Sirop de Liege”, ce contine un amestec de pere si mere ce este folosit in special pentru gatit. Faimoasele vafe facute in Liege sunt alte dulciuri foarte apreciate de turisti. Au un miros pregnant de scortisoara si sunt foarte dulci, iar gustul lor este pus in valoare cel mai bine atunci cand sunt servite calde.

Orasul Liege nu este deloc mai prejos fata de marile orase ale lumii din punct de vedere al incarcaturii istorice si culturale. Cu una dintre cele mai bogate colectii de arme, arheologie si arta religioasa din intreaga lume, Liege poate concura cu succes cu alte orase ce sunt mult mai cunoscute vizitatorilor. Frumosul oras aflat pe malul fluviului Meuse este in fiecare an casa a numeroase concursuri si festivaluri, avand deci multe de oferit turistilor.

Mai multe informatii»

Cagliari, sau „Castelul”, in dialect sardinian, este capitala provinciei italiene si a insulei Sardiniei. Desi mare parte din orasul actual a fost construit dupa secolul al XII-lea, Cagliari, ca si restul insulei, a fost initial intemeiat de catre fenicieni, care au numit orasul Karalis sau „orasul pietrelor”, si apoi de cartaginezi. Romanii au venit si ei aici, desigur, si si-au lasat amprenta printr-un amfiteatru rafinat si prin arhitectura generala, insa abia in secolul al XII-lea Cagliari a cunoscut din nou o perioada de dezvoltare, intai sub Pisani, urmati de aragonezi, si in cele din urma de Ducii de Savoia, care s-au numit Regii Sardiniei. Cagliari reflecta toate aceste influente. In jurul cetatii, strazile cartierelor Marina si Stampace sunt pline de cladiri italiene din secolul al XIX-lea. Eleganta Via Roma, ce merge paralel cu marea, are o multime de magazine, in timp ce Largo Carlo Felice, plina de pomi, si Via Regina Margherita, sunt o adevarata placere, bune pentru plimbari, in timp ce mergeti catre Castello. Cartierul Castello, cu mostenirea sa pisana si aragoneza, merita o catarare (sunt disponibile si ascensoare) de la Marina, daca doriti doar sa va bucurati de privelistile extinse de la laguna Santa Gilla si sa mergeti catre vest.

Partea veche a orasului (numit Castello, Castelul) este situata in partea de sus a unui deal, ofera o priveliste minunata asupra Golfului din Cagliari (cunoscut ca Golful Ingerilor). Cele mai multe dintre zidurile orasului sunt intacte, aici se afla doua dintre turnurile din calcar, construite in secolul al 13-lea St. Pancras Tower si Elephant Tower. Calcarul alb, local a fost, de asemenea, folosit pentru a construi zidurile orasului si multe cladiri. DH Lawrence si memoriul sau din calatoria in Sardinia (ianuarie 1921), a descris efectul arsitei mediteraneene asupra orasului construit din calcar alb si a asemanat Cagliari cu Ierusalimul alb. Orasul a fost construit pe sapte coline (Sant’Elia, Bonaria, Monte Urpinu, Castello, Monte Claro, Tuvixeddu şi San Michele).

Catedrala Santa Maria a fost restaurata in anii 1930, iar fatada in stil baroc a fost transformata intr-o fatada in stil medieval Pisan, mai apropiata de aspectul original al bisericii. Turnul clopotnita este original. In interior exista un naos si doua nave, cu un amvon (1159-1162), sculptate pentru Catedrala din Pisa, dar, mai tarziu, donate orasului Cagliari. Casele din cripta, ramase de la martiri se afla in Basilica San Saturno. Langa Catedrala este Palatul guvernului provincial (care a folosit pentru a fi palatul guvernatorului inainte de 1900). In Castello este, de asemenea, Muzeul Arheologic Sardinian, cel mai mare si cel mai important in ceea ce priveste civilizatia preistorica Nuragica din Sardinia. In cele din urma, Castello gazduieste ateliere mestesugaresti.

Basilica di San Saturnino este una dintre cele mai importante monumente paleo crestine din Sardinia. A fost construita in secolul al V-lea, in cinstea martirului ucis in timpul domniei lui Diocletian, Saturninus din Cagliari (Sfantul Patron al orasului). Un cript paleo – crestin este si in biserica San Lucifero (1660), dedicata Sfantului Lucifer, un episcop al orasului. Biserica are o fatada in stil baroc cu coloane antice si piese sculptate, dintre care unele gasite in necropola din apropiere. Sanctuarul Our Lady de Bonaria a fost construit de Aragonia in 1324-1329 in timpul asediului la Castelul, timp in care turnul din Pisa a fost adapost pentru refugiati.

Parcul Molentargius Saline este destinat pasarilor. Cu peste 180 de specii de pasari ce traiesc aici, vei putea admira in voie pasarile flamingo de culoare roz. Laguna, care are atat zone cu apa proaspata cat si cu apa sarata, creeaza o granita naturala a acestui parc spectaculos, in care intrarea este libera in fiecare zi, intre orele 7:00 şi 20:00.

Sant’Efisio este cea mai importanta sarbatoare din Cagliari. In fiecare an, de 1 mai, o procesiune religioasa care se intinde pe durata a patru zile, incepe prin purtarea statuii lui Sant’Efisio, de la biserica unde se afla pastrata, din cartierul Stampace, pana la biserica din Nora, cel mai vechi oras din Sardinia, ce dateaza din epoca fenicienilor. Mii de oameni imbracati in haine traditionale din Sardinia, unii dintre ei desculti, impanzesc strazile din Cagliari, in care alegorice trase de boi (traccas). O traditie care dureaza inca din anul 1657, atunci cand Saint Efisio a salvat orasul Cagliari de o epidemie, cu prilejul careia vei auzi sunetele de launeddas, instrumente antice de suflat, specifice regiunii.

Cagliari are un climat mediteranean, cu veri calde si uscate si ierni foarte blande. Clima sa este comparabila cu cea din California de Sud, dar este de multe ori revigorata de vanturile de nord-vest. Este aproape de alte locuri frumoase pe litoral, cum ar fi Maddalena Beach, Chia sau Villasimius, care nu sunt inca zone turistice. Este, de asemenea, aproape de parcuri montane, cum ar fi Monte Arcosu sau Maidopis, cu paduri mari si fauna salbatica (caprioare sardiniane, mistreti, etc.)

Principala plaja a orasului, Poetto se afla la numai 5-10 minute de mers cu autobuzul de centrul orasului si este caracterizata de o linie lunga de coasta, care are pe fundal un peisaj montan. Poate ca nu este cea mai buna plaja din Sardinia, dar este mai mereu aglomerata si vei avea de infruntat cetele de turisti in incercarea de a gasi un loc liber, in lunile iulie si august. Chioscurile de-a lungul plajei servesc bauturi, sandvisuri si gustari si sunt deschis nonstop pe timpul verii.

Cagliari este un oras turistic, mai ales in timpul verii cand o multime de cluburi si pub-uri sunt sunt luate cu asalt de tineri si turisti. Barurile si cluburile de noapte sunt concentrate in Corso Vittorio Emanuele II, o strada ingusta in cartierul Stampace, in cartierul Marina, in apropiere de port si cartierul Castello. Sunt cluburi pe plaja Poetto pentru distractia de vara si in Viale Marconi pentru iarna.

Mai multe informatii»

Salamanca este localizat langa raul Tormes si este unul dintre cele mai spectaculoase orase renascentiste din Europa. Este bine cunoscut pentru universitatea sa foarte veche (fondata in 1218) si probabil cel mai popular loc pentru a invata spaniola. Aceasta universitate este elementul care da ambianta orasului. Puteti vedea sute de studenti trecand pe strazi si distrandu-se in numeroasele baruri frumos decorate pana noaptea tarziu.

In interiorul orasului, gresia aurie se gaseste in fiecare stil arhitectural major, de la romanesc la baroc, si chiar cartierele moderne sunt masiv construite cu ajutorul ei. Orasul a fost declarat ‘Oras al patrimoniului omenirii’ de catre UNESCO.

Salamanca este suficient de mare (180.000 de locuitori) pentru a putea oferi avantajele unui oras adevarat, insa in acelasi timp pastreaza intimitatea unui sat. Este foarte usor sa cunosti oameni – pur si simplu mergi in Plaza Mayor, una dintre cele mai frumoase piete din Spania si punctul de intalnire atat pentru spanioli, cat si pentru straini.

Salamanca este cunoscut pentru superbele sale atractii turistice, care sunt diverse si deseori extrem de populare. Prezinta un numar de mari palate, precum Palacio de la Salina, din secolul XVI, care a devenit o atractie turistica principala pe merit. Multe din obiectivele turistice din Salamanca nu sunt departe de Plaza Mayor, o piata centrala aglomerata, inconjurata de cladiri vechi, magazine si cafenele. Alte atractii turistice din Plaza Mayor includ Centrul de Conferinte Leon si Castilla si Plaza de Toros la Glorieta (arena de lupta cu tauri din Salamanca), amandoua gazduind un numar de evenimente sezoniere si fiestas.

Casa de Las Conchas este una dintre cele mai dragute cladiri, numita asa dupa cochiliile de scoici asezate pe fatada. Proprietarul initial, Dr. Rodrigo Maldonado de Talavera, a fost doctor la curtea Isabelei si membru al ordinului Santiago, al carui simbol erau scoicile. Acum gazduieste biblioteca publica, in care se intra printr-o curte fermecatoare pe doua niveluri.

Un turist ocazional, care nu stie de fatada celebra a cladirii, poate sa nu recunoasca initial micile protuberante ce acopera zidurile cladirii. Insa o inspectare mai atenta dezvaluie ca fiecare denivelare de pe Casa de Las Conchas este de fapt o scoica sculptata in piatra. Astazi, Casa de Las Conchas este o biblioteca moderna, insa a fost candva palatul lui Rodrigo Maldonado, un cavaler din ordinul Santiago (Sf. James). Palatul a fost construit in anii 1500. Scoicile care decoreaza cladirea reprezinta emblema Ordinului Santiago. Daca treceti de intrarea in biblioteca, veti putea intra in curtea restaurata a palatului.

Turnul goticei si recentei Catedral Nueva vegheaza asupra centrului Salamancai, domul sau cu imperiosul churrigueresco (stil ornant baroc) fiind vizibil din orice unghi. Totusi, intrarile magnifice, renascentiste, in special Puerta del Nacimiento din latura estica, ies in evidenta ca fiind una din cele cateva miracole realizate din gresia reprezentativa a orasului. Puerta de Ramos, indreptata spre Plaza Anaya, contine o repetare a provocarii de gasire a niselor din caramizile din fatada universitatii. Uitati-va dupa micul astronaut si cornetul de inghetata sculptate in poarta de catre pietrari in timpul recentelor restaurari. In interior, cele mai notabile lucruri sunt lojele corului, elaborate, capela principala si retrocorul, toate prin bunavointa prolificului Jose Churriguera. Tavanul este de asemenea exceptional.

Plaza Mayor este opera centrala a monumentalei Salamanca si inima pulsanda a orasului modern. Construita intre 1729 si 1755, marea piata exceptionala din Salamanca este larg privita drept cea mai frumoasa piata centrala din Spania, in special noaptea, cand iluminarea creeaza un efect magic. Proiectata de Alberto Churriguera, este o imagine baroca remarcabil de armonioasa si de unitara.

Medalioanele plasate in jurul pietei prezinta busturile unor figuri faimoase (veti gasi chiar si un bust refacut de curand al lui Franco, in coltul de nord-est), iar aici se tineau luptele cu tauri in secolul XIX; ultima ceremonie de corida a avut loc aici in 1992. Mesele sale exterioare sunt un loc de relaxare, privind parada trecand si minunandu-va de frumusetea seducatoare a arhitecturii. Sunt sanse mari sa veniti aici din nou si din nou.

Nu ratati Muzeul Luptelor cu Tauri: aici vom descoperi istoria si originile acestei arte pur spaniole, scene din glorioasele coride desfasurate in Plaza Mayor.

Salamanca ofera o buna varietate de districte de cumparaturi, cu multe magazine centrale pe Calle Melendez si pe strazile care se intersecteaza cu aceasta. Plaza Mayor este de asemenea alt loc principal de cumparaturi din oras, cu o multime de buticuri de moda, dar si Cortefiel, cel mai mare magazin universal din Salamanca. Strazile din apropiere, Calle Toro si Calle Zamora, ofera o gama larga de oportunitati de cumparaturi, inclusiv magazine de artizanat si de cadouri ce vand suverniruri si vederi cu Salamanca. 

Alte magazine se afla pe strazile Calle Doro, Calle Conde de Cadarrus si de-a lungul aglomeratei Gran Via, unde se vinde o selectie diversa de bunuri, impreuna cu o multime de cafenele si baruri daca aveti nevoie de o pauza.

 Fiindca merita vizitat numai pentru restaurante si bucataria de aici, cinatul in Salamanca este o experienta memorabila. Restaurantele sunt extrem de diverse, mergand de la cele mai traditionale restaurante spaniole si baruri tapas pana la cafenele cu zone in aer liber precum curti si terase.

Salamanca este un oras viu, si acest lucru se reflecta in gama sa nesfarsita de restaurante si de optiuni de mancat. Turistii sunt bine hraniti aici, si cei care prefera o bucatarie mai mult internationala nu vor fi dezamagiti, restaurantele asiatice, indiene, italiene si mexicane fiind usor de gasit.
Multe dintre cele mai bune restaurante din Salamanca se afla in inima orasului, in jurul pietei principale Plaza Mayor. Aici veti gasi si o buna selectie din barurile populare tapas, care servesc o gama de gustari savuroase, gandite sa insoteasca vinul. Districtul Van Dyck este si el cunoscut pentru barurile notabile de tapas, ca si Plaza del Mercado, ambele deseori aglomerate si agitate in timpul pranzului.

 Aflat in platoul central spaniol, climatul din Salamanca este deseori descris ca fiind moderat si continental, cu veri fierbinti si uscate, urmate de ierni mult mai reci. Poate batea vantul toamna si iarna, cu dusuri abundente ocazionale, desi vremea insorita, uscata predomina in aceasta perioada a anului.

Cu o populatie vibranta de studenti si o colectie eclectica de baruri si cluburi care tin orasul treaz pana la orele diminetii, Salamanca este faimos pentru viata de noapte frenetica, ce tine de la apus pana la rasarit.

Considerata a fi la egalitate cu – daca nu mai presus de – mult mai marile orase Madrid si Barcelona in ceea ce priveste viata de noapte, oamenii care cauta sa isi petreaca timpul garantat intr-un mod bun calatoaresc in Salamanca pentru un weekend numai cu scopul de a vizita locurile fierbinti din oras! Indreptati-va spre baruri la miezul noptii, cand acestea de-abia incep sa se umple si nici sa nu va ganditi sa incetiniti ritmul pana cand cluburile frenetice se inchid – adica pana dimineata.

Mai multe informatii»

Norvegia nu este tocmai cea mai populara destinatie pentru turisti, pe de o parte din cauze costurilor de cafaltorie ridicate, pe de alta parte din cauza vremii capricioase. Totusi, asa nu exclude faptul ca Norvegia este pur si simplu superba.

Alesund este un oras pescaresc norvegian situat in regiunea spectaculoasa a fiordurilor. Pitorescul locului, ospitalitatea oamenilor simpli si sarmul cladirilor formeaza triada care vrajeste in fiecare an turistii in cautare de tihna. Un loc glaciar ce uneste oceanul cu uscatul, cu imprejurimi magnifice. In ciuda locatiei sale, locul se bucura de un climat bland, datorita curentilor din golf.

Suburbia este construita pe insule conectate intre ele prin intermediul podurilor. Aici se afla cel mai mare complex subacvatic de transport, care uneste orasul de aeroportul localizat pe una din insulele Giske. Acest complex unic este format din trei tuneluri si un pod, cu o lungime totala de 11 kilometri.

Arhitectura orasului este in stilul Art Nouveau, cu turnuri si turle de o mare diversitate, precum si tot felul de detalii si ornamente bogate, in acelasi stil Art Nouveau. Acesta este unul dintre cele doar cateva orase din lume construite in acest stil magnific.

Orasul Alesund nu a aratat asa, la inceput. Aceste cladiri neoclasice si neo-gotice, cu turnuri si embleme au fost construite un urma unei mari tragedii. In noaptea de 23 ianuarie 1904, orasul a fost distrus aproape in intregime de un urias incendiu (ca multe orase din Norvegia, locuintele din Alesund erau construite din lemn). Surprinzator, o singura persoana si-a pierdut viata in incendiu, insa mai mult de 10 mii de oameni au ramas fara locuinte.

Restaurarea orasului a fost facuta de un arhitect, un ‘avocat’ al stilului Art Nouveau, foarte popular la acea vreme, in Europa. Restaurarea a fost partial platita de Kaiserul german Wilhelm II, care obinuia sa se relaxeze in acest orasel. Asadar, cele mai multe cladiri au fost reconstruite intre anii 1904 si 1907, iar turnurile, turlele si alte detalii arhitecturale de efect au transformat acest oras intr-unul unic in Norvegia, devenind o atractie turistica importanta.

Este o destinatie fermecatoare cu oameni prietenosi care sunt totdeauna gata sa te ajute, iar cel mai important e ca majoritatea vorbesc limba engleza asa ca nu exista riscul de a te pierde. Unul din cele mai frumoase locuri pe care le poti vizita dimineata sunt ponturile cu barcute unde poti cumpara peste proaspat si ii poti auzi pe localnici palavragind.

Este foarte placut de asemenea sa te plimbi pe strazile orasului unde poti admira cladirile bine prezervate care par ca au de spus o poveste. Nu ai nevoie de un ghid in Ålesund, pentru ca orasul e destul de mic, insa exista cateva companii de turism care te pot ghida si iti pot oferi o serie de informatii interesante asupra orasului a imprejurimilor. Muntii si apa definesc acest oras de marime medie iar in inima lui poti gasi un munte al carui varf iti ofera o priveliste care iti taie rasuflarea.

Parcul Oceanul Atlantic reprezinta cel mai mare acvariu cu apa sarata din Europa de Nord si se gaseste in zona conservata Tueneset. Printre activitatile puse la dispozitie se numara si scufundarile. Perspectiva din varful Muntelui Aksla merita cu orice pret sacrificiul escaladarii. Chiar si in cazul in care nu ai puterea sa urci toate cele 418 trepte, si parcurgi jumatate din drum, rasplata tot va veni privind in urma. Pentru persoanele in varsta sau cu probleme de sanatate, cea mai buna varianta ar fi sa solicite un taxi.

In tot cazul, ajuns sus, nu vei avea doar oportunitatea sa masori cu privirea tot ce te inconjoara, ci sa si servesti o masa gustoasa la restaurant. In principiu, nu are rost sa te „incurci” cu specialitati internationale decat daca esti inebunit dupa ele sau in cazuri de forta majora (lipsa banilor, de pilda). Nu trebuie sa calatoresti in Norvegia pentru a servi pizza sau tortilla, ci desigur, retete nordice pe baza de peste. Bacalao este o specialitate pe care nu vei avea sansa sa o intalnesti in prea multe locatii din lume.

Alesund este principalul exportator de peste in Norvegia si se bucura de o traditie culinara indelungata. Si fiindca a vorbi de bautura este urmatorul pas, sa continuam printr-o remarca: stim ca pestele si vinul alb fac casa buna impreuna, insa retineti ca in restaurantele si localurile norvegiene bauturile alcoolice sunt destul de scumpe. Ca urmare a acestui lucru, oamenii din Alesund obisnuiesc sa serveasca bautura intai acasa la unul dintre prieteni si abia dupa miezul noptii sa iasa in oras.

Orasul  mai este folosit ca punct de plecare spre regiunea Sunnmore, ce se remarca prin fiorduri pitoresti, insule, munti si sate traditionale specializate, de asemenea, in pescarie. Muzeul Sunnmore expune frumoase cladiri medivale, ambarcatiuni si artefacte locale.

In timpul verii temperatura de afara este agreabila, inscrisa de regula intre 12 si 24 grade Celsius. Iarna climatul este tipic nordic, cu unele variatii locale. Lunile cele mai potrivite pentru o vizita in Ålesund sunt iunie, iulie si august pentru ca vremea e mai prietenoasa dar si pentru ca multe evenimente culturale au loc in perioada asta.

Mai multe informatii»

Bruges este o bijuterie pentru fotografi, care pot imortaliza frumusetea unei lumi demult apuse in cursul unei mini vacante in cel mai frumos si pitoresc oras al Belgiei. Centrul istoric al orasului se remarca prin strazile sale pietruite, prin cladirile medievale si prezenta trasurilor. Cele mai multe si mai apreciate obiective turistice se afla in aceasta zona, iar unul dintre ele este Catedrala Sint Salvador, cu o istorie de aproape 1000 de ani. Este cunoscuta mai degraba sub denumirea de Catedrala Bruges-ului, statut obtinut dupa inaltarea considerabila a turnului ce a fost distrus in timpul unui incendiu.

Bruges este unic, in sensul ca autoritatile locale au facut absolut tot ce le-a stat in putinta pentru a pastra aerul medieval si imaginea orasului. Desigur nu fiecare caramida din Bruges dateaza din Evul Mediu. Stilul neo-gotic, ce a dominat secolul al XIX-lea, este mult mai prezent decat s-ar putea crede. Din cauza acestor renovari masive ce au avut loc in secolul al XIX-lea multi critici au catalogat orasul Bruges ca fiind un oras medieval „fals”. Oricum ar fi combinatia inedita de vechi, mai putin vechi si nou fascineaza pe oricine pune pentru prima data piciorul in Bruges.

Bruges-ul este cunoscut pentru numeroasele sale muzee si galerii de arta. Unul dintre cele mai cunoscute muzee este Gruuthusemuseum, un palat din secolul 15 ce a apartinut unei familii bogate care se ocupa cu fabricarea berii. Cuprinde 22 de camere si este axat pe artele decorative si aplicate, cu expozitii ce cuprind ceramica, mobilier, sculpturi si argintarie din perioada secolului 16 si pana in secolul 18. Chiar si numele muzeului are legatura cu berea, fiind denumirea unei combinatii de flori si ierburi ce se foloseau pentru prepararea berii pe plan local. Aceasta combinatie poarta numele de “gruut” si denumirea este in mod evident continuta in cea a muzeului. Fiecare camera are un specific aparte si prezinta piese dintre cele mai inedite si interesante. Este prezentata metoda de creare a dantelei, sunt expuse sculpturi ce ii reprezinta pe cei patru calareti ai Apocalipsei si sunt prezentate imagini ale orasului.

Un alt muzeu ce merita a fi vizitat in cursul vacantei este Memlingmuseum. In ciuda dimensiunilor mici ale cladirii muzeului, aici se afla opere de arta de o importanta majora. Muzeul gazduieste sase creatii deosebit de pretioase ale artistului german Hans Memling.

Orasul Bruges cuprinde un numar impresionant de muzee si galerii de arta care trateaza subiecte diverse si acopera aspecte diferite ale istoriei Belgiei. Numarul lor este atat de mare incat vizitatorii ar putea sa-si ocupe o saptamana sau doua nemaifacand altceva in afara de vizitarea lor. Daca doriti sa vedeti cat mai multe muzee, cumparati in prealabil un bilet de reducere, care va va asigura accesul in muzee la un pret avantajos.

Biserica Sfanta Maria a fost construita pe parcursul a doua secole (XIII-XV). Biserica nu prezinta un stil uniform avand influente romanesce si gotice. Prin anul 1900, biserica a fost renovata incercandu-se sa se pastreze stilul sau medieval original. Cea mai importanta parte din biserica este turnul. El are o inaltime de 122 de metri fiind cel mai inalt turn din Bruges si al doilea ca marime din Belgia.
Motivul pentru care turistii viziteaza aceasta biserica este datorita faptului ca in ea se afla “Fecioara” lui Michelangelo precum si criptele Mariei de Burgundia si a tatalui sau Carol cel Viteaz. Ducesa Maria de Burgundia a fost regina Tarilor de Jos in ultima parte a sec al XV-lea. “Fecioara” lui Michelangelo este singura statuie a marelui sculptor care a parasit Italia in timpul vietii sale. Desi initial a fost construita pentru catedrala din Sienna, doi negustori din Bruges au adus statuia in Belgia dupa o calatorie a lor in Italia in 1506.

Modalitatile de petrecere a timpului liber in Bruges sunt dintre cele mai variate, pornind de la posibilitatea de a cumpara suveniruri si pana la participarea la diverse festivaluri. In oras sunt distribuite gratuit publicatii care informeaza turistii si locuitorii in legatura cu evenimentele care au loc in urmatoarele zile si prezinta principalele restaurante, baruri si cluburi de noapte ale orasului.

Cel mai interesant si mai placut festival, de unde copiii nu ar trebui sa lipseasca, este Festivalul Ciocolatei. Este organizat in fiecare an in luna aprilie si celebreaza unicitatea celui mai iubit dulce: ciocolata. Belgienii sunt renumiti pentru ciocolata extraordinara pe care o prepara dupa retete traditionale si incluzand numeroase arome speciale. Fiti convinsi ca veti afla foarte multe despre ciocolata si va veti delecta cu specialitati pe care nu le puteti gasi in nici un alt colt al lumii. Un alt festival deosebit, care confera orasului un aer special, este organizat intre lunile noiembrie si ianuarie si poarta numele de Festivalul Zapezii si al Sculpturii in Gheata. Pe durata festivalului sunt expuse lucrari extraordinare in gheata, realizate de echipe de profesionisti care se intrec in talent si imaginatie. Aproape fiecare luna a anului se remarca printr-un festival, asa ca daca doriti sa surprindeti adevarata cultura si viata a locuitorilor, planificati-va vacanta si in functie de aceste sarbatori.

In Bruges o sa descoperiti cu surprindere ca numarul magazinelor este impresionant, iar oferta lor acopera o larga paleta de obiecte. Indiferent ce cautati, fie ca este vorba de simple suveniruri sau de antichitati sau piese vestimentare, aici veti avea ocazia sa alegeti dintre multe produse la preturi convenabile si de o calitate exceptionala. Antichitatile si piesele din dantela sunt de asemenea apreciate de vizitatori, fiindca ofera ceva diferit, ceva ce defineste orasul si ii surprinde istoria. Cele mai multe magazine sunt localizate in apropiere de Markt si pe Geldmuntstraat si Mariastraat. Nu va limitati la a cumpara haine sau produse ce se gasesc si in alte locuri, ci incercati sa cumparati lucruri autentice, care sa aminteasca de vacanta in Bruges. In piata din centrul orasului se organizeaza in fiecare zi de miercuri o piata axata pe vanzarea de produse locale, legume si fructe.

In timpul serii, modalitatea perfecta de petrecere a timpului liber consta intr-o plimbare romantica prin Piata Grote Markt, ce straluceste in lumina discreta a cafenelelor si restaurantelor. Petreceti cateva ore intr-unul din restaurantele cu atmosfera medievala, care incanta din primele momente prin faptul ca este amplasat intr-o cladire veche. Desi pare greu de crezut, in orasul Bruges aveti ocazia sa va intoarceti in timp chiar si pana in secolul 14, caci unele cladiri care au fost transformate in restaurante si cafenele isi au originile chiar si din vremuri atat de indepartate.

Bruges cuprinde modalitati de servire a mesei dintre cele mai variate. Fie ca doriti o gustare intr-o ambianta placuta si o atmosfera prietenoasa si optati pentru specialitatile de la o taverna sau sunteti in cautarea unui loc elegant si alegeti un restaurant cu vederi impresionante, aici gasiti tot felul de optiuni. Multe dintre restaurante sunt specializate in mancare traditionala si servesc mancaruri simple si gustoase ce au la baza carnea sau fructele de mare.

 Odata ajunsi intr-un restaurant care se mandreste cu meniuri ce cuprind feluri de mancare traditionale, o sa descoperiti ca fructele de mare sunt specifice Belgiei. Crevetii si scoicile sunt preparate in felurite moduri, dupa retete traditionale care confera felurilor de mancare un gust autentic. Piureul de cartofi este o garnitura foarte populara, iar carnea de iepure cu prune este una din mancarurile cele mai apreciate de turisti. Dar in Bruges nu sunteti limitati la a servi mancaruri traditionale pentru ca exista si restaurante cu specific international si fast-food-uri. Toate restaurantele din oras sunt caracterizate prin calitate extraordinara si servire ireprosabila, fiind practic imposibil sa suferiti de foame in timpul sejurului.

Toamna este cel mai bun moment pentru vizitarea orasului Bruges, datorita peisajelor rosiatice desenate parca de un pictor priceput. Cu o atmosfera feerica, desprinsa parca dintr-o poveste cu domnite si cavaleri, Bruges-ul este o combinatie reusita intre vechi si nou.

Mai multe informatii»

Daca va ganditi la o destinatie de vacanta pentru aceasta vara, o varianta ar fi orasul olandez Giethoorn. La prima vedere nu spune foarte multe, dar ceea ce il deosebeste de oricare alt oras este faptul ca nu are strazi. Giethoorn sau Venetia nordica este o asezare mica, ridicata in inima Olandei. Mai exact, in provincia Overijssel. Este inconjurata de o vasta rezervatie naturala, al carei nume, De Wieden, il veti intalni deseori in brosurile turistice locale. Poate ca va intrebati de ce este inscris un satuc pe lista obiectivelor turistice din Olanda, alaturi de centre urbane importante ca Amsterdam sau Rotterdam?

Imaginati-va o oaza de verdeata, brazdata de canale si lacuri, unde micile asezari rurale sunt asemenea unor “pete” de civilizatie umana, un exemplu perfect de comuniune om-natura. Linistea locului este cand si cand tulburata de catre turistii multi, unii zgomotosi. Insa si acestia termina prin a adopta un comportament evlavios, demn de o biserica, atunci cand patrund in aceasta lume feerica. Peisajul rural este format din case vechi de 200 de ani, podete de lemn, care fac legatura intre gospodarii si centrul satului, si o singura alimentara (ca in vremurile bune). In rest, pietoni, biciclete si barci. Fara masini, fara poluare, fara stres. Doar o vacanta ce pare perpetua petrecuta intr-o atmosfera prietenoasa. Suna ca un vis, dar cu toate acestea, 2.620 de oameni il traiesc zilnic.

Primii locuitori ai acestor locuri au fost niste fugari, veniti tocmai de pe malul Mediteranei, in jurul anului 1230. Legendele locale povestesc ca la sosirea acestora, imaginea care li s-a desfasurat in fata ochilor a fost cel putin macabra: o multime de coarne de capre salbatice, cel mai probabil victime ale puternicului potop din anul 1170. Tocmai acest peisaj trist a fost cel care a inspirat denumirea localitatii: Geytenhorn (coarne de capra), care a devenit in timp, Giethoorn.

Insa nu coarnele de capra aveau sa joace un rol important in istoria satului, ci… minerii. Zacamintele de turba din zona au atras oameni de pretutindeni, stabiliti in zona pentru a-si castiga existenta. Transportarea carbunelui dupa extragere necesita un sistem facil si simplu de elaborat, prin urmare, au fost construite canale si lacuri artificiale cu scopul de a usura procesul muncii. O parte din “recolta” de turba a fost amestecata si raspandita pe suprafata solului satului pentru a-l usca. Noile canale care imparteau satul au dus la crearea unor insule, pe care oamenii si-au ridicat casele. Comunicarea intre gospodarii era asigurata de podete din lemn, suficient de inalte incat sa pemita trecerea incarcaturilor pe sub ele. Si astazi, aceste canale sunt la fel de utilizate ca si in trecut. Doar natura incarcaturii a suferit o schimbare dramatica. Toate aceste nevoi si coincidente si-au dat mana pentru a da un aspect unic asezarii umane din inima Olandei.

Giethoorn a fost comuna independenta pana la data de 1 ianuarie 1973, cand a fuzionat cu Vollenhove, Blokzijl si Wanneperveen pentru a forma o noua comuna, mai mare, sub numele de Brederwiede. In zilele noastre, Giethoorn apartine de Steenwijkerland.

Parcurs de canale lungi sapate de stramosii localnicilor, Giethoorn a avut nevoie de cateva secole pentru a se “dichisi”. Motivul construirii canalelor nu a avut ca factor declansator o nevoie estetica, ci una practica: erau necesare pentru transportarea facila a carbunelui de la locul de extrgere catre cel de prelucrare. Tot aceasta activitate se afla si la originea aparitiei numeroaselor lacuri din sud-estul satului. Podurile din lemn ce respecta arhitectura locala, barcile care strabat drumul de apa, localnicii simpli si prietenosi, spatiul liber si verde – sunt tot atatea motive pentru care am putea sa preferam aceasta Venetie celei italiene, arhi-aglomerata in orice moment al anului.

Cu un numar de doar 2.620 de locuitori, satul are ocazia de a-si demonstra calitatile de gazda in fiecare an, mai cu seama in perioada verii, cand vremea placuta de afara ofera turistilor ocazia de a face un tur de sat…cum altfel, decat cu barca. De altfel, o plimbare pe ape este cea mai sigura metoda de a va familiariza cu locul si de a admira casele ascunse in spatele copacilor inalti. Multe dintre ele dateaza din secolele XVIII si XIX.

Nu va lasati pacaliti de aspectul feeric al Giethornului. Chiar daca primii locuitori au fost mineri, viata culturala nu a fost uitata si nici lasata la o parte in acest loc. In Giethoorn aveti de vizitat muzee, galerii de arta si expozitii inedite. Pentru ca asezarea geografica face accesul masinilor inaccesibil, formele preferate de deplasare sunt picioarele, bicicletele sau barcile.

Muzeul Olde Maat Uus este o ferma tipica din Giethoorn-ul anului 1800, care gazduieste o expozitie permanenta cu tot ceea ce a insemnat viata si munca in acest sat pentru mai bine de o suta de ani. Puteti vizita muzeul De Oude Aarde, care gazduieste expozitii de cristale si minerale. La galeria scoicilor Gloria Maris intrarea este libera. Satul gazduieste si un muzeu al mijloacelor de locomotie, unde veti intalni nu numai automobile vechi, ci si biciclete sau patine. Acesta este deschis doar din aprilie pana in octombrie de la 10 la 18.

Pentru ca verile sunt deosebit de placute in aceasta zona, nu veti regreta hotararea de a inchiria o bicicleta in scopul explorarii imprejurimilor. Puteti parcurge distante accesibile, de-a lungul lacului si canalelor, trecand prin mici satuce, unde magazinele sunt inchise chiar si sambata, iar oamenii, o aparitie rara. In final, ajungi sa te minunezi cum este posibil ca o tara cu atat de multi locuitori sa pastreze totusi atat de mult pamant “virgin”. Inima Olandei este intr-atat de diferita de aglomeratiile urbane extra-ultra-civilizate, asaltate de catre turisti, incat ai senzatia ca ai nimerit din greseala pe alte meleaguri. Dar tocmai in acest detaliu consta farmecul Olandei, un loc al contrastelor placute si inedite.

Ochiuri de apa acoperite de nuferi, ferme de animale – o veritabila arca a lui Noe; aici poti vedea cam orice animal specific zonei, de la vaci pana la rate. La majoritatea caselor, poate fi observata o caracteristica arhitecturala intalnita si in Romania, in zona Deltei Dunarii: acoperisuri fabricate din stuf. Cu diferenta ca, in ceea ce ne priveste, acestea sunt considerate demodate, de vreme ce locuitorii Deltei au inceput sa prefere tigla stufului, un material ieftin si usor de gasit. De cativa ani, arhitectii au redescoperit avantajele de netagaduit ale stufului, incurajand ultilizarea sa in arhitectura locala specifica. In Giethoorn si in imprejurimi, acoperisurile fabricate din stuf perfect taiat intregesc imaginea rurala-sofisticata-boema a peisajului.

Mai multe informatii»

Salonic, un imens bazar cu influente grecesti, bizantine si otomane este greu de imaginat. Totusi, el exista si poarta numele Thessaloniki. Aceasta asezarea greaca, cu o istorie fascinanta de aproximativ 3.000 de ani, ocupa o suprafata de 17.832 km2 si este al doilea oras al Greciei ca marime.

Fiecare colt al Salonicului are caracteristici unice, care nu contenesc sa ii surprinda si sa ii incante pe cei veniti aici sa petreaca un sejur de vis pentru a nu se stie cata oara. Cu un trecut relativ pierdut in negura timpului, orasul are un numar impresionant de situri arheologice raspandite pe toata suprafata sa, relicve cu care Acropolele Ateniene abia indraznesc sa concureze.

Importanta sa ca centru cultural si comercial este de netagaduit, Salonic fiind adesea considerat co-capitala Greciei alaturi de Atena. Targul international Helexpo, organizat anual in septembrie, atrage pasionatii de tehnologie din intreaga lume. Festivalul international de film din noiembrie are ecouri pana in cele mai indepartate colturi ale Europei, fiind un eveniment pe care niciun adevarat cinefil nu il rateaza. Si pentru ca toata lumea, turisti si localnici deopotriva, sa se poata relaxa oricand, o plaja aparent nesfarsita, scaldata de ape cristaline, se intinde pe toata coasta estica a orasului. Bineinteles, cafenelele, barurile si restaurantelesunt nelipsite din acest decor paradisiac.

La fel ca amestecul de influente ce caracterizeaza regiunea, vremea este si ea capricioasa. Calda si umeda pe parcursul zilei, devine destul de racoroasa la lasarea serii. Toamna este si mai dificila, mai ales cand intregulSalonic este acoperit de o ceata groasa.

Cunoscatorii de istorie vor aprecia cum se cuvine pietele si cladirile vechi de 1.700 de ani, conservate impresionant, vestitul palat al lui Galerius Maximianus, hipodromul, baile publice atat de indragite de vechii greci si templele care amintesc la tot pasul de credintele de prin aceste parti.

Bisericile Hagia Sophia, din secolul al VII-lea, Acheiropoietos, din secolul al V-lea, sau Hosios David, din secolul al XIII-lea, la fel ca si zidurile care mai inconjoara inca orasul, sunt toate ramasitele unei civilizatii bizantine prospere.

Nici dominatia otomana nu s-a sfiit sa lase urme adanci in pamantul acesta ars de soare, unele dintre marturiile de atunci fiind obiective turistice spectaculoase ale zilelor noastre. Turnul alb, datand din secolul al XI-lea, a devenit chiar emblema orasului, in timp de moscheele lui Hamza Bey Cami, Yeni Cami sau Aladja Imaret Cami atrag anual sute de mii de calatori.

Ladalika, pana nu de mult un cartier in ruine, este astazi una dintre cele mai exclusiviste si elegante zone dinSalonic. Cu traditionalele piete Modiano, Vlalis, Kapani, Athonos si piata de flori Louloudadika, Ladalika este pur si simplu fascinant.

Dar Salonicul se mandreste si cu alte cateva destinatii foarte aglomerate aflate in apropiere. La numai 48 de kilometri spre vest se afla situl arheologic Vergina, faimos pentru mormintele regale de acolo. Putin mai departe, la aproximativ 140 de kilometri spre sud-est, se gaseste peninsula Athos, loc de pelerinaj cu nenumarate manastiri si biserici ortodoxe. In plus, orasul este vecin cu cea mai populara statiune turistica din intreaga Grecie, Halkidiki – un paradis in adevaratul sens al cuvantului.

Egnatia, Panorama, Grand Hotel Palace sau Art Apartments sunt cateva dintre cele mai luxoase hoteluri, cu servicii care variaza intre trei si cinci stele, totusi mereu solicitate. Luxemburg Hotel aplica tarife de pana la 156 de euro pe noapte pentru doua persoane, dar unele agentii pot oferi pachete de trei zile la pret de 300 de euro. Oricum, turistii nu prea au timp sa doarma, viata de noapte fiind foarte agitata cu toate barurile si cinematografele in aer liber raspandite in zona portului, in Ladalika, Leofor Nikis, Krini sau piata Navarinou.

Cand vine insa vorba despre ce alte experiente mai pot incerca strainii sositi aici, optiunile se refera, in mare, la viata de noapte sau activitatile de dupa-amiaza tarziu. Marii amatori de distractii nocturne vor fi de parere ca barurile si cluburile din oras sunt prea numeroase pentru a putea fi vizitate pe durata unui sejur.

Exista foarte multe cluburi unde se petrece pana in zori, cu muzica dupa preferinte. De la traditionala la rock, fiecare isi poate incanta sufletul cu ceva, jazz-ul si soul-ul nefiind nici ele date la o parte. Pentru o oarecare apropiere de muzica greceasca traditionala, petrecaretii sunt indemnati sa caute asa-numitele cluburi bouzoukia, unde artistii greci dau reprezentatii live in fiecare noapte. Acestea se gasesc cel mai usor in zona aeroportului, caci programul care incepe abia de la miezul noptii si tine pana a doua zi tarziu este totusi destul de greu de suportat de cei care vor sa mai inchida si un ochi intre doua petreceri.

Pentru cei care cauta sa-si petreaca noaptea in aer liber si fara prea multa galagie, cinematografele deschise amplasate in diferite zone ale Salonicului sunt o adevarata binecuvantare. Exista cateva sute de asemenea locatii, dar cele mai preferate sunt Alexandhros, de pe strada Ethnikis Amynis numarul 1, Makedhonikon, situat la Filikis Eterias colt cu Dhimitriou Margariti sau Natali, plasat chiar in apropierea hotelului Macedonia Palace.

Pentru o experienta de shopping altfel decat de la comerciantii ambulanti, Mediterranean Cosmos este mall-ul cel mai aglomerat, desi imens cu cele aproximativ 200 de magazine marca Zara, Sephora, Morgan, Massimo Dutti si multe altele. La toate acestea se adauga un cinema si doua zone imense de food-court, una la intrare si cealalta mai in interior. Supermarket-ul este deschis in intervalul orar 10.00 – 20.00 de luni pana sambata, iar cinema-ul si restaurantele intre 10.00 si 02.00 de luni pana duminica inclusiv.

Bucataria mediteraneeana, cel putin in teorie, este simpla: combinand legume si verdeturi din abundenta cu fructe de mare, peste, carne de pui, vaca sau porc si rosii, lamai si ulei de masline, se obtin preparate de-a dreptul delicioase. Grecia in general nu se abate prea mult de la acest tipar, si nici Salonicul in particular. Ceea ce face insa cu adevarat speciala mancarea din oras este adaosul de mirodenii si condimente locale.

O singura inghititura dintr-un preparat servit la Salonic provoaca o adevarata revolutie a simturilor. Unele feluri sunt foarte dulci, altele foarte picante, iar altele dulci si picante in acelasi timp. Ardeiul iute nu lipseste de nicaieri, astfel incat pana si ciocolatele cu acest ingredient fac deliciul turistilor.

Pentru ca nimeni nu sta langa aragaz cand pleaca in vacanta, aventurierii dau buzna in restaurantele, barurile, tavernele sau ouzeriile care se gasesc la tot pasul in oras. Unii vor sa se rasfete cu cele mai sofisticate preparate, in timp ce altii, mai grabiti, prefera mancarea de tip take-away.

Salonic are propriul aeroport international, Makedonia, dar se poate ajunge acolo si cu trenul, venind dinspre capitala Greciei, sau din alte orase europene precum Belgrad, Viena sau Sofia. Un bilet la clasa intai costa intre 47 si 84 de euro, cei care s-au incumetat pana acum sa faca investitia asta fiind mai mult decat multumiti.

Un loc care incanta pe toata lumea este greu de descris in cuvinte, mai ales ca pana si turistii care revin inSalonic il redescopera de fiecare data in forme si culori noi, ca pe un fascinant cameleon.

Mai multe informatii»

Putine sunt tinuturile in care muntele si marea isi dau mana, dar Antalya este unul din acele locuri atat de binecuvantate de natura, scaldata de Mediterana chiar la umbra batranilor munti Taurus.

Pe o suprafata de 1.417 km2 respira aproximativ un milion de suflete. Dar localnicilor li se alatura an de an alte noua milioane de turisti caci, potrivit statisticilor, orasul se afla pe locul cinci in topul celor mai vizitate locuri din lume, depasind chiar si fascinantul Istanbul la acest capitol.

Antalya, cu cele mai multe hoteluri de cinci stele dintre toate orasele Mediteranei, este de mult considerata perla litoralului turcesc, datorita conditiilor excelente de cazare si a numeroaselor oportunitati de petrecere a timpului liber.

Muntii inalti, cascadele si raurile tumultoase, padurile de un verde intens oglindite in albastrul cristalin al marii sunt toate mangaiate de soare mai mult de 300 de zile din an. Aici temperaturile se apropie de pragul de 30 de grade celsius inca din luna mai si se mentin pana spre inceputul lunii octombrie.

Pasionati de cultura, film si muzica, locuitorii sunt gazdele catorva festivaluri renumite la nivel international: Festivalul de Film Antalya Golden Orange – in ultima saptamana din septembrie, Festivalul International de Film Eurasia, Festivalul International Mediteranean de Muzica – sase zile in luna octombrie a fiecarui an, Festivalul International de Muzica Folk si Festivalul de Dansuri – in fiecare ultima saptamana a lunii august, Festivalul International de Opera si Balet Aspendos – in lunile iunie si iulie, si Festivalul Florilor din luna mai.

Impatimitii de istorie si arhitectura care poposesc aici sunt mai mult decat incantati cand ajung sa exploreze centrul istoric al orasului, Kaleici, monumentele antice – Turnul Ceas, Turnul Hidirlik, Poarta lui Hadrian si vechile ziduri ale orasului -, Muzeul de Arheologie sau siturile Karpuzkaldiran, dealul Tunek, parcul Karaalioglu si podul Arapsu. De fapt, intreaga Antalya, cu ramasitele vechii civilizatii romane, sub stapanirea careia s-a dezvoltat o lunga perioada de timp, este un adevarat muzeu in aer liber.

Simbolul orasului a devenit eleganta moscheie seleucida din sec. al XIII-lea, ornata cu mozaic din caramida smaltuita, din cauza caruia a primit denumirea de Yivli (canelat). Seleucizii au lasat si o alta capodopera: Medresa Karatay (Colegiul teologic), un model frapant de gravura in piatra. In timpul Imperiului Otoman in oras au fost construite doua moschei mari: Murat Pasa (sec. al XVI-lea), cu frumoase dale decorative si Tekeli Mehmet Pasa (sec. al XVIII-lea).

Antalya gazduieste si parcul acvatic Dedeman, despre care se spune ca este cel mai mare de acest tip din intregul Orient Mijlociu. Turistii care vor sa ii treaca pragul vor trebui totusi sa renunte la o zi de plaja sau la orice alta activitate mai aveau in plan, caci programul parcului este zilnic doar intre orele 10.00 – 18.00. Taxa de intrare a fost stabilita la 15 euro.

La Octopus Diving Center turistii pot avea parte de aventuri de neuitat, caci instructori certificati ii vor invata si ghida intr-o incursiune acvatica. Inotand alaturi de caracatite imense, baracude sau homari si explorand fascinantele recifuri de corali si bureti, participantii vor fi de-a dreptul fermecati. In plus, cei care chiar iubesc aceasta activitate, au posibilitatea sa continue cursurile pana vor obtine din partea centrului licenta si certificatul de scafandru.

Ultima frontiera a Antalyei o reprezinta plimbarea cu telefericul catre al doilea cel mai inalt varf muntos din Turcia, Tahtali, printr-un traseu de 4.000 de metri care poate fi parcurs intre 09.00 si 17.00 in fiecare zi de vara. Asa ia sfarsit explorarea completa a unui oras de vis.

Portul este plin de ambarcatiuni, unele cat se poate de traditionale, altele de-a dreptul exclusiviste. Sporturile acvatice sunt la mare cautare, dar si drumetiile pe munte sunt solicitate adesea. Waterboarding si waterskiing, rafting, paragliding si paintball sunt doar cateva dintre activitatile la care poate participa orice turist.

Magazinele cu obiecte vestimentare si bijuterii, cele mai multe din aur, sunt mereu pline de turisti datorita preturilor accesibile, iar aerul aproape sufocant este accentuat din loc in loc de esente tari emanate de parfumeriile locale.

In bazaruri sau magazine de lux se vand cele mai renumite carpete impletite de mana, obiecte din ceramica pictate de mana sau pipe facute de meseriasi locali. Aurul si pielea sunt cele mai populare, servind ca baza pentru produse de foarte buna calitate, pe care milioanele de turisti se grabesc sa le cumpere pentru a lua cu ei macar o particica din insorita statiune. Ataturk, MMM Migros si Konyaalti sunt cele mai sofisticate magazine din oras, unde se vand textile, pantofi si posete sub semnatura celor mai celebri designeri turci.

Bucataria turca este una dintre cele mai bogate si spectaculoase din intreaga lume, inspirata, probabil, de acapararea, de catre Imperiul Otoman, a unor vaste teritorii ce au contribuit din plin la diversitatea si versatilitatea mancarurilor locale. Imbinarea influentelor culinare adunate de la atatea popoare aflate sub dominatie secole de-a randul, a condus, totusi, la obtinerea unor preparate unice. Antalya, ca una dintre cele mai populare statiuni din Turcia, duce mai departe aceasta traditie in sutele de restaurante, baruri si localuri, unde turisti din intreaga lume gusta produsele traditionale si se indragostesc de ele pe loc.

Pofticiosii se abtin cu greu de la delicioasele preparate traditionale care se servesc chiar si la colt de strada. Se consuma aici foarte mult fructele de mare si carnea de miel, al caror gust exceptional este dat deopotriva de prospetimea ingredientelor si de calitatea condimentelor cu care sunt asezonate. Iar localnicii sunt atat de prietenosi, incat este o adevarata placere pentru ei sa invite turistii la o cana de ceai sau cafea – refuzul nu prea este o optiune, fiind considerat o mare impolitete si jignire.

Nici cazarea, nici mancarea si nici locurile de distractie nu reprezinta o problema in Antalya. Cu aproximativ 500 de euro, un turist se poate bucura de un sejur de cinci stele, cu toate taxele in pretul biletului, cu servicii all inclusive si acces la serviciile spa si la piscinele hotelului. Barut Hotels Lara Spa, Royal Wings Lara si Sunrise Queen sunt cele mai populare, dar oferta este infinit mai mare.
Verile sunt calde si secetoase, iar iernile sunt foarte blande; pe durata iernii, in Muntii Taurus fiind amenajate partii de schi. In perioada martie-aprilie, in Antalya se poate schia dimineata, iar dupa-amiaza se poate inota in apele destul de calde ale mari.

Daca Turcia este descrisa, in general, ca fiind o destinatie de vacanta la superlativ, in cazul Antalyei superlativul isi pierde orice limita. Ca dovada, continua sa cucereasca an dupa an premiul Golden Apple pentru serviciile turistice. Antalya, vesela si animata, atrage mereu persoane dinamice, care isi doresc sa savureze cat mai mult dintr-o vacanta! Microclimatul bland, datorat golfului inchis, lipsa vantului si marea limpede fac din orice sejur o experienta deosebit de placuta.

Mai multe informatii»

Avand doar 46 de kilometri de litoral la marea Adriatica, slovenii trebuie sa pretuiasca fiecare centimetru. Rezultatul acestui fapt este un litoral presarat cu in jur de 6 orase remarcabile, fiecare cu propriile sale trasaturi, puncte tari si puncte slabe. Orasul denumit poetic ‘Portorož’, ‘portul trandafirilor’, adaposteste unul dintre cele mai mari porturi moderne de pe coasta Adriaticii si este indisputabil regele turismului litoral din Slovenia. Desi duce lipsa de stilul venetian caracteristic oraselor vechi, stil ce poate fi gasit in alte locuri de pe coasta, numeroasele lui hoteluri, restaurante, centre de conferinte, spa-uri si cazinouri fac din acesta o destinatie simpatizata atat de catre straini cat si de catre sloveni, si o locatie excelenta pentru plimbari si excursii mai lungi.

Portorož a fost o destinatie turistica inca din secolul al XIII-lea, cand a devenit un loc potrivit pentru o statiune pentru recuperare, si spre sfarsitul secolului al XIX-lea a devenit larg cunoscuta pentru proprietatile terapeutice ale namolului si apelor sarate ce se gasesc in regiune. Aceasta reputatie a persistat pana azi, orasul adapostind nu mai putin de 6 spa-uri si statiuni. In afara de spa-uri, Portorož gazduieste mai multe conferinte nationale si internationale, expozitii si targuri, ceea ce ii permite orasului sa mentina o atmosfera agitata de-a lungul intregului an. Unul dintre cele mai mari evenimente anuale este Internautica, o expozitie internationala de ambarcatiuni ce are loc in luna mai a fiecarui an si care atrage peste 400 de expozanti si 40.000 de vizitatori – este o expozitie demna de vazut chiar daca nu cauti sa-ti cumperi un nou yacht de lux.

In Portorož sunt o sumedenie de atractii turistice potrivite pentru toate tipurile de turisti de toate varstele. Muzeul Nautic, Catedrala Sf. George sau Biserica Sf. Petru sunt unele dintre cele mai populare obiective turistice din Portorož.  Alte atractii din apopierea Portorozului sunt orasul Priam, districtul Karst, peninsula Istrian sau baile termnale.

Cand apune soarele, Portorož dobandeste o imagine diferita. Faleza devine plina de viata si este animata de oameni care cauta sa se distreze sau cauta surse de amuzament nocturn. Faceti-va timp si rasfatati-va cu o oferta culinara generoasa, fie ea din bucataria istriana, mediteraneana sau internationala. Sau puteti vizita numeroase pub-uri, baruri sau terase si va puteti bucura de bautura dumneavoastra preferata acompaniata de o muzica placuta.

Cuvantul cheie aici este “functional”, care in cazul orasului Portorož inseamna ca magazinele sunt in general de doua tipuri: fie de articole de plaja si costume de baie, fie de imbracaminte pentru o seara petrecuta in oras-cu cate un magazin sau doua de souveniruri.
Intesat cu toate lucrurile necesare unui turist, acest loc este visul devenit realitate al unei persoane care isi petrece vacanta aici. Numerosi vanzatori sunt inghesuiti intr-un magazine universal care iti ofera posibilitatea ca dintr-un singur loc sa cumperi suveniruri, vederi si toate cele necesare pentru plaja. Aceasta este o modalitate usoara de a-ti face toate cumparaturile si de a te intoarce la distractie.

Faceti-va timp pentru a va rasfata cu bucataria mediteraneana si internationala si cu un pahar din vinul local de cea mai buna calitate in timp ce va bucurati de atmosfera placuta din Piran, Portorož si alte locuri din municipiul Piran. Experimentati frumusetea fara margini a apusului in fata unei farfurii de delicatese preparate in casa. Incercati unul dintre restaurantele sau hanurile locale, unde personalul va fi incantat sa va serveasca feluri de mancare tipic Istriene: de la minestroni pe baza de porumb, gulas de peste (“brodet”), galuste cu vanat si taitei cu trufe (“fuži”), pana la tot felul de specialitati cu fructe de mare- peste scorpion, biban, sardine, calcan, crevete si calmar. Veti gusta toate aceste delicii istriene alaturi de “refošk”, un excelent vin rosu, sau “malvazija”, regele vinurilor albe istriene.

Se considera ca bucataria istriana propune un fel sanatos de a manca din moment ce are toate elementele unei nutritii adecvate: de la fructe si legume crescute in Istria pana la diferite fructe de mare si peste din marea Adriatica, precum si preparate pe baza de carne gatite intr-un fel rapid si sanatos. Bucataria istriana are toate componentele bucatariei mediteraneene si asta constituie farmecul sau. Astfel ca mancarea specifica Istriei va va imbunatati starea de sanatate pe masura ce o savurati. Soarele, marea, un pahar de vin si o farfurie de mancare preparata in casa va vor oferi momente magice pe care veti dori sa le rememorati. Lasati-va surprinsi si totusi rasfatati de ospitalitatea unuia dintre restaurante, de hanurile caracteristice sau de alte locuri unde puteti servi masa.

Mai multe informatii»

Izvoarele fierbinti, arhitectura aurie georgiana si frumosul fundal Cotswolds din Bath au atras multimi secole de-a randul. O cultura vibranta si noi dezvoltari care completeaza cu gust fundalul istoric al orasului promit sa faca din Bath in anii ce vin o destinatie turistica internationala inca si mai cautata.

Inconjurat de parcuri si de dealuri line, aflat pe un mal al Raului Avon si binecuvantat cu una dintre cele mai frumoase arhitecturi din Europa, Bath are unica distinctie de a fi singurul oras din Marea Britanie care detine statutul de patrimoniu mondial UNESCO. Este de asemenea singurul loc din Marea Britanie unde se gasesc izvoare termale fierbinti, in jurul carora romanii au construit un templu magnific si un complex termal care au oferit numele orasului si care este inca alimentat cu apa naturala fierbinte.
Bath contine una dintre cea mai rafinata arhitectura georgiana din Marea Britanie si in jur de 5.000 de cladiri sunt mentionate pentru meritele lor arhitecturale. Strada Regala, Circul, Sala de Pompe, Camerele de Intrunire si Podul Pulteney sunt opere georgiene care trebuie vazute.

Orasul inseamna mult mai mult decat muzee si cladiri vechi. Are o scena culturala vie, cu mai multe festivaluri, si tot felul de spectacole, concerte si expozitii ce umplu calendarul evenimentelor. Fiind un oras universitar, are si o viata de noapte vibranta, iar peisajul culinar ajunge la nivelul aproape oricarui alt oras britanic. Dupa o lunga perioada de constructie si multe intarzieri, noile facilitati de baie si spa din oras, care folosesc apa termala naturala de la aceleasi izvoare care au dat nastere bailor romane acum aproape doua milenii, au fost deschise in august 2006. Acest complex terapeutic de tip spa a pus la dispozitia rezidentilor si vizitatorilor apele termale din oras pentru prima data in ultimii 28 de ani, aducand modernul oras inapoi la originile sale istorice.

Ceea ce face orasul Bath si mai atractiv sunt imprejurimile adorabile rurale si zona Cotswolds cu dealurile sale blande si orasele si satele dragute, iar gresia locala aurie omniprezenta (aflata in majoritatea cladirilor din oras, pana la cea mai modesta coliba) este o reflectie vizuala a legaturilor orasului cu mediile sale.

Bath este intr-adevar un oras foarte fermecator si primitor in toate aspectele sale, iar majoritatea obiectivelor turistice se afla chiar in centrul orasului, aflate la mica distanta de mers una de cealalta. Centrul Jane Austen de pe strada Gay este o atractie care merita sa fie cautata si se afla chiar peste drum de Piata Queen, un mic parculet unde functionarii locali vin regulat sa isi manance sandvisurile de pranz, sau sa joace jocuri de “boules”.

Dupa o dupa-amiaza petrecuta la cumparaturi in noul centru comercial Southgate, de ce sa nu va relaxati in piscina de pe acoperisul Thermae Bath Spa, sa va plimbati pe strada Great Pulteney sau sa va bucurati de o masa buna la Casa Sally Lunn. Turistii ce cauta atractii si divertisment seara ar trebui sa mearga la un spectacol la Teatrul Regal Bath, sau sa se alature unei plimbari cu fantome in centrul orasului.

Bath este paradisul cumparatorului si detine sute de magazine particulare ce vand bunuri neobisnuite. Exista cateva magazine specializate in Bath, inclusiv bijuterii, galerii de arta, magazine de artizanat, magazine de jucarii, de antichitati, de cadouri si nenumarate alte magazine de haine, fiind locul perfect pentru cumparaturi serioase la moda. Zona Southgate a fost recent renovata, la un cost de peste 350 de milioane £, si a fost deja primita ca un succes urias, primind si un mare magazin universal Debenhams .

Viata de noapte din Bath este intotdeauna agitata, si cu o gama larga de baruri, cluburi, restaurante si locuri cu muzica live la dispozitie, vizitatorii ce cauta sa se simta bine nu vor avea nicio problema in a gasi un loc pe gustul lor.

Bath a fost considerat unul dintre cele mai bune locuri pentru mancat din sud-vestul Angliei multi ani, insa mai recent, orasul si-a diversificat bucataria, si acum are o numeroasa selectie de restaurante ce servesc mancare din toata lumea. Aceste bistrouri din Bath merg de la clasicele baruri de gustari si magazine de cafea, pana la restaurante de inalta clasa si locuri frecventate de gurmanzi.  Orasul are unele dintre cele mai bune cafenele, magazine de cafea, bistrouri, pub-uri si restaurante din Anglia si restaurante de inalta clasa, deseori cu privelisti minunate asupra orasului.

Impreuna cu restul Angliei sud-vestice, Bath are un climat temperat, care este in general mai umed si mai bland decat in restul tarii. Temperatura medie anuala este de aproximativ 10 °C. Lunile de vara iulie si august sunt cele mai calde, cu o medie zilnica maxima de aproximativ 21 °C. Iarna, temperatura minima medie este de 1°C sau 2°C.

Dintre evenimentele anuale de prima importanta desfasurate este Mozartfest, cunoscut si sub denumirea de Festivalul International de Muzica din Bath, Bath Film Festival si Bath Literature Festival.

In concluzie, putem spune ca orasul Bath este locul potrivit pentru plimbari nesfarsite, rataciri pe strazi si relaxare tipica britanica, cu arome imperiale romane. Trasaturile covarsitoare ale arhitecturii imaculate, in stil georgian, se confunda cu aleile pietruite si indiferent in ce colt de strada te-ai afla, gasesti intotdeauna „ceva” care sa-ti starneasca interesul, o frumusete clasica care te va face sa-ti fixezi privirile, macar pentru cateva minute. Ascultati cu atentie ce se intampla in jur si poate, poate veti putea sa ascultati zgomotele fantomatice, infundate, ale rotilor trasurilor antice, trase de cai.

Mai multe informatii»

Probabil ca numele de Porto va este mai mult cunoscut datorita vinului cu acelasi nume. Daca gustul vinului nu va este cunoscut, sunteti in schimb familiari cu numele acestei marci si cu siguranta stiti ca acesta este un vin dulce, deosebit, venit din viile bogate ale Portugaliei, din regiunea care da numele acestui vin. Totodata, Porto este si numele celui de-al doilea mare oras din Portugalia, dupa Lisabona, aflat in nordul acestei tari.

Delurosul oras Porto prezinta un amestec de stiluri, epoci si atitudini: alei medieval inguste, biserici baroce extravagante, piete mici si bulevarde largi presarate cu maiestuoase edificii beaux-arts.

Centrul istoric din Porto este districtul Ribeira, o zona declarata patrimoniu mondial UNESCO, cu strazi inguste, scari in zig-zag si biserici placate ce apar la fiecare colt. Vechile traditii inca traiesc, ca dovada faptul ca tripeiros (locuitorii din Porto) se amesteca in fata vitrinelor vechi, in piete cu aspect rural si in vechile case de comert, unde ruinele romane se ascund sub fundatii. In centru, aici si in alte parti ale centrului se afla multe case urbane de la inceputul secolului XX aflate in ruina, lasate in paragina deoarece tinerii fug catre suburbiile raspandite langa mare.

In ciuda semnelor ce indica decaderea, in ultimele doua decenii Porto a trecut printr-o renastere remarcabila – exprimata prin zumzaitul sistemului eficient de metrou si prin licarul unor proiecte urbane ambitioase de reinnoire in alte parti ale orasului. Gloriile de varf ale orasului sunt cele doua opere recente, Álvaro Siza Vieira’s Museu de Arte Contemporânea si Rem Koolhaas’ Casa da Música, care au transformat orasul intr-un loc de pelerinaj pentru iubitorii de arhitectura. Si exista semne ca o infuzie de vitalitate tinereasca se intoarce in centru, prin infiintarea unor noi galerii si buticuri. Porto s-a bucurat de o revitalizare culinara recenta, printr-un numar de restaurante moderne deschise in ultimii ani. Orasul aduce regulat DJ de top din Europa, iar in noptile calde de vara terasa raului pare a fi locul unei singure petreceri in grup – in special in Vila Nova de Gaia (practic, un alt oras), aflat chiar peste Rio Douro, in dreptul lui Porto.

Majoritatea celor mai proeminente obiective turistice din Porto, in special cele specifice si monumentele importante sunt amplasate in centrul orasului si sunt la o aruncatura de bat unele de celelalte. Cu toate acestea, amintiti-va ca mare parte din Porto este deluroasa, iar turistii pot afla ca pentru a ajunge la aceste atractii trebuie sa mearga pe niste pante abrupte.
Diverse tururi sunt operate in cadrul orasului, precum Porto Tours pe Calçade Pedro Pitoes, aproape de catedrala, si pe Torre dos Clérigos. De asemenea, sunt disponibile tururile cu autobuzul, operate de compania locala Porto Vintage, in timp ce unii turisti prefera sa faca o croaziera relaxanta pe raul Douro. Croazierele au loc pe barcile ‘barcos rabelos’, folosite candva pentru a transporta vinul, care pleaca de pe Cais da Estiva sau de pe Cais da Ribeira.

Pentru cumparaturi, faceti o plimbare in jurul Mercado do Bolhão, unde se afla magazine cu mancare si magazine de artizanat, si pe strada Santa Catarina (recomandata cu caldura, chiar si numai pentru o plimbare), langa Bolhão. Strada Cedofeita este o strada aglomerata buna pentru cumparaturi, la fel si Boavista. Porto si suburbiile lui detin o multime de centre comerciale, inclusiv Norte Shopping, Arrabida shopping, Parque Nascente, Gaia Shopping si Mar Shopping (cel mai mare grup IKEA din Europa). Pe langa acestea aveti la alegere magazine mai mici si mai putin populate, dar totusi interesante (Shopping Cidade do Porto, Via Catarina, etc). Aproape toate magazinele sunt deschise in fiecare zi, insa de obicei sunt supraaglomerate la sfarsit de saptamana si in zilele ploioase.

Viata de noapte din Porto este probabil una din cele mai incitante din Portugalia. Majoritatea cafenelelor, discotecilor si barurilor sunt concentrate in zona Ribeira in vechiul centru al orasului. Aceste locuri de distractie au de obicei mese afara si sunt frecventate in special de studenti.

Porto prezinta climat mediteranean, cu veri calde. In consecinta, clima sa are multe caracteristici similar coastelor sudice: veri calde si uscate si ierni blande si ploioase. Verile sunt tipic insorite, cu temperaturi medii intre 15° Celsius si 25° Celsius, insa se pot ridica pana la 35° Celsius in timpul valurilor ocazionale de caldura. In timpul unor asemenea valuri de caldura, umiditatea ramane destul de scazuta, insa incendiile din padurile invecinate pot umple aerul cu ceata si cenusa, facand respiratul incomod, mai ales noaptea. Temperaturile din timpul iernii variaza de la 5° Celsius dimineata si 15°C dupa-amiaza, insa rareori scad sub 0 °C noaptea. Vremea este deseori ploioasa pe lungi perioade de timp, desi pot aparea si perioade insorite indelungate.

Ca si in Lisabona si in restul Portugaliei, bucataria din Porto se bazeaza in principal pe peste proaspat. Incercati bacalhau (cod) la gratar, fript, fiert sau in supa, sau optati pentru alte feluri cu peste, precum sardine la gratar, macrou, sepie, grouper, calcan sau chefal. Mancarea portugheza foloseste multa carne de porc si carnati. Incercati purcelusul de lapte sau carnatii “chouriço” sau “linguiça”. Alheira, un carnat afumat de porc, carne de pasare, paine alba si ulei de masline, totul asezonat cu sare, usturoi si paprika, se gaseste in toate meniurile din Porto. Ca peste tot in tara, micul dejun este o masa foarte usoara – cafea si paine sau produse de patiserie – servit de obicei intr-o cafenea. Pranzul poate fi servit intre ora 12:00 si 15:00, iar cina se ia de obicei intre orele 20:00 si 23:00. Cand va asezati sa mancati, este posibil sa vi se aduca un platou cu carnati, branza si paine ; acest platou nu este gratuit si veti plati pentru ceea ce mancati.

Vizitatorii din Porto se descurca mai bine fara masina ; strazile pot fi incurcate (si unele necesita un permis special pentru a putea intra pe ele), parcarea este incomoda, iar transportul in comun este ieftin si usor de folosit. Taxiurile sunt din abundenta si sunt ieftine (in comparatie cu alte tari europene). Este sigur sa fluierati unul pe strada, insa asigurati-va ca aparatul de taxat este pornit sau ca negociati un tarif inainte. Majoritatea taximetristilor vorbesc suficient de bine engleza ca sa inteleaga indicatiile, insa daca va indreptati catre o destinatie mai putin turistica, este bine sa aveti adresa scrisa pentru sofer. Se obisnuieste sa oferiti bacsis unui taximetrist de 10% din cost.

Astfel, fie ca veniti in Porto pentru a va petrece o vacanta intreaga, fie doar cateva zile, cu siguranta exista o multitudine de lucruri de facut, de la tururi ghidate ale orasului la plimbari romantice pe plaja, de la cumparaturi la distractie de noapte, toate oferite din abundenta si cu mare ospitalitate de locuitorii acestui frumos oras de un colorit isoric deosebit.

Mai multe informatii»

Tirana este capitala Albaniei si in acelasi timp cel mai mare oras din aceasta tara. In ciuda acestui fapt este un oras compact, care este cel mai bine explorat mergand pe jos. Arhitectura orasului este in mare parte reprezentata de monumentele si constructiile in stil italian si turcesc, fiind , la fel ca si pozitia geografica a orasului la mijlocul drumului dintre Istanbul si Roma, un amalgam de influente din ambele culturi.

Piata Skenderberg este un imens spatiu deschis in mijlocul orasului de unde se poate admira muntele Dajti , care la cei 3000 de metrii ai sai supravegheaza orasul din partea de est a acestuia.Aici se gasesc ruinele unui castel ce dateaza din secolul I iCr, care a fost mentionat de catre istoricul Prokop, in secolul VI, sub numele de Tirkan. Vechiul oras gri si plictisitor s-a schimbat radical in ultimul deceniu devenind un oras plin de viata si de culoare. Inca in crestere rapida Tirana este un centru comercial si administrativ cu mai multe hoteluri confortabile, restaurante, discoteci, pub-uri, precum si facilitati moderne pentru conventii si conferinte.

Capitala Tirana incanta calatorii cu obiective turistice cu o arhitectura sa moderna si cu o atmosfera relaxanta. Strazile largi si magnoliile frumoase inconjoara si decoreaza Piata Iskender Bey (Skanderbeg) in inima Tiranei. Piata este denumita dupa statuia din centru a eroului popular Skanderbeg – pe unele harti numele sau este insemnat « Sheshi Keshilli i Europes ». In jurul pietei se afla obiective turistice care joaca roluri importante in evenimentele religioase si culturale din oras.

Moscheea Et’hem Bei (Et’hem Beu in albaneza) se afla in centrul orasului. onstructia a fost inceputa de catre Molla Bei in 1794 si este finalizata de catre fiul sau, Pasa Ethem in 1823. Este un monument cu valoare istorica pentru locuitorii orasului Tirana care, in armonie cu turnul cu ceas, reprezinta atractia turistica favorita pentru majoritatea vizitatorilor capitalei albaneze.

Muzeul National de Istorie este cel mai mare muzeu al tarii. Construit in partea de vest a Pietei Skanderbeg, cladirea este una dintre cele mai importante lucrari arhitecturale, ocupand un rol important in dezvoltarea capitalului urban al Tiranei. Ocupa o suprafata de 27.000mp si cuprinde 8 pavilioane cu tematica diferita.

Tirana are in general o clima temperat mediteraneana. Temperatura medie variaza intre -3°C in luna februarie pana la 35°C in august, care este si cea mai secetoasa luna. Cele mai multe precipitatii au loc in lunile noiembrie si decembrie. Zapada este rara, dar temperaturi sub 0°C se inregistreaza destul de des in Tirana. Iarna incepe la sfarsitul lunii noiembrie si dureaza pana la mijlocul lunii martie.

Oricine viziteaza o tara straina este interesat de bucataria locala, iar Albania nu face exceptie de la aceasta regula, amestecul de influente balcanice, europene si turcesti facand din bucataria albaneza un adevarat deliciu. Ingredientele folosite de albanezi sunt in mare masura ierburi si legume meditaraneene proaspete si organice, foarte putini fermieri avand bani pentru ingrasaminte anorganice si pesticide.

Bucataria albaneza este delicioasa si variata in functie de zona. Asfel in zonele muntoase cele mai raspandite sunt preparatele din carne de oaie iar in zonele de coasta cum ar fi Lonian si tarmul Adriaticii se pot savura specialitati din peste proaspat. Amatorii de dulciuri pot incerca nenumarate prajituri cum ar fi baklava, kadaif, hasghure si sheqerpare. Un desert traditional albanez, care este preparat in timpul Sarbatorii Verii din martie, este ballokume.

Tirana este principala destinatie din Albania pentru petrecareti. Odata cu venirea serii orasul se transforma intr-o adevarata mare de lumini de neoane. Cele mai importante cluburi, cazinouri, baruri si cluburi de noapte se gasesc pe strada Dibra, in zona parcului Rinia, langa Centrul International Cultural, vis-avis de cladirea Parlamentului si langa Ambasada Americana.

Cea mai buna metoda de a merge la cumparaturi este pe jos, deoarece centrul orasului este relativ mic. Tirana este o destinatie ideala pentru cei ce vor pantofi italieni ce se pot gasi cu pana la 30% mai ieftini decat oriunde altundeva in Europa. In cazul in care cautati marci de renume, Tirana nu este alegerea potrivita deoarece foarte putine din marile magazine europene au filiale si aici. Cele mai bune zone pentru cumparaturi, unde se pot gasi adevarate chilipiruri sunt Rruga Myslym Shyri si districtul Bllok. Dintre suveniruri, cele mai populare printre turisti sunt cifteli si sharki, instrumente muzicale traditionale care au devenit foarte cunoscute dupa ce au fost folosite de fanfarele militare din al Doilea Razboi Mondial. Alte suveniruri apreciate de turisti sunt pipele si broderiile si se pot gasi in special in bazarul Kruja.

Cea mai buna modalitate de a ajunge in Tirana din Romania este cu avionul. Capitala Albaniei dispune de un aeroport international (Nene Tereza sau Maica Tereza), la 17 km de centrul orasului. Transferul de la aeroport spre centrul orasului se face cu o linie de autobuz expres, care costa in jur de 2 euro in lek albanezi sau cu taxiul, in jur de 15 – 20 de euro.

Mai multe informatii»

Datand din sec X, Minsk, capitala Belarusului, este unul dintre cele mai vechi orase europene, dar prezinta un aspect surprinzator de modern astazi, multe dintre cladirile lui istorice fiind demolate in Al Doilea Razboi Mondial. Dupa razboi, in anii 1950, Minskul a fost reconstruit ca un oras sovietic, si putine s-au schimbat de atunci. Bulevardele scrupulos de drepte si parcurile aliniate cu cladirile in stil turn, presarate cu statui infatisandu-l pe Lenin, memoriale de razboi si simboluri sovietice, isi lasa amprenta asupra acestui oras care este casa a peste 2 milioane de locuitori de pe tarmurile raului Svisloch.

Vizitatorilor le va fi greu sa nu fie impresionati de simpla mandrie si bucurie a localnicilor fata de orasul lor, unde interioarele sunt un pic „prea mult” si adesea reprezinta incercari kitschoase spre sofisticare moderna. Sunt cluburi si cazinouri pline de oglinzi si lumini, restaurante cu otel si sticla, teatre baroce atat in interior cat si pe scena, si o varietate impresionanta de spa-uri(numite saune) unde exista cascade care se varsa in piscine acoperite. Toate formeaza o experienta fascinanta, pe care vizitatorii fie o iubesc sau o urasc, dar nu pot sa nu o aprecieze.

Prezentul in Minsk este interesant, dar asa este si trecutul. Din cauza locatiei sale in Europa de Est, intre Polonia si Ucraina, orasul a fost un camp de batalie european de-a lungul secolelor, suferind in mainile trupelor Tarului rus in 1600, sub Petru cel Mare al Suediei in anii 1700, Napoleon si apoi Hitler. Poate nu e surprinzator ca orasul pare fericit sub conducere comunista dupa tot ce a indurat sub imperialism.

Minsk este unul dintre cele mai putin vizitate orase-capitala din Europa de catre turistii occidentali, lucru ce probabil face vizita aici mult mai distractiva. In acelasi timp, Minsk este un oras cu adevarat frumos, atat in timpul verii, cand gazduieste o multime de cafenele stradale dragute, cat si in timpul celorlalte trei sezoane cu obiective turistice foarte interesante. Iarna poate nu este cel mai bun moment al anului sa vizitati Minsk-ul, dar este unul din momentele cand orasul este considerat a fi cel mai frumos, cu o iluminare fabuloasa.

Nu ratati suburbia Troitskoye Predmestye. Acest loc va poate oferi o incursiune in vechiul oras Minsk – case din secolul XIX, cu fatade colorate si exemple excelente de arhitectura baroca – Catedrala Sfantului Duh, Catedrala Sf Petru si Pavel si Catedrala Maryinsky, ce a fost reconstruita dupa forma originala.

In contrast cu griul cladirilor municipale din Piata Independentei a orasului Minsk, din Belarus, catedrala catolica de la inceputul secolului XX, isi desfasoara frumusetea artistica si pitorescul. Este cunoscuta sub numele de „biserica rosie” datorita caramizilor rosii care o compun. Numele oficial al bisericii, care este unul rar, poate chiar unic in lume, este „Biserica Sf. Simon si Sf. Elena”.

Minsk este locul ideal pentru cei care doresc sa vada relicve ale epocii comuniste; aici veti intalni cele mai multe statui si alte obiecte apartinand regimului sovietic.

Palatul Republicii, o cladire colosală, austera si sumbra, situata in mijlocul unei piete de pe Bulevardul Independentei (Nezavisimosti). Acesta este cel mai mare bulevard din Minsk si se intinde pe aproximativ 11 kilometri. In spatiul din zona Palatului au loc toate concertele importante din Belarus, dar si tot felul de intalniri politice, conferinte, summituri sau miscari de protest.

Cei interesati de cultura pot astepta cu nerabdare sa vada reprezentatiile de balet si de opera de inalta clasa din Minsk. Mai mult decat atat, orasul are o multime de restaurante, pub-uri si cluburi de noapte.

Acest oras umed are precipitatii in majoritatea zilelor anului, cu veri umede si ierni cu ninsoare. climatul din Minsk este moderat, cu o temperatura medie in ianuarie de -6°C si in iulie de 18°C. Iernile sunt blande, cu zapada, iar verile sunt calde, doua treimi din precipitatii cazand in lunile de vara. Din mai pana in septembrie e perioada cea mai calda. Ceata este intalnita toamna si primavara.

Cumparaturile in Minsk poate ca nu sunt la fel de bogate ca in alte orase din vest, dar oricum sunt interesante in felul lor. Puteti incepe cu magazine generale ca GUM, care sunt ramasite ale erei sovietice. Mai mult, puteti gasi multe locuri unde se vand carti, obiecte lucrate manual, bijuterii, lenjerie si cosmetice. In final ,nu conteaza unde cumperi, probabil vei gasi o sticla de vodka excelenta, care este un produs faimos din Belarus. Preturile cumparaturilor in Minsk sunt mici, in comparatie cu restul Europei.

Restaurantele traditionale slave din Minsk sunt excelente si ofera o varietate de preparate, multe dintre ele influentate de aromele din Estul Indepartat si din Vest. Daca alegeti un restaurant local, va puteti astepta sa fiti serviti cu carne de porc, care este favorita localnicilor. Alaturi de carne, se servesc multe ciuperci si cartofi. Incercati acest fel unic, Mochanka, o supa groasa servita cu clatite.

Minsk are o buna oferta de cluburi de noapte ca sa va tina ocupati si sa va distrati dupa apus. Ceea ce e diferit la cluburile din Belarus este ca multe dintre ele sunt si cluburi, dar si restaurante. Pana foarte tarziu in noapte puteti alege orice dintr-o gama de mancaruri ca sa fiti satui si activi. Uneori, in pretul mancarii show-ul si discoteca sunt incluse. Oricum, uneori exista si alte taxe, mai ales in week-end-uri. Depind de locul unde vreti sa stati: pe scaune sau la masa. Deseori preturile difera pentru barbati si femei (Ghiciti cine plateste mai putin!). Lunea majoritatea cluburilor sunt inchise. De obicei, cluburile din Minsk au un cod de imbracaminte strict, mai ales legat de pantofi; nu purtati tenesi sau pantaloni scurti.

Mai multe informatii»

In cei 2500 de ani de existenta, primitoarea capitala a Macedoniei a fost inlfuentata de mai multe civilizatii. Toate acestea, de la Imperiul Roman la cel Biznatin si cel Otoman, si-au pus amprenta pe dezvoltarea orasului, si mai ales in arhitectura variata a acestuia.

In ciuda isotriei bogate, Skopje este un oras care priveste spre viitor, iubitorii de modern avand ce vedea aici. Exista cinematografe, hoteluri si restaurante noi, dar si mall-uri ce ofera cele mai noi colectii dar la preturi mai mici decat in restul Europei occidentale. Orasul este si un important centru cultural, aici avand loc o multime de spectacole de teatru, evenimente sportive sau concerte la care sunt invitati artisti de marca internationli precum si cei mai buni dintre artistii din Macedonia.

Vechiul oras este situat pe malul dominat de terase. Nerezi (1164) este una dintre manastirile medievale din vecinatate, fiind decorata cu fresce de exceptie datand din secolul XII. Printre cladirile remarcabile se mai numara un han turc medieval, hanul Kursumli si cateva moschei. Aspectul predominant turcesc intial a fost afectat de reconstructia din 1963, cand un puternic cutremur a distrus 80% din oras, soldandu-se cu 1070 de morti si lasand fara locuinta mai mult de 120.000 de oameni. Ajutorul in bani si in natura, incluzand sprijin medical, in domeniul tehnicii si al reconstructiei a provenit din 78 de tari. Datorita acestui fapt, Skopje a primit denumirea de oras al solidaritatii internationale.

Pe malul stang sunt situate sediile organelor reprezentative ale Macedoniei, institutii educationale, sali de concert, precum si statii de radio si sedii de televiziune. Pe malul drept se afla centrul economic si comercial.

Skopje este un centru administrativ, comercial si industrial. Orasul detine o industrie producatoare de ciment, utilaje agricole, caramida, ceramica, sticla, bauturi alcoolice, conserve din fructe si legume si tutun; exista de asemenea centre de prelucrare a pielii, a lemnului dar si de rafinare a cromului. Skopje este si un important centru de transport, fiind dotat cu artere si cai ferate, dar si cu un aeroport modern.

Cand ajungi in Skopje, incepe vizitarea orasului cu Fortareața Kale si Podul de piatra, de pe raul Vardar. Fortareata, construita in secolul al X-lea, este in varful dealului, asa ca vei avea o priveliste excelenta a orasului. In apropierea fortaretei este moscheea Mustafa Pasha, unde, daca urci in minaret, vezi orasul in toata splendoarea sa. Tot pentru o panorama excelenta a orasului, ia un taxi si urca pe Muntele Vodno, la manastirea Svewti Pantelejmon, cu superba bisericuta din secolul al XII-lea si un extraordinar restaurant cu mancaruri traditionale.

Micuta manastire Sveti Spas a fost construita sub pamant pentru ca in timpul stapanirii otomane, era interzis ca o biserica sa fie mai inalta decat o moschee. Manastirea adaposteste un iconostas de zece metri lungime si sase metri inaltime, superb sculptat in secolul al XIX-lea. Uita-te cu atentie la sculpturile miniaturale din partea stanga, care sunt autoportretele artistilor. Vizavi de manastire este un muzeu si mormantul lui Goce Delcev, erou national care a luptat impotriva otomanilor si a fost ucis de acestia in 1903.

Vechiul Bazar Oriental merita o vizita de cateva ore, mai ales daca vrei sa faci cumparaturi de obiecte traditionale sau sa privesti cum sunt lucrate de mestesugari. Atmosfera este de souk si poti avea impresia ca esti in Istanbul!

Mare parte din arhitectura obiectivelor turistice din Skopje, in special a celor de la sud de raul Vardar, dateaza din 1960 si 1970. Din fericire, nu toata mostenirea culturala din Skopje s-a pierdut, jumatatea nordica a orasului inca pastreaza obiective turistice ce amintesc de zilele bune ale orasului ca centru comercial important al Imperiului Otoman.

Verile sunt calduroase si umede, iar iernile sunt reci si ude si cel maia desea cu precipitatii sub forma de ninsoare. In timpul verii, temperaturile ating valori mai mari de 30° C, iar uneori depasesc 40 de°C. In timpul primaverii si al toamnei, media temperaturilor este de 15-25° C. Iarna, temperatura pe timp de zi este de aproximativ 7°C, in timpul noptii coborand adesea sub 0°C si uneori chiar sub -10°C.

Strainii formeaza o comunitate numeroasa in Skopje, fapt datorat in special prezentei misiunilor diplomatice si delegatiilor internationale. Exista numeroase restaurante in Skopje, in care se serveste mancare traditionala, calitatea si pretul fiind de cele mai multe ori rezonabile.
Restaurantele internationale sunt tot mai numeroase in Skopje, iar o masa in oras este adesea buna, ieftina si variata. Burek-ul, simbol al perioadei dominatiei turcesti, poate fi gasit pe numaroase strazi, ca de altfel si o gama larga de frigarui delicioase din carne. Pentru a savura o masa clasica in capitala Macedoniei insa, este nevoie de ajutorul unui expert al zonei care sa te familiarizeze cu meniul care cere o cunoastere aparte inainte sa comanzi.

In Skopje exista numeroase alternative de petrecere a timpului liber, de la cafenele in aer liber si baruri la cluburi de noapte si cazinouri. In parcul orasului este concentrata intreaga viata de noapte pe timp de vara, locatiile care pot fi frecventate in scop de agrement fiind numeroase aici. In hotelurile Skopje-uilui sunt cele mai multe dintre cazinouri, astfel ca optiunile pe timp noapte sunt variate. Capitala Macedoniei detine si cluburi de noapte, dintre care cele mai renumite sunt Colosseum si Maracana.

Mai multe informatii»

Cunoscut pentru peisajul sau maritim de-a lungul golfului Solent, orasul Southampton este un loc modern si agitat, plin cu mall-uri uriase, cladiri moderne si un trecut interesant. Sub acest chip, nu dureaza mult sa descoperiti vechiul farmec al orasului, iar numeroasele ramasite ale zidului medieval al orasului adauga mult necesarul caracter, impreuna cu cateva cladiri extrem de vechi. Datorita pozitiei sale, orasul Southampton a adunat o avere considerabila din vechea industrie de constructie de vapoare, cu multe vase notabile care au fost construite aici de-a lungul anilor, inclusiv Queen Mary si nefericitul Titanic. Orasul este poarta de acces la Cowes si Isle of Wight avand legaturi excelente rutier, feroviar si maritim si are propriul aeroport cu zboruri regulate catre o gama larga de destinatii interne si europene.

Datorita climatului bland din aceasta zona, orasul poate fi vizitat in orice prioada a anului, insa vara si primavara va vor fi intotdeauna recomandate ca prime optiuni. Daca sunteti un fan al festivalurilor, cele mai multe au loc in primele doua luni ale verii. In iunie au Southampton Kite Festival, Beer Festival si un festival numit „Power in the Park”, ce are ca tema principala muzica. Este foarte faimos pentru multimea ce o aduna, ce depaseste 80.000 de persoane anual. Iulie ofera „The Lamer Tree Festival”, un alt festival de muzica ce creeaza o atmosfera continua de petrecere. Tot in iulie are loc si Garden Festival, un festival al florilor. Oriunde ati merge in Marea Britanie, asigurati-va ca aveti o umbrela cu dumneavoastra. De asemenea, cateva haine mai groase nu vor strica in nici o perioada a anului.

Muzeele din oras nu trebuie ratate, numarandu-se printre principalele atractii turistice si oferind o privire asupra zilelor de mult apuse. Cei care cauta ultimele informatii turistice si evenimente ar trebui sa se indrepte spre Centrul Turistic de Informatii pe Civic Centre Road. Aceste este locul potrivit pentru a va incepe vizita si o echipa saritoare, precum si numeroase brosuri, va ajuta sa va planificati mare parte din sedere. Informatii turistice sunt deja disponibile despre transportul in comun al orasului, malul marii, cartierele centrale de cumparaturi, plimbari cu ghid gratuit si multe altele, inclusiv un serviciu util de gasire de cazare.

Orasul Southampton se remarca printr-o istorie destul de zbuciumata. Chiar daca initial, acesta n-a fost decat un centru medieval de comert, centrul orasului a fost aproape distrus in timpul bombardamentelor din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Din acest motiv, mai multe dintre mostenirile culturale ale orasului nu mai pot fi admirate astazi.

Este important de mentionat ca Southampton este unul dintre cele mai verzi orase ale Regatului Unit, care detine cel putin 50 de parcuri. De asemenea, in toate zonele importante ale orasului se gasesc niste aranjamente florale exceptionale. Miresmele degajate de hortensii si crini il imbie si infrumuseteaza cu adevarat ziua celui care trece pe langa acele minunate gradinite.

Parcul salbatic New Forest acopera o suprafata de 25 de hectare de pamant si este din anul 2005 un parc natural protejat. Parcul poate deveni foarte aglomerat, in special vara. Traficul poate reprezenta o problema, deoarece pe drumurile neasfaltate din preajma parcului, limita de viteza este de 40km pe ora, pentru siguranta si protectia animalelor. Pe langa faptul ca este un spatiu istoric remarcabil, valoarea ecologica a parcului este data de suprafete mari de habitate ce in alte parti au disparut.

Un alt obiectiv turistic important este teatrul The Mayflower, ce ofera spectacole de toate tipurile, de la muzical-uri spectaculoase, la productii de balet si opera. Teatrul s-a deschis in 1928, pe data de 22 decembrie, insa pe atunci purta numele de „The Empire Theatre”.

Medieval Merchant’s House, este o cladire resturata, ce dateaza de la sfarsitul secolului al XIII-lea. Casa a supravietuit mai multor secole de uz casnic si comercial, in mare parte ramanand intacta. Cladirea este importanta din punct de vedere arhitectural, deoarece acesta este singura cladire de tip medieval care a supravietuit de-a lungul timpului exact in forma in care a fost construita initial. Din acest motiv este o cladire listata cu gradul I de Patrimoniul Cultural.

The Bargate este o constructie aflata in centrul orasului, construita pe timpul normanzilor, ca parte a fortificarii orasului. Aceasta constituia principala cale de intrare in oras, iar astazi este o importanta constructie nationala, un monument recunoscut.

Cei care doresc sa se relaxeze prin „retail shopping”, asa cum este cunoscut in Anglia, sau „terapia prin cumparaturi”, vor gasi in centrul orasului, mai precis pe Portland Terrace, toate magazinele importante, printre care si faimosul centru de cumparaturi WestQuay, aflat la 10 minute departare de docuri. Acest mall gigant acopera o suprafata de aproximativ 75.000 metri patrati, dispusi pe 6 nivele, oferind un numar impresionat de produse etichetate de branduri cunoscute in toată lumea.

Mergand inspre port, vizitatorii pot observa frumusetea navelor si a yahturilor ancorate. Cei care doresc sa viziteze si celebra insula Isle of Wight, aflata la nu mai mult de 7 km departare, pot ajunge acolo cu feribotul intr-un timp relativ scurt.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stiti despre Southampton, dar si despre Marea Britanie in general, este faptul ca oamenii sunt foarte amabili, responsabili si au un bun-simt accentuat.

Mai multe informatii»

Orasul Reykjavik este capitala tarii Islanda si este cel mai mare oras din aceasta tara. Este asezat in nordul extrem al Europei si face ca turistii sa isi doreasca sa o reviziteze avand cladiri colorate, o lume pestrita, o viata de noapte activa si spiritul sau tanar. Farmecul orasului rezida in multimea contrastelor sale, care creeaza un tumult de energie. Reykjavik-ul ofera o combinatie fermecatoare intre inocenta specifica zonei rurale si agitatia demna de un mare oras. Este populat de cetateni muncitori dornici de afirmare pe plan profesional in ciuda falimetului national iminent.

Se crede ca prima asezare permanenta a unor populatii scandinave in aceasta zona dateaza din anul 870 dupa Hristos. Legenda ii atribuie lui Ingólfur Arnarson alegerea acestui loc. Etimologia Reykjavík-ului ase datoreaza multelor izvoare termale din jurul acestei regiuni, Reykjavík traducandu-se prin “golful aburilor”. In pofida situarii sale in nordul Atlanticului, Islanda nu este pe atat de friguroasa precum s-ar putea crede, temperaturile pe timp de iarna de aici neffind mai coborate decat cele din New York. Aceste lucru se datoreaza Golf Streamului, care incalzeste coastele islandeze. Cu toate acestea, zona de coasta este expusa vanturilor puternica in timpul iernii. In Reykjavik, 213 zile pe an ploua, primavara predominand zilele insorite.

Reykjavik-ul a cunoscut un veritabil boom economic in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand pe teritoriul sau au stationat trupe americane si britanice, la Keflavik. Incepand cu anii ’50, capitala islandeza a cunoscut prosperitatea, inaintand cu pasiune catre secolul XII. Astazi, printr-o ironie istorica, golful fumegand al vikingilor este cunoscut drept „Orasul fara fum”.

Chiar daca patrimoniul arhitectural al orasului este mic, o vizita este numaidecat necesara. Viata sa culturala, in special muzeele, este foarte bogata. Odata cu arta de talie mondiala la care v-ati astepta intr-o capitala europeana, Reykjavik detine obiective turistice care concorda cu o gama larga de interese, o viata urbana vibranta , fiorduri si lacuri localizate intr-o zona salbatica impadurita la care se poate ajunge prin transportul in comun. Din moment ce multi vizitatori in Reykjavik au doar cateva zile la dispozitie pentru a vizita orasul, merita sa va folositi eficient timpul pentru a va bucura de tot ce are mai bun orasul de oferit

Gradinile botanice, prin vegetatia lor luxurianta, constituie un adevarat paradis. Cuprind o colectie variata de plante indigene. Pe langa fantani si alei, acestea au si o cafenea deschisa pe timp de vara, precum si un parc pentru copii si o gradina zoologica.

Parcul National Thingvellir a fost desemnat Patrimoniu Mondial de UNESCO. Aici se regasesc Gullfoss, Cascadele de Aur, create de raul Hvita, la 60 mile de Reykjavik. Dettifoss este cea mai mare cascada din Europa.

Althing este primul parlament al Islandei. Dupa pierderea independentei, in secolul al XIII-lea, tara si-a castigat treptat autonomia, iar parlamentul modern s-a mutat in actuala cladire de bazalt in 1881. In 2002, acesteia i s-a adaugat o anexa moderna din piatra si sticla.

Catedrala luterana Reykjavik, construita intre 1788 si 1796, a fost gazda proclamarii suveranitatii si independentei Islandei. Imnul national al tarii a fost pentru prima oara cantat aici, in anul 1874. Din 1845, membrii cabinetului s-au adunat aici pentru a asculta slujbele. Printre obiectele expuse aici se afla o cristelnita donata in secolul al XIX-lea de sculptorul Bertel Thorvaldsen. In acest loc s-a aflat initial un lacas de rugaciune care dateaza din anul 1200 d.H.

Biserica Hallgrimskirkja este elementul arhitectonic simbol al orasului si totodata cea mai inalta cladire din Islanda. Domina orasul si este vizibila de la o distanta de 16 km intr-o zi insorita. A fost denumita dupa poetul, compozitorul de imnuri si clericul Hallrimur Petursson.

Muzeul de Sculptura Asmundur Sveinsson, cladire in forma de iglu, a fost gandita si ridicata in mare parte de Asmundur Sveinsson, servind pentru acesta drept locuinta si atelier. In muzeu se afla aproape 300 de opere de arta realizate de-a lungul a 60 de ani de cariera, constand in sculpturi, picturi si desene. In spatele muzeului se afla o frumoasa gradina in care sunt expuse 26 de lucrari din bronz ale artistului.

Gurmanzii pot fi fericiti luand masa in capitala Islandei. Ca multe alte lucruri in Islanda, bucataria autohtona sta marturie pentru mintea deschisa a poporului care incearca in acelasi timp sa se sincronizeze cu tendintele straine. Arta culinara este caracterizate de folosirea ingredientelor specific islandeze cum ar fi pestele si fructele de mare, miel dar si vanat. Restaurantele Reykjavik-ului servesc mancare specifica mai multor locuri de pe planeta. Cafenelele sunt printre cele mai numeroase in centrul orasului. Exista una la aproape fiecare colt de starda, insa in fiecare gasesti cate un ingredient care o face speciala. Unele restaurante ofera si servicii specifice barurilor, asa cum o face popularul Kaffibarinn, care se transforma in discoteca dupa miezul noptii. Exista si restaurante care servesc asemenea bistro-urilor, cum ar fi Vegamót, Cafe Solon, Cafe Victor si Cafe Oliver.

Soarele nu sta mult timp pe cerul Islandei in timpul iernii, insa locuitorii stiu sa profite de nopti in cluburile care impanzesc strazile. Datorita pretului ridicat al bauturilor alcoolice, islandezii merg in cluburi cu mult dupa lasarea noptii, preferand sa se „incalzeasca” acasa cu propria lor bautura. Un pont ar fi acela ca unele bauturi islandeze au un continut ridicat de alcool, cum ar fi Brenivinn, in traducere „Moartea neagra”. Odata incalziti suficient, va puteti indrepta catre Laugavegur, zona in care se afla majoritatea barurilor si a cluburilor. De altfel, vinerea si sambata, pe timp de noapte este neobisnuit ca strazile sa fie populate. Puteti petrece la NASA sau Austurvollur, unde puteti dansa pe orice gen de la house la pop, sau puteti alege sofisticatul Rex de pe Austurstraeti. Daca iubiti spectacolele de muzica live puteti opta pentru NASA si Kaffi Rosenberg, de pe Klapartsigur.

Poti gasi in capitala Islandei toate marcile culturale demne de un oras european al secolului 21: cafenele primitoare, restaurante dintre cele mai bune din lume, muzeuri si galerii de standard inalt, si bai geotermale moderne. Reykjavik-ul a devenit renumit si datorita spectacolelor sale muzicale si runtur-ului, periplul de vineri seara prin cluburile si pub-urile micute si stilate. Adaugati la toate acestea imprejurimile montane acoperite de zapada, oceanul de la poalele orasului, aerul rece si pur precum diamantele inghetate si vulcanii care inconjoara asezarea si veti vedea in Reykjavik cel mai frumos oras.

Islanda este o minune a naturii, o tara a contrastelor, pentru ca ea combina terenul vulcanic cu cel arid, ghetarii cu muntii, vanturile puternice cu zilele insorite. Pentru cei interesati de mai mult decat natura, Reykjavik ofera arta, cultura si o viata de noapte palpitanta. Bucurati-va si de apele termale de la Hoffell si sigur nu veti regreta escapada in capitala Islandei!

Mai multe informatii»

Dubrovnik este un oras vechi la Marea Adriatica, situat la sud de Croatia. Este una din cele mai cunoscute statiuni turistice ale Marii Mediterane si este supranumit „Perla Adriaticii”. Dubrovnik este o imbinare armonioasa intre istorie si natura, turistii fiind fascinati de istoria tumultoasa a acestui oras dar si de diversitatea peisajului. Inclus in partimoniul UNESCO inca din anul 1979, acest oras este considerat ca fiind una dintre cele mai potrivite destinatii pentru a practica diverse sporturi si expeditii nautice.

Principalele atractii ale acestei statiuni turistice sunt plajele frumoase care atrag anual mii de turisti din intreaga lume. Cateva dintre cele mai frumoase plaje pentru care turistii pot opta in cadrul unui sejur in Dubrovnik sunt Plaja Banje, Copacabana si Sveti Jakov. Aceste plaje sunt locul perfect pentru turistii care vor sa se relaxeze si sa inoate. De pe plaja Banje se poate admira centrul vechi din Dubrovnik. Copacabana este una din cele mai faimoase plaje din statiune unde se afla numeroase cafenele, baruri si hoteluri. Turistii ce trec pragul acestei statiuni pot vizita cateva obiective turistice deosebite, printre care cele mai frumoase se regasesc in Orasul Vechi. Printre cele mai frumoase obiective din Orasul Vechi se regasesc Columna lui Roland, Turnul Bell, Palatul Sponza sau Poarta Pile. Palatul Sponza din Orasul Vechi este un palat gotic din perioada renascentista ce contine numeroase arhive istorice. In Dubrovnik se gasesc si cateva faimoase biserici si manastiri, printre care Manastirea Franciscana, Biserica Sf. Sebastian, Manastirea Dominicana sau Biserica Sf. Blasiu.

Manastirea Franciscana a fost construita in secolul al 13-lea si este alcatuita din gradina, muzeu si biserica. Manastirea Dominicana face parte din mostenirea culturala a orasului si arata ca o fortareata, reflectand preocuparea lui Ragusa pentru securitate. Palatul Rectorului este un alt obiectiv deosebit ce poate fi vizitat in acest oras, ce impresioneaza prin constructiile impunatoare si prin frescele deosebite. Biletele pentru manastiri si palate sunt foarte ieftine, variind intre 1-4 euro de persoana. Muzeele din Dubrovnik reprezinta o alta parte importanta a turismului orasului, cele mai frumoase fiind Muzeul Dubrovnik, Muzeul Manastirii Franscicane sau Casa Marin Drži, un ilustru scriitor croat. Muzeele din Dubrovnik contine colectii impresionante de ceramica, mobile si echipament de laborator.

Pe langa vizitarea unor frumoase obiective turistice, Dubrovnik ofera turistilor si o experienta deosebita de shopping. Turistii pot gasi pe Strada Stradun de la buticuri cu suveniruri pana la magazine elegante in functie de bugetul fiecaruia. Cei care cauta branduri internationale pot da o raita la mall-ul Lapad Shopping Center unde pot gasi hainele designerilor cunoscuti. Printre turisti, cele mai populare obiecte sunt suvenirurile, ce sunt ieftine. Cele mai cumparate sunt vinurile locale, sapunuri cu diferite arome, broderii lucrate manual sau diverse obiecte traditionale de artizanat. Turistii pot de asemenea cumpara modele unice de palarii de la Ronchi Hat Factory, o fabrica importanta ce confectioneaza modele sofisticate de palarii.

Iubitorii agitatiei si a dinamismului se pot bucura de viata de noapte din Dubrovnik deoarece este cu adevarat fascinanta. Stradun este locul in care turistii gasesc cele mai multe terase, baruri, cluburi si restaurante unde turistii pot petrece pana la orele diminetii.

Bucataria croata este foarte apreciata de turstii straini datorita faptului ca acestia pot degusta cateva din cele mai gustoase mancaruri din lume. Restaurantele din Dubrovnik asteapta turistii cu numeroase feluri de mancare picante, grase, cu ierburi sau din diferite feluri de carne. Rasfaturile culinare din Dubrovnik nu trebuiesc ratate deoarece gustul este absolut nebunesc. Dubrovnik este un oras-port, turistii putand degusta numeroase feluri de mancare pe baza de peste, fructe de mare, creveti sau scoici. Restaurantele din Dubrovnik isi asteapta turistii pana la ore tarzii, iar preturile pentru o masa imbelsugata in stil croat sunt destul de accesibile.

Turistii care opteaza pentru un sejur in Dubrovnik trebuie sa stie ca au posibilitatea de a se caza la numeroase hoteluri si pensiuni ce au preturi ieftine pentru bugetul oricui. Din punct de vedere al transportului, pana la Dubrovnik se poate ajunge cu avionul de la Bucuresti. Aeroportul International Dubrovnik se afla in Cilipi, la aproximativ 20 km de centrul vechi al orasului.

Mai multe informatii»

Cunoscut si sub denumirea de „orasul celor un milion”, Munchen este un superb oras sudic aflat in vecinatatea Muntilor Alpi. Capitala a Bavariei si centrul Germaniei antice, aici o sa intalniti o combinatie unica de fler si farmec traditional, toate intr-un oras ce a devenit popular pentru berariile si braseriile sale. Este un oras mai vechi de noua secole si aici se gazduieste in fiecare an celebrul festival Oktoberfest, care contrar asteptarilor, incepe in luna septembrie si se incheie in prima saptamana a lunii viitoare.

La acest festival aveti posibilitatea de a manca atat traditionalii carnaciori, cat si feluri de mancare mai speciale, cum ar fi carnea de bivol in frigaruie. Desi mancarea intalnita aici este foarte gustoasa, aceasta nu reprezinta atractia cea mai importanta a festivalului, acest loc revenindu-i berii care este disponibila intr-o varietate foarte bogata. Daca doriti sa participati la acest festival, este de recomandat sa faceti o rezervare din timp pentru a prinde un loc. Un alt motiv de sarbatoare este a pre-lenten a Fasching, care se intinde pe mai bine de cateva zile unde au loc fel si fel de festivitati.

Daca doriti sa petreceti un sejur in Munchen, e bine de stiut ca acest oras ofera mai mult decat niste petreceri imense si foarte lungi, fiind de asemenea locul unui important centru cultural al tarii ce are stagiuni speciale de concerte, teatru si opera. Mai mult decat atat, aveti posibilitatea de a merge la unul din numeroasele muzee, cat si sa admirati diversele expozitii organizate in mod regulat.

Orasul Munchen este amplast pe raul Isar si este al treilea mare oras al tarii, fiind in acelasi timp si locul unde bogatasilor le place sa se duca pentru a fi admirati (si invidiati). Istoria orasului dateaza inca din anul 1158, fiind intemeiat de catre Duke Henry Leul, devenind resedinta celebrei dinastii Wittlesbach, o dinastie care a avut o influenta foarte mare asupra orasului, avand in vedere numarul destul de mare de cladiri ce au arhitectura gotica, renascentista, cat si baroca si neo-clasica. Mai mult decat atat, influenta este evidentiata si prin patronajul artelor si colectiilor Wittlesbach ce reprezinta nucleul galeriilor si muzeelor de prim rang ce se gasesc in oras.

Motivul pentru care orasul a primit denumirea de Munchen (lacasul calugarilor) este datorita primei manastiri ce a fost ridicate in aceasta zona in secolul al VIII-lea. Incepand din acel moment, manastirile au avut un loc de cinste in istoria orasului.

Inainte sa va cazati la un hotel din Munchen, este bine de stiut cateva lucruri despre sistemul public de transport. Aceasta dupa cum era de asteptat este foarte dezvoltat, incluzand un numar generos de linii de tramvai, autobuz, metrou si tren suburban. Tot in acest oras se afla si sediul central al ADAC care este cel mai mare club automobilistic din intreaga tara. Ca tot am adus aminte de masini, orasul Munchen este locul de origine al celebrului producator de automobile BMW.

Dupa ce va cumparati biletul de avion catre Munchen, va recomandam sa va notati in agenda dumneavoastra cateva din obiectivele turistice pe care le puteti admira in acest oras. Amintim doar doua dintre acestea, incepand cu Marienplatz (Piata Maria). A primit acest nume dupa coloana cu statuia Fecioarei Maria situata in centrul pietei, unde o sa intalniti vechea si noua primarie, cat si biserica Sf. Petru, fiind cea mai veche din centru.

A doua atractie turistica pe care dorim sa o amintim este Gradina Englezeasca, un parc de dimensiuni foarte mari situat tot in centrul orasului care a fost concept in prima parte a secolului al XIX-lea. Acesta a devenit foarte cunoscut de cateva decenii si pentru ca aici se practica nudismul in aer liber in partea cea mai central (si populata) a parcului.

Daca doriti sa faceti putin shopping, orasul va ofera multe astfel de posibilitati, aici fiind locul unde o sa intalniti atat marci de designeri de talie internationala, cat si munca celor locali. Printre darurile specifice zonei Bavariei amintim imbracamintea traditionala ce poarta denumirea de Trachten, iar cele mai cumparate suveniruri sunt halbele de bere (Bierkrug) si diversele obiecte din cositor.

In centrul istoric o sa gasiti cele doua districte principale pentru cumparaturi: Kaufingerstrasse si Neuhauserstrasse. In zona exclusiv pietonala sunt o sumedenie de magazine universale, unde o sa gasiti aproape orice fel de produs, incluzand imbracaminte, echipament sportiv, electrice si diverse accesorii. Daca aveti la dispozitie un buget redus, va recomandam Schwabing unde sunt cateva magazine ce vand marfa second hand.

Printre indeletnicirile preferate ale locuitorilor din Munchen intalnim mancarea si bautura. In ceea ce priveste gastronomia, acest oras are foarte multe de oferit, fiind locul unde o sa intalniti un numar considerabil de localuri sofisticate conduse de catre bucatari de renume mondial. Locuitorii orasului Munchen isi incep ziua cu un mic dejun care este destul de copios si de obicei include mai multe feluri de mezeluri (salam, sunca si lebarvurst), branzeturi, oua, paine alba sau semi neagra, toate fiind servite cu ceai, cafea sau ciocolata calda. Specialitatea in Bavaria este Leberknodlsuppe, o supa cu galuste picante care sunt preparate din pesmet, faina, ceapa, ficat de vita, usturoi si maghiran. Le mai place si supa de fasole numita Bohnensuppe, cat si cea de linte (Linsenssuppe), mancata de obicei cu bucati de carnati.

Fiind un oras unde berea este la loc de cinste, nu ar trebui sa va mire faptul ca Munchenul are o viata de noapte foarte activa, fiind concentrata in zona Schwabing si Kunstpark Ost. In prima o sa intalniti localuri unde de obicei este muzica live de diverse genuri, cum ar fi rock, jazz si latino. Cealalta zona este dominata de numarul destul de mare de baruri, cluburi si restaurante.

Acestea fiind spuse, cu siguranta nu o sa regretati alegerea facuta deoarece acest oras are foarte multe de oferit turistilor indiferent de preferinte, fiind locul unde o sa intalniti turisti din toate colturile lumii care vin pentru Oktoberfest, pentru a admira arhitectura cladirilor, a vizita muzeele, sediul BMW cat si alte locatii cel putin la fel de interesante pe care va lasam pe dumneavoastra sa le descoperiti.

Mai multe informatii»

Considerat de foarte multi turisti ca fiind unul dintre cele mai frumoase orase din Europa, Moscova este dupa cum bine stiti capitala Rusiei si totodata cel mai mare oras si port din tara, reprezentand cel mai important centru politic, economic si cultural. O mare parte din oras este reprezentata de Kremlin, un simbol al puterii religioase si a celei politice. In trecut, aici era locul unde aveau resedinta tarii, in prezent fiind sediul Guvernului si resedinta presedintilor. Nicaieri in Rusia nu gasesti contraste mai evidente ca aici. Manastiri stravechi si monoliti ultramoderni stand unele langa altele, noii milionari ai tarii si pensionari saraci care merg toti pe aceleasi strazi. Dar adevarata savoare a orasului sta in coltisoarele si cotloanele sale.

Probabil cea mai reprezentativa imagine a orasului este data de catre Piata Rosie, strajuita de superba Catedrala Sf. Basil, devenita celebra datorita turlelor sale. O cladire impunatoare pe care o regasim in oras este cea a Senatului, constructie care a inceput la ordinul dat de catre tarina Catrina cea Mare. In trecut, aici era locul de desfasurare a intalnirilor consiliului sfatuitor al tarinei, in timp ce dupa revolutie a fost locul unde Lenin isi avea biroul. Acum, este resedinta presedintelui Rusiei.

Dupa ce regimul comunist s-a prabusit, Moscova a facut eforturi imense pentru ca sa schimbe imaginea „Orasului Mama”, adoptand capitalismul si incercand sa uite de asprii ani ateisti impusi de catre comunisti . Au facut si fac in continuare acest lucru prin deschiderea de magazine atractive ce gazudiesc printre cele mai cunoscute francize occidentale, impreuna cu noi hoteluri luxoase si restaurante scumpe. Mai mult decat atat, bisericile ortodoxe au fost restaurate in totalitate, iar strazile acum sunt o concentrare vibranta de viata, fata de cele sinistre si posmorate din perioada mai sus amintita, perioada prin care a trecut si Romania pentru decenii bune.

Ce este de vizitat? Ar fi multe, incepand cu mai sus amintita Piata Rosie, Catedrala Sfantul Vasile, Catedrala Iisus Hristos si multe altele. Pentru cei pasionati de istorie va recomandam Muzeul Central V.I Lenin unde o sa gasiti trupul perfect conservat al lui Lenin, fondatorul Uniunii Sovietice. Desigur, sunt si alte locuri interesante ce nu trebuie ratate, cum ar fi, Galeria de Arta Tretyakov, Muzeul de Arta A.S Puskin, Teatrul Balsoi, Muzeul Continental al Culturii si gradina botanica a Academiei Stiintelor Rusesti.

Considerat ca fiind „Versailles-ul Moscovei” datorita gradinilor sale formale frantuzesti, mosia Kuskovo este dupa parerea multora unul dintre ele mai interesante locuri din Moscova care nu trebuie sa fie ratat de catre voi. Aici o sa gasiti un imens palat central, laolalta cu un numar destul de considerabil de cladiri mai mici, toate intinse pe suprafata unui parc foarte mare. Conacul a fost construit in mod deosebit pentru receptii cat si celebrari ale oamenilor instariti din inalta societate, aici intalnindu-se multe monumente istorice, dintre care amintim Palatul Rezidential, Sera si Palatul Italian.

Sa nu uitam ca este si un veritabil oras al distractiei, cu un numar foarte mare de muzee, teatre, galerii de arta si faimosul Circ Moscova. Edilii din oras considera ca dispun de cel mai eficient si mai mare sistem de metrou, avand multe dintre statii decorate in marmura de o eleganta ridicata, impreuna cu candelabre foarte sofisticate, mozaicuri si opere de arta aurite.

Orice calatorie indiferent de destinatie ar trebui sa contina si o scurta incursiune in gastronomia specifica zonei. Aceasta recomandare este valabila si pentru Moscova, unde servirea mesei in capitala Rusiei este o experienta plina de caldura si incantatoare. Aici, o sa intalniti o sumedenie de restaurante unde o sa puteti degusta o multime de mancaruri traditionale rusesti, cum ar fi vita stroganov, caviar, pui kiev, cat si meniuri internationale sau chiar preparate din fructe de mare.

Pentru cei interesati de ruta Moscova-Bucuresti, este bine de amintit faptul ca acesta este cel mai scump oras din intreaga Europa, fiind pe locul doi la nivel mondial, dupa New York. Nu uitati faptul ca iernile aici sunt foarte friguroase asadar daca va alegeti aceasta destinatie este de recomandat sa luati in bagajele voastre cele mai groase haine pe care le aveti la dispozitie.

Mai multe informatii»

Toulon este situat in sud-estul Frantei, in regiunea Provence- Alpes- Cote d’ Azur; strategica amplasare intr-un port natural adanc, spectaculos asezat in fata dealurilor abrupte a ajutat la constructia celei mai mare baze navale Nato din Marea Mediterana si centrul marinei militare franceze.

Dincolo de marele port militar, orasul ne dezvaluie un minunata serie de cladiri medievale si moderne, unde atmosfera provensala se face simtita la orice colt de strada.

Pentru turisti, Toulon poate fi asociat unei adevarate porti deschise spre Provence, probabil cea mai frumoasa regiune a Frantei. Asezat intr-o ambianta clasic provensala, orasul are in apropierea sa imense plantatii de maslini, campuri nesfarsite de lavanda si dealurile pietroase caracteristice sudului Frantei.

Orasul are o clima tipic mediteraneana cu veri toride si ierni blande. Straniu pentru un oras francez, Toulon nu este strabatut de niciun rau sau curs natural de apa. Conditiile naturale au facut ca in apropierea sa existe locuri ideale pentru viticultura. Aici se afla cei peste 90.000 de acri cultivati cu vie din Departamentul Var. Vinuri prestigioase, precum Cotes de Provence, Bandol si Cotes Varois, sunt produse in regiune si oferite cu mandrie la vanzare in Toulon.

Odata ajuns aici, te vei afla in apopierea unor obiective cultural-istorico-turistice pe care nu trebuie sa le ratezi, altfel existand riscul sa nu iti ierti niciodata decizia de a le ignora. Nu uita nici de vechea inchisoare a orasului, azi obiectiv turistic de prim rang, deoarece de aici a evadat insusi Jean Valjean, eroul din Mizerabilii lui Hugo.

In jurul orasului, poti explora unele dintre cele bine prezervate obiective turistice din lume. Aix en Provence este fosta capitala a regiunii Provence, din secolul XII pana in zorii Revolutiei Franceze. Astazi, este un oras incantator, un centru universitar faimos pentru atmosfera sa culta, muzica si literatura. Este locul nasterii si copilariei pictorului impresionist Paul Cezzanne, o mare parte a lucrarilor sale fiind dedicate imprejurimilor provensale.

Malul portuar Quai de Stalingrad, reconstruit dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, este marginit acum de magazine si cafenele. In parte de nord este orasul vechi, un amestec pitoresc de cladiiri vechi, intre care semeata Cathedrale Ste.- Marie-Majeure din secolul al XI-lea si remodelata in secolul al XVII-lea.

Le Castellet este un sat medieval asezat pe o colina de unde se pot admira in toata splendoarea lor, podgoriile din Bandol. Strazile inguste, pietruite, sunt marginite de case care dateaza din secolele XVII-XVIII, toate fiind restaurate si conservate intr-un mod exemplar. Satul gazduieste si o biserica de secol XII, alaturi de un castel care dateaza din secolul XI. Poarta principala este marginita de sase turnuri de observatie.

Biserica Saint Louis este o constructie trufasa si impunatoare, in stil neo-clasic, terminata fix la sfarsitul monarhiei franceze. La fel ca multe alte obiective turistice din oras, a fost bombardata in cel de al doilea Razboi Mondial, dar a fost restaurata magistral in anul 1954.

Un obiectiv de prim rang, este fara doar si poate, Muzeul National de Marina, situat inr-o cladire eleganta de secol 18, de Royal Arselan, in imediata apropiere a radei portului. Istoria maritima a acestei regiuni este expusa magistral intr-o colectie remarcabile de obiecte marinaresti, modele de nave si galioane, unele dintre ele datand din secolul 17.

Exotic, si cumva neasteptat, dar binevenit in calea turistului, este si Muzeul de Arte Asiatice din Mourillon. Trebuie sa-l vezi, fie si pentru faptul ce este situat inr-o casa care a apartinut candva lui Jules Verne. Muzeul contine o colectie interesanta de obiecte de arta aduse si donate de ofiterii francezi din perioada coloniilor din Asia de sud-est. Daca ai nimerit pe 14 iulie, aici se comemoreaza ziua in care a cazut Bastilia, printr-un mars militar pe bulevardul central. Dupa masa, este un spectacol aviatic, iar seara focuri de artificii in culorile drapelului francez.

O plimbare in piata Provencal este o experienta unica. Aici este sufletul si stomacul orasului, contopite armonios intr-o imensa piata in aer liber, unde abunda fructele de mare, pestii, mezelurile si branzeturile locale, preparate dupa retete cunoscute doar de batranii maestri, nenumarate soiuri de fructe si legume plus toata gama gastronomiei provensale. De retinut ca e inchis lunea.

Mai multe informatii»

Insula de aur, asa cum este numita din vremuri stravechi, Krk este cea mai mare insula a tarii si cea mai dezvoltata economic. Din 1980 insula este legata de continent printr-un pod durabil. Peisajul insulei este divers – nordul este aproape desertic datorita vanturilor puternice, in timp ce sudul abunda in vegetatie si golfuri inverzite. Relieful favorizeaza cultivarea strugurilor si cunoscutul vin „Vrbnicka Zlahtina”.

Insula Krk este cea mai importanta statiune din Croatia datorita intinderii mari, peste 400 km2, dar si a puterii economice de care se bucura.

Turistii care doresc sa fuga de plajele din Romania sau Bulgaria pot alege sa isi petreaca sejurul in Croatia. Aflata la aproximativ 10 ore distanta de Bucuresti, Insula Krk faciliteaza accesul turistilor printr-un pod rutier care face legatura intre contient si insula. Insula Krk dispune de aeroport propriu si de cateva porturi de unde pleaca zilnic curse spre insulele invecinate.

Cel mai frumos oras din Insula Krk este Baska. Renumele orasului Baska se datoreaza peisajelor mirifice oferite de intersectarea golfului cu muntii Velebit, padurile de maslini si podgoriile celebre pentru vinul „Vrbnicka Zlahtina”. Plajele se intind pe o lungime de 2 km si se numara printre cele mai frumoase plaje ale Marii Adriatice. Chiar daca in unele locuri nisipul este acoperit de pietris, turistii nu lasa ca acest impediment sa le strice placerea de a face plaja. Pe aceste plaje, comericiantii vand papucei speciali cu care turistii intra in apa, pentru a nu fi raniti de pietrele de la malul marii.

Pe langa Baska, Insula Krk are si alte statiuni pitoresti care merita vizitate: Malinska (celebra pentru distractiile nocturne oferite; cel mai cunoscut club al insulei este Crossroad), Omisalj, Njivice sau Krk.

Insula Krk pune la dispozitia turistilor pasionati de istorie si cultura numeroase muzee, catedrale, cladiri impozante sau strazi inguste, pavate, perfecte pentru o plimbare romantica. Printre cele mai cunoscute obiective turistice din Insula Krk amintim de Catedrala Adormirii Maicii Domnului ( construita in secolele XIII-XVI), biserica romanesca Sv Kvirina (secolul XII), castelul fortificat si manastirea franciscana.

Pe insula Krk se afla si localitatea cu acelasi nume Krk, inconjurata de ziduri din epoca romana si bogata in stradute stramte tipice din acea perioada, precum si in mosteniri culturale. In continuare, gasiti Njivice pe valea Beli Kamik pe tarmul de vest al insulei Krk. Njivice au fost in trecut o asezare pescareasca care datorita investitiilor, facilitatilor rutiere si aeriene, este astazi un important loc turistic care gazduieste oaspeti din Europa si din alte tari ale lumii. Va recomandam sa vizitati biserica parohiala Uznesenja Marijina, loja municipala din secolul al XVI-lea, capela Sf. Anton din secolul al VI-lea si galeria „Lapidarij”, „Art” si „Njivice”.

Punat, situat nu foarte departe de orasul Krk, pe coasta vestica, este cel mai mare centru al sporturilor nautice de pe insula si este renumit pentru cultivarea maslinilor. Atractia majora legata de aceasta statiune este insulita Košljun situata intr-un golf natural. Pe insulita se afla o manastire franciscana din sec al XV-lea.

In ultimii 20 de ani, Insula Krk s-a bucurat de o frumoasa dezvoltare turistica, serviciile de calitate, preturile decente si peisajele superbe recomandand-o ca una dintre cele mai potrivite destinatii de vacanta.

Mai multe informatii»

Riga este o capitala intriganta si cu un farmec aparte, in care turistii de toate varstele au la dispozitie nenumarate activitati care sa le faca vacanta aici de neuitat. Nu numai cel mai mare oras din Tarile Baltice, ci si un centru important cultural, educational si financiar din zona. In 1997, centrul istoric al orasului Riga a fost inclus de UNESCO pe lista locurilor din patrimoniul cultural mondial.

Cele mai vestite atractii turistice din oras se afla la mica distanta unele de altele, iar pentru a le vedea pe toate ai nevoie numai de o zi sau doua. Desi multe dintre ele se afla in orasul vechi, nu rata nici celelalte cartiere ale capitalei si vei putea astfel intelege de ce capitala Letoniei este un loc atat de primitor si placut pentru turisti.

Centrul vechi din Riga este o inlantuire de strazi si alei, frumuseti arhitecturale in stil Art Nouveau si biserici impunatoare. Nu lipsesc nici restaurantele, magazinele de suveniruri sau oazele de verdeata in care te poti bucura de liniste si relaxare. Cartierul Moscova din Riga este o zona istorica in care exista cateva obiective turistice notabile si unde totul are un farmec aparte, care o diferentiaza de restul orasului. Merita vazute locul unde se afla fostul ghetou evreiesc, Academia de Arte si Stiinte si multe alte locatii de arta si cultura.

Riga este renumita pentru arhitectura sa in stil Art Nouveau. Fatadele grandioase cu un design incantator, motive florale, personaje feminine si pasteluri reprezinta unele dintre atractiile principale. Strada Alberta este cea mai cunoscuta artera Art Nouveau din Riga, dar merita sa mergi si in cartierul Art Nouveau, pentru a admira structuri mai putin cunoscute, dar la fel de pline de farmec.

In Riga gasesti atat restaurante in care se servesc tapas, cat si locatii elegante cu ferestre mari, in care poti servi o cina exclusivista. Indiferent ca esti in cautarea unui refugiu dupa o zi lunga de plimbari si vizite, sau vrei sa sarbatoresti o ocazie speciala alaturi de cineva drag, oferta locurilor in care poti savura un vin de calitate si mancarea traditionala letona, este nesfarsita!

Stiai ca in fiecare zi la pranz, poti face un tur gratuit al orasului Riga? Free Yellow Tours au ca loc de intalnire Biserica Sf. Petru. Ghizii tineri si plini de energie iti pun la dispozitie circuite turistice care iti arata Riga prin prisma a ce le place lor in acest oras, asa ca s-ar putea sa primesti informatii pe care nu le gasesti in alta parte. Acestia isi castiga banii exclusiv din bacsis, asa ca nu uita sa le rasplatesti la final munca. Riga este la fel de frumoasa si privita de sus. Poti urca pana in varful bisericii Sf. Petru sau poti admira privelistea din cladirea Academiei de Arte si Stiinte.

Riga s-a remarcat insa, si pentru viata de noapte, atragand petrecareti din intreaga lume. La lasarea serii turistii se pot adaposti intr-unul dintre zecile de restaurante, baruri si cluburi care ii vor intretine pana dimineata.

Riga are reputatia de a fi cel mai scump oras Baltic, dar ofera totusi, vizitatorilor, un trai cu un cost foarte scazut, impreuna cu servicii de inalta calitate, in comparatie cu Europa de Vest. In acelasi timp, Riga are ceva de aratat oricui paseste pe al sau pamant, asa incat nu vei pleca nemultumit sau plictisit de aici.. Acesta este unul dintre principalele avantaje ale orasului Riga, in comparatie cu alte orase europene sau baltice.

Orasul viselor, cum a mai fost denumita Riga, este minunat in orice anotimp, dar toamna creaza ceva special acolo. Fa-ti timp pentru el, iar daca anul acesta ai pierdut deja toamna, nu-i nimic, vine o alta cu mult mai frumoasa anul viitor si pe aceea nu o rata pentru ca amintirile adunate aici iti vor lumina mereu chipul! Iar pentru ca acum a venit iarna, cu clinchet si aroma de sarbatoare, mergi in Riga pentru strazile de poveste, intr-un oras complet alb, al lui Mos Craciun.

Mai multe informatii»

Aflat in sudul Ciprului, Limassol este al doilea oras ca marime al regiunii, cunoscut pentru cele mai importante si impresionante ruine ale sale. Orasul este impartit in doua mari cartiere: orasul vechi si la 3 km est de acesta orasul nou, ce poate sa fie considerat o statiune turistica in toata puterea cuvantului.

 In general, turistii prefera sa viziteze orasul in timpul verii pentru a putea beneficia de caldura, insa foarte multi profita de preturile scazute si decid sa organizeze o mica excursie in timpul iernii. Limassol se bucura de un climat temperat pe tot parcursul anului, avand temperaturi cuprinse intre 6 si 16 grade Celsius in cursul lunii ianuarie si temperaturi intre 20 si 30 grade Celsius in iulie. Chiar si iernile sunt blande aici, iar in decembrie si ianuarie nu se intampla foarte des ca muntii din apropiere sa fie acoperiti cu zapada. In lunile aprilie si octombie este foarte posibil sa ploua, iar daca doriti sa fiti in totalitate convinsi ca nu va ploua pe durata sejurului in Limassol cel mai intelept ar fi sa alegeti vara ca anotimp propice pentru a vizita regiunea.

 In timpul verii, protejati-va de caldura, imbracati haine adecvate temperaturilor destul de ridicate si pregatiti-va sa vedeti soarele pentru aproximativ 12 ore pe zi. Verile sunt destul de lungi in Limassol si pot sa soseasca devreme si sa se incheie destul de tarziu, asa incat primavara si toamna sunt anotimpuri destul de scurte.

 Limassol este una dintre atractiile turistice de top ale Ciprului mai ales datorita posibilitatilor pe care le ofera nu numai tinerilor, dar si celor care isi petrec vacanta impreuna cu copiii. Cei ce viziteaza locul impreuna cu copiii vor petrece cu siguranta foarte mult timp in Gradinile Municipale, unde copiii vor fi incantati sa viziteze Gradina Zoologica Lemesos.

 Luati in considerare varianta de a vizita orasul in timpul unuia dintre festivalurile care au loc aici. In acest fel, o sa puteti sa va bucurati de o atmosfera mult mai animata si veti putea afla mai multe despre cultura si traditiile cipriotilor. In fiecare an are loc un festival al berii, caracterizat prin multa muzica live, gustari traditionale si bere produsa in zona sau de origine internationala. La 40 de zile dupa sarbatoarea Pastelui, localnicii si turistii au parte de un alt eveniment important: Festivalul Potopului. Cei ce sarbatoresc evenimentul se stropesc cu apa, ritual ce simbolizeaza purificarea corpului si a sufletului. Un alt eveniment deosebit este Festivalul Florilor, ce este organizat in fiecare an in luna mai pentru a evidentia si venera frumusetea primaverii si a florilor specifice sezonului si locului.

 Seara o puteti petrece la una din cafenelele sau gelateriile ce sunt deschise pana tarziu sau puteti sa va distrati in cluburile sau barurile ce nu se inchid pana in zori.

 Datorita afluxului de vizitatori care aleg Limassol ca destinatie a vacantelor lor indiferent de anotimp, orasul are numeroase hoteluri moderne, cu preturi extrem de variate. Cele mai multe dintre acestea se afla la nord-est de orasul vechi si sunt de obicei aglomerate si destul de scumpe, mai ales in sezonul cald. Preturile scad dramatic iarna, perioada cand si unele hoteluri mai mici se inchid. Cei ce doresc sa se bucure de un peisaj frumos ar trebui sa aleaga un hotel cu vedere la mare sau unul aflat in zona veche a orasului.

In Limassol nu ar trebui sa planuiti sa va deplasati in masina, caci din cauza strazilor foarte aglomerate ati putea sa va pierdeti rabdarea. Recomandat ar fi sa circulati cu autobuzul, care va va duce foarte repede in locul dorit. Ideal este insa sa va deplasati pe jos, ceea ce in mod surprinzator ar putea insemna ca veti ajunge mai repede in locul dorit.

Mai multe informatii»

Cel de-al patrulea mare oras al Austriei, orasul Salzburg este renumit din punct de vedere cultural si al frumusetilor naturale, care devin in acelasi timp locul de deschidere spre partii de schi importante in Alpi. Renumit datorita compozitorului din secolul al XVIII-lea Wolfgang Amadeus Mozart, dar si datorita filmului ‘Sunetul Muzicii’, orasul Salzburg ofera turistilor posibilitatea de a se delecta cu locuri deosebite atat in sezonul cald cat si in cel rece.

Avand o clima temperata, orasul este perfect pentru a scapa de caldura verilor toride si pentru a te bucura de zapada in Alpi, situandu-se la nord de acesti munti. Astfel, Salzburg ofera posibilitatea celor mai sportivi dintre turisti sa petreaca cateva zile relaxante batand cararile muntilor Untersberg, Moenchsberg si Kapuzinerberg, cei mai apropiati de oras. Totodata insa, el ofera posibilitatea celor care prefera sa faca o incursiune in viata culturala si istorica a Salzburgului sa viziteze numeroasele atractii turistice, atat din cele 24 de districte centrale, cat si din cele 3 districte extra urbane.

Printre atractiile turistice cele mai vizitate ale Salzburgului se numara casa memoriala Wolfgang Amadeus Mozart, casa in care a locuit acesta, dar si catedrala Salzburg, biserica Franciscana, Manastirile Nonnberg si Sf Petre (St. Peter), castelul Hohensalzburg si Palatul Rezidential. Daca decizi sa te aventurezi putin in afara „Orasului Vechi”, vei putea admira locurile unde s-a filmat „Sunetul Muzicii”, si anume palatul si gradinile Mirabell, dar si alte locatii in care s-a turnat filmul, acestea fiind oferite ca si tururi optionale la achizitionarea unui pachet turistic complet.

Descoperirea farmecului orasului se face prin diverse activitati care se pot intreprinde in Salzburg, dar cel mai bine este sa pornesti pe jos intr-un periplu plin de culoare si savoare istorica. Micile strazi ale orasului iti vor conduce pasii spre o strada strabatuta de turisti si localnici, de-a lungul careia se poate admira farmecul neatins de modernitate al vechiului oras: Getreidegasse. Aceasta strada gazduieste nu numai magazine si cafenele unde poti savura o cafea sau o bautura racoritoare in mijlocul unei zile insorite de vara, dar si casa in care s-a nascut compozitorul Wolfgang Amadeus Mozart, pe care o poti vizita in momentul in care admiratul vitrinelor cu exponate traditionale devine un pericol pentru bugetul alocat sejurului in Salzburg.

Daca doresti insa sa degusti din arta muzicala a orasului, perioada cea mai propice pe care o poti alege pentru a vizita orasul Salzburg este in lunile iulie si august, cand are loc Festivalul Salzburg. Acesta a luat fiinta in anul 1920, datorita lui Hugo von Hoffmansthal, Max Reinhardt si Richard Strauss si de atunci gazduieste concerte, muzica de opera si piese de teatru. Cu toate ca Festivalul Salzburg a trecut prin diverse schimbari de-a lungul timpului, ceea ce nu s-a schimbat nici pana acum, in aproape un secol de existenta, este faptul ca, in fiecare an, se canta in fata catedralei din Salzburg melodia „Jedermann” („Fiecare om”).

Cu o deosebita activitate culturala, orasul natal al lui Mozart ofera turistilor posibilitatea de a lua o parte din aceasta cultura acasa, prin doua produse specifice diametral opuse: muzica si arta culinara. Muzica lui Mozart in special, dar si cea cantata la concertele din timpul Festivalului Salzburg, poate fi gasita pe CD-uri in Muzeul care poarta numele compozitorului, in timp ce figura acestuia ofera culoare artistica unei delicioase ciocolate cu martipan care este specifca acestui oras.

Pentru a ajunge insa in acest oras in care cazarea se face in hoteluri ieftine, pentru cei care doresc un sejur confortabil, dar nu neaparat extravagant, este important de stiut ca se poate apela la diverse rute turistice. Insa cea mai rapida este cea directa, Bucuresti – Salzburg, pe cand rutele cu escala, desi mai l, ungi, pot deveni rute care sa iti ofere un sejur in Viena sau Frankfurt. Indiferent de ruta pe care o alegi, aeroportul Wolfgang Amadeus Mozart din Salzburg, aflat la 4 km de centrul orasului, pare ca este o poarta deschisa spre o lume noua, civilizata si plina de farmec.

Mai multe informatii»

Hamburg este un oras-stat in toata puterea cuvantului, caci este independent de alte state ale Germaniei. A fost mereu un oras international, mai ales datorita pozitiei sale strategice care a permis si facilitat comertul international, ducand la crestere economica importanta si continua. Hamburg si-a pastrat traditia si renumele de oras deschis, dar discret. Hamburg este oficial cunoscut ca Orasul liber si hanseatic Hamburg. Acest nume provine de la primul castel construit aici, din ordinul imparatului Charlemagne in anul 808 d.Hr.. Hamburg este astazi centrul cultural si economic al Nordului Germaniei.

Unul dintre cele mai cunoscute muzee din Hamburg este muzeul de arta Hamburger Kunsthalle. Construit in anul 1869, faimosul muzeu gazduieste colectii de arta din secolele 13-18, picturi ale secolului 19 si lucrari de arta moderna si contemporana.

Hamburg gazduieste numeroase evenimente care au loc in anumite perioade ale fiecarui an. Una dintre cele mai importante zile care este celebrata in acest oras este ziua portului (Hafengeburtstag), care atrage milioane de oameni la inceputul lunii mai. Are loc o parada a vapoarelor, numeroase standuri sunt amplasate si este sarbatorita bogatia orasului. In fiecare an, comunitatea japoneza din Hamburg sarbatoreste Festivalul Florii de Cires intr-o atmosfera de pace si bucurie. Sarbatorile stradale sunt foarte populare in acest oras si au loc vara. Dintre cele mai importante amintim: Altonale, in Ottensen si Bergedorfer Stadfest in Bergedorf.

14% din oras este alcatuit din spatii verzi, cum ar fi parcuri, rezervatii naturale si gradini. In plus, aproximativ jumatate din zona metropolitana este invaluita in verdeata! Acesta este motivul pentru Hamburg a fost „incoronat” cu titlul de „cel mai verde oras din Germania”. Ce face Hamburg-ul un oras unic este lipsa zgarie-norilor. Aici nu se gasesc cladiri cu mai mult de 10 etaje. Pentru a pastra peisajul pitoresc din jurul lacului Alster, este o regula ca toate cladirile din jur sa fie albe cu acoperisuri aramii.

In ceea ce priveste viata de noapte, posibilitatile sunt extrem de numeroase, iar turistii nu trebuie sa se limiteze la Reeperbahn. De fapt, o noapte de distractie in toata puterea cuvantului nu poate sa fie completa fara a trece prin zona St. Pauli, unde se afla cele mai bune cluburi si discoteci din oras (Mojo-Club, Docks, Molotow, Tunnel) si locuri de dans (de exemplu, Café Keese). Dar in aceasta zona se afla si teatre: Schmidts Tivoli, St. Pauli-theatre si muzee: Panoptikum si Hans-Albers-Museum. In zona Reeperbahn se poate dansa toata noaptea pentru ca nu exista o ora de inchidere si sunt chiar si cluburi care se deschid dimineata devreme.

 Hamburg are o scena teatrala ce satisface in mod garantat orice gusturi. Piesele de teatru clasice sunt jucate cu regularitate in Deutsches Schauspielhaus si Ernst-Deutsch-Theater, iar Thalia-Theater este recunoscut pentru productiile moderne. Copii se pot de asemenea bucura de atmosfera teatrelor din acest oras, existand locuri unde sunt jucate piese specifice varstei lor: Theater für Kinder si legendarul Schmidt, care ofera o varietate foarte larga de programe extraordinare.

In Hamburg, turistii se pot delecta cu foarte multe feluri de mancare ce apartin bucatariei internationale sau fac parte din specialitatile locului. Restaurantele au specific foarte variat, iar masa poate fi servita aproape la orice ora din zi si din noapte.  Orasul nu este recunoscut international pentru felurile sale de mancare traditionale, iar turistii nu sunt de obicei curiosi sa le guste. Din contra, feluri de mancare ca Birnen, Bohnen und Speck (pere, fasole verde si sunca) nu le atrag deloc atentia, iar felul in care arata Labskaus ii face pe multi sa considere ca o adevarata provocare comandarea sa. Totusi, la o privire mai atenta se poate observa ca majoritatea felurilor de mancare nu au nimic exotic, ci sunt mai degraba bazate pe traditia de a folosi ingrediente de buna calitate, specifice locului.

Mai multe informatii»

Oras din sudul Italiei, cu o istorie si o cultura bogate, Napoli este si el, ca si Roma sau Venetia, un oras cu accente turistice, desi el atrage mai putini turisti decat celelalte orase italiene. Cu toate acestea, Napoli are de oferit informatie istorica deosebita, o bucatarie traditionala extraordinara si mai ales obiective turistice deosebite. Structura orasului, pastrata din antichitate, din momentul in care Napoli a fost colonie greceasca, il face un oras deosebit, aproape matematic, mai accesibil celor care doresc sa-l strabata pe jos. Cu trei strazi principale paralele si alte stradute transversale, Napoli invita la o plimbare relaxanta printre sutele de locuri de legenda.

Napoli este un oras care fascineaza prin numeroasele atractii turistice. Fiecare monument are o istorie interesanta, impresionand anual mii de turisti.

Centrul vechi al orasului Napoli a intrat in patrimoniul cultural mondial UNESCO in anul 1995, datorita vechimii dar si a celor peste 150 de biserici si aproape 300 edificii religioase, zeci de muzee, fantani si obeliscuri ce ii atesta etatea si importanta culturala in tara si in Europa. Dar nu numai centrul vechi este intrat in acest patrimoniu, ci si cateva locuri naturale deosebite: dealul Capodimonte si zona costiera Chiaia-Posillipo, care se afla in apropierea micii insule Nisida. Oras care a fost ‚invadat’ de romanii atrasi de frumusetea si bogatia acestui teritoriu, dar si de gustul pizzei margherita, Napoli a fost atasat Siciliei si chiar capitala a regatului Sicilia, in timpul domniei lui Carol al II-lea al Siciliei. Astazi insa Napoli este un oras impartit in 31 cartiere, grupate in 10 sectoare.

Orasul vechi insa nu este doar un centru istoric si cultural, este si un centru plin de legenda. Iar dintre legendele mai putin cunoscute, dintre partile care nu se lasa descoperite asa usor in Napoli se numara partea subterana a orasului. Napoli Sotterranea reprezinta partea subterana a orasului, cu tunele si mici ‚pesteri’ care alcatuiesc un adevarat oras, un fel de fateta negativa a orasului de sus, ale carui mituri si legende sunt inca vii pentru locuitorii din Napoli.

Cu o clima tipic mediteraneeana, calda, si cu o locatie geografica deosebita, aflandu-se pozitionat intre doua regiuni vulcanice – vulcanul Vesuvius si Campi Flegrei – Napoli ii invita pe turisti sa-i descopere frumusetea si bogatia in fiecare an. Cea mai buna perioada pentru a vizita Napoli este intre lunile aprilie – iunie, cand vremea este placuta, preturile sunt mai mici cu pana la 30 %, iar strazile inguste nu sunt foarte aglomerate. O alta perioada potrivita pentru a vizita Napoli este in lunile de toamna: septembrie si octombrie.

 Napoli este un oras incitant care, pe langa atractiile turistice pline de istorie, fascineaza turistii si prin bucataria extraordinara. Locatiile stilate, restaurantele traditionale sau terasele pline de tineri sunt doar cateva dintre optiunile disponibile in Napoli. Meniurile bogate in preparate delicioase, precum si atmosfera intima garanteaza o seara reusita.

Dupa seara frumoasa petrecuta aici, dupa ce muzeele si bisericile v-au facut sa stati toata ziua in spatii relativ inchise, poate ca o vizita in aer liber reprezinta acel tip de excursie care sa va aduca energie in vacanta din Napoli. Astfel, o vizita la singurul vulcan activ de pe teritoriul Europei, Vesuviu, sau o vizita la vechiul asezamant grecesc Herculaneum (Ercolano), se pot transforma in excursii de vis in timpul vacantei napoletane.

Napoli are o viata de noapte incitanta. Desi are cateva cluburi, Napoli este un oras plin de viata, chiar si dupa lasarea serii. Centrul orasului este locul preferat al tinerilor si al turistilor. Terasele, barurile si restaurantele sunt pline in fiecare seara. Multe baruri se afla in zonele Piazza dei Martiri, Piazza Amedeo si Piazza San Pasquale. Alte piete in care gasiti cluburi unde puteti dansa pana dimineata sunt: San Pasquale di Chiaia, Lungomare Mergellina si Piazza Sannazzaro.

Mai multe informatii»

Oras portuar situat in provincia Olanda de Sud, Tarile de Jos, Rotterdamul a renascut dupa cel de-al doilea razboi mondial cand nemtii au bombardat intreg orasul in incercarea lor de a pune mana pe Olanda in cel mai rapid mod posibil. Este bine de stiut faptul ca majoritatea demolarilor au avut loc in timp ce orasul se reconstruia. Doar trei cladiri au supravietuit asediului germanilor: Casa Alba, Primaria si biserica Sf. Laurentiu.

Rottedramul este cel mai modern oras din tara, cunoscut pentru turnurile sale care se ridica pe cladirile de afaceri din centru. In momentul de fata in zona metropolitana traiesc aproximativ 1,6 milioane de suflete, in timp ce in orasul propriu-zis se afla 588.718 locuitori. In Rotterdam oricarui turist ii este practic imposibil sa se plictiseasca. Primaria locala a decis ca pentru perioade mai lungi de stat in oras sa acorde carduri de fidelitate turistilor, iar aceste carduri ofera 25 % reducere la multe intrari si atractii locale printre care restaurante, muzee precum si transport gratuit pentru doua, trei sau patru zile cu mijloacele de transport in comun.

Sunt multe de spus in ceea ce priveste atractiile turistice din Rotterdam, incepand cu simbolul orasului care este Turnul Spatial Euromast ce masoara nu mai putin de 184 metri inaltime. Acesta a fost inaltat de mai multe ori pentru a-si putea pastra titulatura de cea mai inalta cladire din oras. Acest turn dispune de un lift care se roteste si ofera posibilitatea turistului (si nu numai) de a sta jos si a admira panorama de ansamblu asupra orasului si peisajul portuar. Ca tot am adus vorba de port, acesta este unul dintre cele mai mari si mai aglomerate din lume.

Daca va intereseaza aspectul cultural, amintim faptul ca in Rotterdam puteti vizita muzeul Boymans-van-Beuningen unde aveti posibilitatea de a admira o colectie de sculptura, pictura si design. Langa centrul orasului intalnim Institutul Olandez de Fotografie si Arhitectura care dispune de un numar generos de galerii. Daca va hotarati sa mergeti in februarie, nu trebuie sa ratati Festivalul International de Film, iar din doi in doi an se organizeaza un festival de fotografie.

Un obiectiv turistic foarte popular este Diergaarde Blijdorp, o gradina zoologica ce gazduieste fabulosul Oceanum, locul unde turistii se pot plimba prin tuneluri transparente chiar in mijlocul testoaselor uriase si a rechinilor. Dupa aceea, va puteti duce la Plaswijckpark, un parc de distractii care a devenit cunoscut datorita faptului ca aici se gasesc o multime de trenulete care mai de care mai interesante (si ametitoare), impreuna cu tobogane, masinute cat si alte jucarii pentru copii mari.

Pentru o plimbare romantica in Rotterdam sfatul nostru este sa vizitati elegantul pod Erasmus, cunoscut si sub numele de „Lebada” datorita infatisarii sale fascinante. Piet Blom (casele cub) sunt niste cladiri care arata foarte mult ca niste zaruri si sunt apreciate de catre critici care le considera ca fiind niste minuni ale arhitecturii moderne.

In materie de locuri unde se poate manca sau pur si simplu petrece timp de calitate sorbind dintr-o cafea, Rotterdam sta foarte bine multumita diversitatii cultural-economice pe care Olanda si-a asigurat-o de-a lungul timpului prin expansiunea geopolitica.
Se pot spune multe despre Rotterdam, insa de retinut ramane faptul ca este printre putinele orase din lume in care diversitatea culturala este un promotor al dezvoltarii si frumusetii care lucreaza pentru turisti si oras in sine.

Rotterdam ofera tot ceea ce isi poate dori un turist sau un rezident ceea ce il trece in top 10 orase destinatie pentru vacanta din Europa si de ce nu din lume.

Mai multe informatii»

Lyon – este unul dintre marile orase ale Frantei pozitionat chiar in centrul tarii. Ca moneda pentru cumparaturi, la fel ca pe tot teritoriul Frantei, este folosit euro. Acest oras este recunoscut pentru industria de matase si preparatele gastronomice care fac din bucataria restaurantelor o experienta culinara de neuitat. De fapt Lyonul se afla in Rhone Valley, locul unde se gasesc zone intregi de podgorii ce aduc in magazinele specializate vinuri nobile, albe si rosii. Cunoscatorii din domeniul vinului impart Rhone Valley in doua sub-zone: cea de sud si cea de nord. Ca oras Lyon face parte din zona metropolitana si este unul din orasele vechi, alaturi de Villeurbanne si Villefranche-sur-Saone.

Cele doua zone alatura constructiile noi cu cele vechi care inca pastreaza urmele arhitectonice din secolele trecute. Supranumit si capitala gastronomica a lumii, Lyon este situat intre raurile Rhone si Saone, in sud-vestul Frantei. Tot in acest oras s-a nascut si cinematografia ca arta, de aceea este renumit pentru potentialul sau cultural si aportul adus artelor frumoase. Orasul a fost cladit de romani, fapt ce a ramas vizibil in arhitectura constructiilor care poarta semnele marelui imperiu. In Lyon inc sunt zone atat de bine conservate din punct de vedere istoric ca au fost trecute in patrimoniul cultural al UNESCO. Contrastele sunt insa parte a acestei zone a Frantei.

De multe ori Lyon a fost vazut ca un spatiu intunecat, un oras gri si trist din cauza erorilor de constructie urbanistica ce au aparut de-a lungul timpului. Un exemplu sunt liniile de cale ferata care traverseaza orasul. Dar poate aceste lucruri il fac atat de unic din punct de vedere arhitectural. Este un spatiu vibrant, dinamic din punct de vedere demografic, un loc asezat strategic la confluenta dintre nordul si sudul Europei. Aici an de an vin studenti straini pentru a fi parte a mostenirii culturale pe care o transmite Franta pe acest batran continent. De Lyon este legat si numele multor personalitati care au locuit si lucrat aici si care si-au pus amprenta in progresul mondial.

Pentru a ajunge in Lyon cu avionul se poate folosi si aeroportul din Grenoble, care se afla de fapt la jumatatea distantei dintre Lyon si Grenoble si este folosit in mod special de companiile low-cost care au spre si dinspre acest terminal curse regulate ce conecteaza alte orase mari ale Europei. Dupa aterizare, turistii au la dispozitie autobuze care deservesc ca mijloace de transport rapide pentru cei care se vor caza in vacanta la Lyon. Pentru pasionatii de vinuri frantuzesti, Lyon este un spatiu ideal care imbina binefaceriile licorii lui Bachus cu bucataria franceza. De aici si turismul care se practica la podgoriile din zona. Pentru a beneficia de o astfel de vacanta este important un mijloc de transport comod si rapid. In acest caz masina este alegerea ideala. Autoturismele se pot inchiria din apropierea aeroporturilor, unde exista centre ce contra unei taxe de cativa euro lasa la indemana turistilor marca si tipul de masina aleasa. Acest lucru ii ajuta pe vizitatori sa se deplaseze cat mai bine de la o podgorie la alta si in acelasi timp sa viziteze obiectivele turistice din Lyon.

Ce mancam in Lyon

Lyon este recunoscut pentru restaurantele in care preparatele bazate pe retete traditionale frantuzesti se afla la loc de cinste. Astfel de localuri se numesc „bouchons” si sunt restaurantele traditionale din orasul francez care au luat nastere in secolul al XIX-lea.

O plimbare pe bulevardul Croix Rousse din Lyon poate constitui un adevarat festin pentru gurmanzi. Acest drum este cunoscut din secolul al XV-lea cand negustorii ofereau spre vanzare pe marginea drumului, nu doar legume si fructe, ci si carne. Acum negustorii au disparut insa au ramas numeroase localuri care patreaza inca viu spiritul zonei. In aceste localuri de pe strada sunt servite diverse feluri de mancaruri traditionale. Se pot consuma: salade lyonnaise (salata Lyon care contine salata verde, bucatele de bacon, ou si crutoane), saucisson chaud (un fel de carnat) si gratin dauphinois (cartofi la cuptor cu smantana).

Ca peste tot in Franta, la nota de plata sunt trecute si servicii precum servirea, painea si apa de la robinet. In Franta, in restaurante apa nu ajunge pe mesele localurilor intodeauna imbuteliata, iar cei care comanda un pahar s-ar putea trezi cu o carafa de apa. Ca feluri de mancare specific frantuzesti regasim quenelle de brochet, un fel de galusca facuta din faina si ou cu stiuca si sos de raci (sos Nantua), tablier de sapeur, un preparat din maruntaie marinate acoperite cu pesmet si prajite sau andouillette, ceea ce inseamna de fapt carnat cu maruntaie, de obicei servit cu sos de mustar.

La capitolul bauturi in Lyon sunt celebre vinurile care se consuma indiferent de tipul de mancare ales. Si asta pentru ca francezii au cate un sortiment de vin pentru fiecare fel de mancare in parte. Doar podgoriile din regiune sunt renumite, iar francezii se bucura de ceva ani si de un turism viticol.

In Lyon cel mai important eveniment al anului este Festivalul luminilor (Fête des Lumières). Acesta incepe in general pe 8 decembrie si dureaza patru zile. Este un plus pentru cei care pregatesc un sejur la Lyon. Desi initial acest festival avea un puternic caracter religios, acum s-a transformat mai mult intr-o festivitate plina de grandoare. La origine, traditia in Lyon era ca pe 8 decembrie oamenii sa aprinda lumini la ferestre celebrand astfel statuia Fecioarei Maria. Aceasta este patroana spirituala a orasului de cand se spune ca a salvat Lyonul de la distrugere in timpul ciumei din 1643. Ritualul a inceput sa fie repetat in fiecare an din 1952 si se pastreaza si astazi sub forma Festivalului Luminilor. In ultimii ani insa, Festivalului Luminilor a luat amploare si a fost transformat intr-unul international. In aceasta perioada a anului in jur de 4 milioane de vizitatori sunt atrasi la Lyon pentru a lua parte la sarbatoare.

Este bine de stiut ca in oras parcarea este contra cost iar pentru cei care nu se incumeta sa o achite, amenda este substantiala. Pentru fiecare oprire neregulamentara si fara bilet de parcare turistii vor plati in jur de 11 euro. In acelasi timp exista si zone cu parcarea interzisa, iar cei care lasa masina acolo se vor alege cu o amenda de 35 de euro.

Mai multe informatii»

Costa Brava se afla in partea de nord-est a Spaniei, in regiunea Girona, la 1 ora distanta de fascinanta Barcelona. Aici veti descoperi 160 km de plaje cu nisip fin, apa cristalina, vegetatie salbatica, roci proeminente care ofera o priveliste minunata, orase medievale si hoteluri de lux, ideale pentru vacanta perfecta.

In dialectul catalan Costa Brava inseamna coasta salbatica, iar aici veti avea ocazia sa descoperiti multe regiuni unde natura isi urmeaza cursul firesc: paduri de pin, plaje si golfuri retrase, apa turcuaz – toate acestea va asteapta in Costa Brava. Cu plajele sale minunate, cu natura unica si Barcelona la mai putin de 1 ora distanta, Costa Brava este o destinatie de vacanta ce va va lasa o impresie de neuitat, greu de egalat.

 Cand sa vizitezi

Costa Brava are o clima mediteraneana, ceea ce inseamna ca tot anul, vremea este placuta, cu soare, putini nori, temperatura medie anuala fiind de 16 grade Celsius. Aceste temperaturi sunt rezultatul „protectiei” oferite de Muntii Pirinei in partea de nord a coastei si a influentei marii Mediteraneene in est.

Cea mai potrivita perioada pentru a vizita Costa Brava este vara, cand zilele sunt insorite, iar noptile placute, perfecte pentru plimbari la lumina lunii. In aceasta perioada, temperaturile maxime ajung la 36 grade Celsius, iar noaptea pe la 25 – 28 grade. Turistii care nu agreeaza soarele puternic populeaza statiunea inca din aprilie si continua sa soseasca in Costa Brava chiar si in octombrie, cand inca mai pot face plaja. In aceasta perioada, in timpul zilei temperatura ajunge pana la 26 grade Celsius.

Ce sa mananci

Bucataria spaniola este celebra pentru bucatele cu carne tocata. Cel mai popular fel de mancare este tapas, antreuri servite cu bere, vin sau sherry. Cele mai populare feluri de tapas sunt: morcilla (budinca neagra), mojama (ton uscat in aer liber), sunca locala, branzeturi, fasole gatita cu bacon, sote de rinichi in cherry, frigarui de carne si fructe de mare. Un alt aperitiv ce merita incercat este platouas (8 felii de paine prajita acoperite cu felii de caracatita, sardine, midii, cod cu legume, cu doua tipuri de icre si cu somon).

Desi Valencia este regiunea unde se gaseste cea mai buna paella, si in Costa Brava veti fi incantati de savoarea acestei mancari traditionale. Cea mai renumita este paella valenciana si este facuta din carne de pui si de iepure, cu fasole verde si fasole boabe, preparata la cuptor intr-un vas special. Si paella cu fructe de mare este delicioasa si merita incercata.

Bucataria spaniola are numeroase supe din ingrediente inedite ce ofera papilelor un adevarat festin. Printre cele mai populare sunt gazpacho (supa de rosii rece), supa de migdale, sopa de ajo (supa de usturoi), ciorba cu maruntaie. Una dintre principalele feluri de mancare este facuta din peste sea bass si se serveste cu orez, legume la gratar sau cartofi la cuptor.

Alte mancaruri traditionale ce merita incercate sunt: callos a la madrileña (tocana picanta de vita), cocido madrileño (tocana cu naut, carne si legume), oreja de cerdo (urechi de porc prajite cu usturoi), empanadas (foietaj umplut cu un amestec de rosii, ton, verdeturi).

Daca va plac dulciurile, atunci trebuie sa incercati chocolate con churros (gogosele crocante dulci, servite cu ciocolata calda). Barquillos sunt niste betigase crocate, dulci care se servesc pe post de desert.

Cea mai populara bautura din Spania este sangria. Numele provine de la cuvantul spaniol “sangre” (sange) si este o bautura alcoolica, facuta din vin rosu, limonada, apa minerala sau suc de portocale, brandy (bacardi sau vodca), Cointreau, gheata si zahar.

Obiective turistice

Lloret de Mar este cea mai populara statiune din Costa Brava. Frecventata, in mod special, de tineri, Lloret del Mar ofera o viata de noapte palpitanta, plaje minunate, restaurante cu meniuri traditionale si atractii turistice foarte interesante. Lloret del Mar se afla la 75 km distanta de Barcelona, iar plaja cu nisip alb are o lungime de 1.630 m si o latime de 45 m.

Tossa de Mar este o alta statiune din Costa Brava, foarte populara in timpul sezonului estival. Perfecta pentru familiile cu copii sau pentru cuplurile care cauta liniste, Tossa del Mar se afla la 103 km distanta de Barcelona. In aceasta statiune veti descoperi 3 plaje: Platja Gran, La Mar Menuda si El Codolar.

Blanes este cea mai linistita statiune din Costa Brava. Fost sat de pescari, statiunea inca pastreaza cladiri si obiceiuri din acea perioada. In fiecare seara, in portul statiunii puteti observa barcile pescarilor pline de fructe de mare sau pesti abia pescuiti. Blanes are 4 km de plaja cu nisip fin, apartamente si studio-uri cochete, echipate cu toate facilitati necesare si hoteluri traditionale, la preturi atractive.

Aproape de granita cu Franta si muntii Pirinei, se afla orasele Port Lligat si Cadaques, unde au locuit marii artisti Salvador Dali, Joan Miro si Pablo Picasso.

Una dintre cele mai populare atractii din Costa Brava este Triunghiul lui Dali, ce permite turistilor sa viziteze locurile unde s-a nascut si a trait marele artist Salvador Dali.

Marineland este unul dintre cele mai frumoase parcuri acvatice din Costa Brava. Parcul Marineland se afla in apropiere de statiunea Blanes. Aici puteti asista la spectacole uimitoare unde vedetele show-ului sunt delfinii jucausi, leii de mare, pasari exotice, flamingo sau pinguini. In parcul acvatic veti gasi piscine, tobogane, restaurante si magazine cu suveniruri.

Vila Vella enceinte este singurul oras medieval de pe coasta catalana care poate fi vizitat. Situat in Tossa del Mar, centrul vechi dateaza din secolul XIV si este format din zidurile cetatii, 4 turele si 3 turnuri cilindrice cu parapeti. Pana in secolul XIX, in cel mai inalt punct al centrului vechi se afla manastirea Santa Maria de Ripoll. In 1931, a fost declarat monument istoric. Astazi, in acest loc se afla un far ce vegheaza asupra portului si cetatii. In interiorul centrului vechi puteti vizita Muzeul Municipal, spitalul medieval Sant Drap, ramasitele unei biserici romane si o biserica gotica.

Farul Sant Sebastia se afla pe drumul Calella de Palafrugell – Llafranc. Pentru a ajunge la far, este necesar sa treceti prin padure, pe un drum pitoresc. Calatoria dureaza cam 30 minute de mers pe jos, insa odata ajunsi in varful dealului, unde se afla farul, veti avea parte de o priveliste uimitoare.

Parcul Natural Cap de Creus este cea mai mare rezervatie naturala din Spania, fiind singurul loc in care marea se intalneste cu muntii Pirineu. Cu peste 13.000 hectare, parcul gazduieste numeroase specii de pasari, flori si plante unice si este un loc perfect pentru iubitorii de sporturi nautice. Chiar daca nu exista o plaja, turistii care ajung aici pot admira peisajele superbe de pe stancile proeminente sau de pe golfurile razlete.

Parcul natural Aiguamolls de l’Emporda este locul ideal unde pot fi admirate cele mai multe specii de pasari din Costa Brava. Parcul este o adevarata opera in aer liber primavara si toamna, in timpul migratiei.

Gradina botanica Marimurtra se afla in statiunea Blanes si este o oaza de liniste si verdeata. Amenajata pe pantele muntelui Sant Joan, gradina gazduieste numeroase plante exotice, atat din Spania, cat si din alte tari: Chile, Mexic sau Africa.

In apropiere de satul de vacanta Sant Marti d’Empuries, pe drumul dintre statiunile Figueres si Roses, la 4 km de Golful Roses, se afla situl arheologic Empuries, construit in secolul VII I.Hr. Aici puteti admira zidurile romane, vasele din ceramica cu decoratii erotice, sistemul ce purifica apa, biserica Santa Maria, cunoscuta si sub numele de Catedrala, manastirea Sant Dominec si muzeul de matase.

La 17 km de orasul Girona se afla lacul Banyoles, cel mai mare lac natural din Catalonia si unul dintre cele mai mari din Peninsula Iberica. Lacul are o suprafata de 170 hectare, iar in unele locuri, nu a putut fi determinata adancimea exacta.

Centrul vechi al orasului Girona are peste 100 de ani vechime, iar strazile inguste si casele pitoresti au fost construite in jurul Catedralei. La mica distanta de aceasta, se afla cartierul evreiesc, manastirea romana Sant Pere de Galligants, baile arabice. Tot aici pot fi admirate si zidurile cetatii.

Peralada este unul dintre cele mai frumoase casteluri din Spania si se afla in oraselul Peralada. Construit in secolul IX, castelul nu este deschis publicului, dar pot fi vizitate gradinile castelului, iar casino-ul este principala atractie turistica a orasului.

Viata de noapte

Costa Brava are o viata de noapte frumoasa, cu discoteci in aer liber, cu vedere la mare, puburi si terase unde, in fiecare seara, tinerii beau si se distreaza pana dimineata.

Lloret del Mar este statiunea cu cele mai multe cluburi, fiind destinatia preferata a tinerilor. In timpul sezonului estival, Disco Tropics Lloret de Mar organizeaza evenimente cu diferite teme, iar cei mai celebri DJ din lume mixeaza aici, pentru ca turistii sa aiba parte de seri unice, de neuitat.

Transport intern

Pentru a ajunge la Barcelona, va trebui sa luati trenul din statiunile Lloret de Mar si Blanes. Durata calatoriei este de 60 minute.

Daca doriti sa va plimbati prin statiunile din Costa Brava, veti avea la dispozitie numeroase autobuze care va pot duce la destinatia dorita.

Taxiurile sunt foarte populare in Costa Brava. Rapide, confortabile, taxiurile raman cea mai comoda modalitate de transport.

Mai multe informatii»

Capitala Estoniei, Tallinn se gaseste in districtul Harju, in nordul tarii. Orasul, cunoscut inainte sub numele de Reval, este cel mai mare oras al tarii. Orasul a fost foarte prosper de-a lungul istoriei, datorita pozitiei strategice pe care o are la Marea Baltica. Pentru o lunga perioada de timp, Tallinn a fost unul din orasele fruntase ale Ligii Hanseatice, fiind simultan si un centru important al comertului cu sare in Evul Mediu. Tallinn este recunoscut in ziua de astazi ca centrul tehnologic si de software al republicilor baltice. Tot aici a avut loc cel de-al 47-lea concurs muzical al Euroviziunii in anul 2002.

Toate oportunitatile de calatorie sunt bune pentru diversi vizitatori la Tallinn. Daca ati incorporat Tallinn in turul vostru scandinav, vaporul este o oportunitate buna, sau, daca sunt conectii bune, avionul. Daca veniti din Europa de Vest, avionul este cea mai buna varianta. Daca veniti din alte republici baltice sau Rusia, veti gasi autobuzul, sau, mai rar, trenul, o alternativa buna. Din Romania avionul este mai rapid si comod.

Atractiile sunt multumitoare chiar si pentru turistii foarte minutiosi, care prefera itinerariile ambitioase. In 2011, Tallinn a fost capitala culturala a Europei. Desi nu are foarte multe muzee de arta, veti gasi in schimb cateva bijuterii istorice care va vor deslusi atat trecutul medieval, cat si zilele lungi si cenusii din perioada sovietica. Nu va asteptati la prea multe amintiri din epoca comunista si nici sa nu aveti impresia ca ati ajuns in Rusia. Estonia e mai apropiata de Tarile Nordice, si nu doar geografic, ci si ca mentalitate, limba sau din punct de vedere al arhitecturii.

Dealul Tompeea este de departe cel mai vizitat loc din Tallinn. Aici se afla de fapt castelul medieval cu acelasi nume, resedinta vechilor regi. Pe stradute veti gasi una din emblemele estoniene, Riigikoku, o cladire roz construita in stil expresionist, in care-si are sediul Parlamentul inca din 1922. Casutele din cetate, fiecare vopsita intr-o alta culoare, te fac sa crezi ca ai aterizat in mijlocul unei povesti.

Catedrala ortodoxa Alexandr Nevski, o alta emblemă a orasului, a fost ridicata pe dealul Tompeea in perioada de rusificare din secolul al XIX-lea. Ea a fost atat de tare detestata de estonieni, incat autoritatile au decis sa o demoleze in 1924.

Platoul Raekoja, centrul vietii sociale in Tallinn inca din secolul al XI-lea, este dominat de singura cladire de primarie gotica din nordul Europei, inconjurata de cateva cladiri dragute, vopsite in culori pastel, din secolele al XV-lea si al XVII-lea. Palatul Kadriorg, construit intre 1718- 1736, inconjurat de spectaculosul parc cu acelasi nume, a fost comandat de Petru cel Mare pentru sotia lui, Ecaterina I. Acum gazduieste Muzeul de Arta Straina.

Orasul mai are ceva greu de egalat: cultura cafenelelor. Iar o cafea tare si buna puteti bea oriunde: intr-o patiserie artdeco, intr-un subsol intunecos, din care rasar mistic masute cu lumanarele sau intr-o curte interioara. Evident, cafeluta si privitul oamenilor din jur sunt doar un preludiu la orele petrecute la restaurantele si barurile atragatoare.

Puteti incerca tot felul de mancaruri in dining-room-urile decadente, in pivnite-vinarii sau in bistrouri stilate. Toate acestea va vor inarma cu un chef mostruos de a pierde noaptea intr-un club, lounge sau bar. Inainte de a pleca spre Tallinn asigurati-va ca aveti in bagaje haine groase, indiferent de anotimp. Aici si verile sunt destul de racoroase: temperatura medie in lunile iunie-septembrie e de 20 de grade, dar poate oricand cobori la 12-13 grade. Estonienii sunt pregatiti si pentru turistii care aterizeaza in Old Town in pantaloni scurti si sandale, dotandu-si terasele cu incalzitoare sau cu cergi din ren, pe care le ofera la pachet cu un pahar mare de cidru. Dupa ce va incalziti, comandati neaparat o friptura, indiferent ca e de ren, vita sau miel. Va veni asortata cu cartofi prajiti, o minisalata si un sos de usturoi. Pestele e delicios; codul sau heringul tinute la saramură se pregatesc asa de pe vremea vikingilor. Pentru o masă decenta, la care consumati un fel de mancare si o bautura, veti plati in jur de 25-30 de euro.

Tallinn este un oras care traieste intens chiar si pe timpul noptii. Iubitorii artei se pot delecta cu spectacolele de teatru, cu recitalurile de muzica clasica si cu nenumaratele concerte pop, rock si jazz.

 Bine de stiut despre Tallin

* In anul 2011 Tallin a fost Capitala Europeana a Culturii alaturi de orasul Turku din Finlanda
* O calatorie cu tramvaiul costa 1,25 euro
* Daca nu puteti trai fara internet, in Tallinn nu este nici o problema. Orasul se afla in topul capitalelor cu cea mai mare acoperire wireless, peste 200 de zone cu wireless gratuit. Mai mult decat atat, Messenger si Skype au luat nastere chiar aici.

Cateva expresii uzuale

* Buna – tere
* Buna dimineata – tere hommikust
* Buna seara – tere ohtust
* La revedere – head aega
* Pe curand – nagemist
* Multumesc – aitah sau tanan
* Te rog – palun

Mai multe informatii»

Unul dintre cele mai vizitate si indragite orase din Europa, PRAGA, capitala Republicii Cehe, se remarca printr-un stil architectural deosebit, dominat de castelele gotice si baroce si de impunatoarele biserici. Traversata de raul Vltava, Praga este cea mai valoroasa zona ceha de conservare urbana, centrul sau istoric (ce acopera 866 hectare) fiind inclus in anul 1992 pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Praga este unul din cele 9 orase carora li s-a acordat, de catre comunitatea europeana, titlul de ‘oras cultural al anului 2000’.

Inca din Evul Mediu, Praga a fost desemnat drept unul dintre cele mai frumoase orase din lume, fiindu-i atribuite o serie de nume precum: ‘orasul de aur’, ‘coroana lumii’ sau ‘vis de piatra’. De-a lungul timpului, personalitati proeminente din diverse domenii, au adus un omagiu acestui minunat oras: W. A. Mozart, L. van Beethoven, F. M. Dostoyevsky, A. Rodin, G. Apollinaire, P. I. Tchaikovsky, O. Kokoschka, regina Marii Britanii – Elizabeta II si Papa Ioan Paul II.

Praga 2

Centrul istoric al orasului se afla pe ambele maluri ale raului Vltava si este format din 6 parti: Orasul Vechi (Staré Město), Josefov (partea conservata a fostului cartier evreiesc), Orasul Nou (Nove Mesto), carti- erele Lesser (Mala Strana), Vysehrad si Hradcany.

Praga este cu siguranta un oras care-ti va ramane in suflet si unde iti vei dori sa revii cu placere ori de cate ori vei avea ocazia. Fie ca incursiunea ta in ‘orasul de aur’ incepe din Orasul Vechi, de la Ceasul Astronomic construit in secolul al IV-lea sau din Orasul Nou din Piata Wenceslas trebuie sa iei la picior toate obiectivele turistice din zona. Acorda-ti timp pentru a admira stradutele cu cladiri vechi dar foarte bine intretinu te, apoi traverseaza Podul Charles si viziteaza dis trictul castelului dar si stradutele inguste din apropierea Mala Strana.

Praga 1

Clima este continentala, cu veri calde (temperatura medie este 23 grade C) si ierni racoroase (tempera- tura medie – 5 grade C).

Bucataria ceheasca contine, in general, preparate traditionale pe baza de cartofi si carne servite alaturi tot felul de galuste si de foarte multe tipuri de sosuri.

Orasul Praga este considerat ca fiind unul dintre cele mai populare obiective turistice din intreaga Europa, situandu-se pe un onorabil loc sase, dupa orase precum Londra, Paris, Roma, Madrid si Berlin. Ca repere turistice, trebuie amintite locuri ca Orasul Vechi, situat pe malul drept al raului Vltava; Ceasul Astronomic care a fost ridicat in secolul al XV-lea; Podul Carol, construit din piatra de arhitectul Gmung la porunca data de catre Carol al IV-lea; Castelul Praga care este printre cele mai vechi fortarete din lume si multe altele.

Praga

Desi avem de-a face cu o fosta tara comunista, Cehia ramane dupa Slovenia drept cea mai bogata tara din Europa de Est, asadar nu ar trebui sa va surprinda faptul ca Praga se aseamana cu multe din metropolele Europei de Vest. Mai mult decat atat, orasul are un produs intern brut cu 25% mai mare decat media UE si dublu fata de media tarii.

Un tur al orasului care se intinde pe o perioada de trei ore si jumatate costa in jur de 25 de euro si este de recomandat celor care nu au mai vizitat Praga niciodata. Acest tur consta in plimbari atat cu autocarul cat si mers pe jos.

Praga este impartita in zece districte numerotate: Praga 1 pana la Praga 10. Daca va confruntati cu un numar mai mare de cartier, un alt sistem este utilizat. De exemplu, Praga 13 este parte a „vechiului” cartier Praga 5.

Praga 1 este cea mai veche parte a orasului, si are, de departe cele mai multe atractii turistice din oras. Praga 2 contine, de asemenea, domenii istorice importante.

Acest oras magic plin de obiective turistice de neratat precum poduri, catedrale, turnuri si cupole de biserici, a fost reflectat in suprafata raului Vltava pentru mai mult de zece secole. Aproape nedeteriorat de al doilea razboi mondial, centrul medieval ramane un amestec minunat de benzi pietruite, catedrale si biserici cu nenumarate turle toate in umbra unui maiestuos castel din secolul IX. Praga este, de asemenea, un oras modern si vibrant plin de energie, muzica, arta, restaurante si evenimente speciale.

Mai multe informatii»

Bodrum este oras si port la Marea Egee, situat in sud-vestul Turciei, pe coasta de sud a peninsulei Bodrum. In antichitate orasul se numea Halicarnas siera faimos datorita maretului Mausoleu construit dupa 353 i.e.n. – una dintre cele sapte minuni ale antichitatii. Astazi Bodrum este un centru turistic si de navigatie international, dar totodata un oras relaxant, inconjurat de munti minunati, plin de piete mari si scena unor apusuri uluitoare. In Bodrum nisipul si apa sunt calde, iar pentru a crede in frumusetile acestui loc, trebuie sa-l vizitati. Vizavi de Bodrum, la Karaada, este cel mai bun loc pentru scufundari.

Orasul  este impartit in doua zone contrastante – in jumatatea de est se afla plaja alungita, barurile, cluburile de noapte si restaurantele tipice statiunilor mediteraneene, iar in jumatatea de vest a orasului Bodrum este focalizata in jurul portului de ambarcatiuni si a clubului de iahting, aici viata decurgand mai agale.

Pasionatii de istorie isi amintesc cu siguranta de anticul Halicarnas, orasul natal al lui Herodot, si de vestitul mausoleu de acolo, una dintre minunile Lumii Antice. Frumusetea lui l-a impresionat intr-atat pe Alexandru cel Mare incat, in 334 inaintea erei noastre, cand l-a cucerit, a avut grija sa nu il distruga.

Halikarnassos, cum ii mai spun turcii, nu este altul decat Bodrum-ul de astazi, un oras incarcat de istorie si de mitologie, cu un trecut fascinant, marcat de influentele atator civilizatii care s-au perindat pe acolo secole de-a randul.

Turistii care vor sa petreaca un sejur in Bodrum calatoresc, de regula, cu avionul, pana la aeroportul Milas Bodrum, aflat la 32 de kilometri departare de oras, de unde sunt transportati cu autocare speciale in numai jumatate de ora. Cei care vin aici din alta parte a tarii pot apela la una din cursele interne, care pornesc de la Istanbul sau Ankara, pretul unui bilet fiind de aproximativ 50 de lire. Un bilet de autobuz de la aeroport spreBodrum costa 13 lire, dar, pentru a evita inghesuiala, unii turisti prefera sa inchirieze o masina de acolo sau sa ia un taxi, aceasta din urma fiind cea mai scumpa varianta – 80 de lire.

In ceea ce priveste conditiile de cazare, in statiune ofertele sunt dintre cele mai generoase. Oricine, de la excursionisti cu rucsacul in spate pana la afaceristii obisnuiti cu servicii de cinci stele, poate gasi ceva convenabil. Aphrodite pare sa fie in topul preferintelor, acest hotel cu patru margarete pe firmament, pozitionat la 20 de kilometri in nordul orasului, oferind servicii de lux si cea mai buna mancare din zona.

Pe locul al doilea, cu servicii impecabile dar si preturi foarte piperate, se afla Maki Hotel, vestit pentru ospitalitatea angajatilor, eleganta decorurilor si facilitatile care includ pana si sedinte de sauna si masaj. Locatia se afla la 27 de kilometri de Bodrum, in golful cu acelasi nume, si la 42 de kilometri de aeroport.

In sfarsit, pentru cei in cautare de oferte low cost, Bodrum Backpackers este perfect, dupa cum sugereaza si numele. Conditiile sunt cat se poate de decente, mancarea foarte buna, deopotriva cu specific turcesc si european, iar preturile de doar 35 de lire pe zi.

Mausoleumul Halicarnas constituie de departe obiectivul turistic numarul unu din Bodrum, cu un trecut de 1.600 de ani si o arhitectura impresionanta, iar castelul medieval al Sfantului Petru domina portul ca un monument exceptional de arhitectura specifica vestitilor cruciati. Acestea doua atrag turistii insetati sa afle cat mai multe despre istoria asezarii, dar, dintre activitatile mai apropiate preocuparilor acestui secol, intrecerea Bodrum Cup, care se desfasoara in port in fiecare an in luna octombrie, aduna ca un magnet toti posesorii de yahturi.

Bineinteles, zeci de alte obiective ii pot tine ocupati pe turisti zi si noapte, dar, din cand in cand, o pauza pentru o masa delicioasa intr-unul din sutele de restaurante din oras este absolut necesara. Meniuri cu specific chinezesc, mexican, thailandez sau european se gasesc in cele mai multe locatii. Totusi, felul traditional constand din Kunefe si Lavash – carne de miel la gratar servit cu un fel de chifla – este mancarea cea mai gustoasa, ieftina si usor de procurat.

Daca un turist ar avea vreo dilema odata instalat in Bodrum, aceasta nu poate fi legata decat de alegerea de a petrece mai mult ziua sau noaptea. Daca pe parcursul zilei orasul forfoteste, dupa caderea intunericului atmosfera apare si mai incarcata, cu luminitele colorate care sclipesc din toate partile, muzica ce rasuna din baruri si cluburi si raurile de oameni care curg in toate directiile pe strazi.

Mai multe informatii»

Orasul cu cea mai lunga perioada de locuire din Cipru, Larnaca are o istorie bogata si interesanta, de peste 6000 ani. Initial un orasel linistit, cu doar 20 000 locuitori, Larcana a cunoscut o dezvoltare uimitoare, fiind dotat cu aeroport, un port modern si inconjurat de plaje superbe.

Larcana este amplasat pe situl orasului micenian Kition, considerat in mod traditional a fi fondat de nepotul lui Noe (Khittim). Datorita localizarii sale pe coasta Mediteranei, orasul a fost dorit de toate marile civilizatii din aceasta regiune.

Prezenta celui mai mare aeroport din tara, Larnaca International Airport, la numai 6 kilometri la vest de Larnaca, este mai mult decat binevenita pentru turisti, care pot ajunge foarte usor acolo. Fie ca iau un taxi sau unul dintre autobuzele care fac curse speciale, in aproximativ 15 ajung in oras. Diferenta de pret este insa un aspect de luat in calcul.

Calatoria in Larnaca poate incepe cu o plimbare prin oras, pana la Muzeul Medieval, gazduit in incinta unui fort de secol XVII, unul dintre cele mai interesante muzee ale spatiului elen, cu un numar impresionant de obiecte, de la arme si armuri la steaguri, documente si obiecte diverse. Construit in 1625, impresionantul fort a fost folosit ca inchisoare in primii ani ai dominatiei britanice. In perioada verii aici este gazduit si Centrul Cultural Municipal, unde sunt organizate spectacole, conferinte si expozitii, reunind atat artisti ciprioti cat si invitati straini.

Descoperirea obiectivelor din Larnaca poate continua cu o vizita la unul dintre cele mai importante locuri sfinte din Grecia, Agios Lazaros Church (Biserica Sf Lazar), sfantul care ocroteste Larnaca. Potrivit legendei locului, se spune ca dupa ce a fost inviat de Hristos, Lazar a mai trait in Larnaca pret de 30 de ani, unde a devenit Episcop de Kition, fiind mai tarziu inmormantat in interiorul bisericii. Aceasta biserica de secol IX a fost renovata integrala in secolul XVII, cand a fost schimbat si iconostasul, astazi un minunat exemplu de arta baroca. Cu opt zile inainte de Pasti, icoana Sf Lazar este scoasa intr-o procesiune pe strazile din Larnaca. Biserica Sf Lazar este un locas de cult foarte important pentru crestinii ortodocsi, atat datorita legendei care o inconjoara, cat mai ales datorita frumusetii arhitecturale, icoanelor si podoabelor din interior si in special icoana Sf Lazar, despre care se spune ca face minuni. In Larnaca veti gasi si un alt muzeu, Muzeul Fundatiei Pierides, cu o bogata colectie de arta mediteraneana.

Un alt loc ce nu trebuie sa lipseasca pentru o vacanta deosebita este Muzeul de Arheologie din Larnaca, cu bogatele sale colectii de piese descoperite in regiune, datand din epoca Neolitica pana in cea a stapanirii romane, multe dintre ele exponate de o valoare inestimabila, o adevarata poveste in imagini a locurilor. Un alt loc deosebit se gaseseste la trei kilometri vest de Larnaca, pe drumul catre Kiti : Hala Sultan Tekesi. Constructia a fost ridicata in 1816 deasupra mormantului lui Umm Haram, despre care se spunea ca ar fi inrudit chiar cu profetul Mohamed. Moscheea este astazi un loc important pentru musulmani, care adesea vin in pelerinaj aici.

Aceasta destinatie trebuie vizitata macar o data in viata, caci este una dintre cele mai reprezentative pentru istoria, cultura si traditiile unei tari atat de frumoase cum este Ciprul. Vremea calda, oamenii zambitori, mancarea locala nesperat de gustoasa si preturile accesibile sunt atuurile principale al orasului, dar amintirile adunate aici vor dura o viata intreaga.

Mai multe informatii»

Dublin este cel mai mare oras al Irlandei si este si capitala tarii. Exista aici suficiente obiective turistice care ii tin pe vizitatori ocupati pentru multe zile si de aceea este unul dintre cele mai vizitate orase ale Irlandei. Dublin-ul este un oras prosper si modern, cu un trafic extrem de aglomerat si cu restaurante mereu pline. Cel mai mare aeroport din Irlanda se afla in Dublin, iar cum foarte multi turisti care sosesc in oras sau in alte regiuni ale tarii aterizeaza pe acest aeroport, numarul de vizitatori ai Dublin-ului este mereu foarte mare.

In timpul verii nu ploua foarte des, insa in Irlanda umiditatea este crescuta, iar vremea se schimba foarte des. Din mai pana la sfarsitul lui august, in Dublin temperaturile ajung sa fie destul de ridicate, iar umiditatea este crescuta, ceea ce inseamna ca imbracamintea din bumbac este de preferat. Iernile pot sa fie foarte indelungate, nu ninge frecvent, dar temperaturile sunt scazute, cu o minima de 3 grade Celsius si o maxima de 8 grade Celsius.

Cei aflati la prima calatorie in orasul Dublin ar trebui sa incerce sa capete o vedere de ansamblu asupra orasului inainte de a incepe sa-l viziteze in amanunt. Cea mai buna modalitate de a realiza acest lucru este printr-o calatorie cu unul din autobuzele decapotabile, care va va duce la cele mai importante obiective turistice si o sa va dea sansa de a admira orasul pe indelete. Printre cele mai importante obiective turistice se afla casele unde s-au nascut Oscar Wilde si Ducele de Wellington, Catedrala Bisericii Crestine, Catedrala Sfantul Patrick si Castelul Dublin.

Oficial, in Irlanda se vorbesc doua limbi: engleza si irlandeza. Engleza este vorbita aproape de toti locuitorii tarii, insa pe drum o sa aveti surpriza sa vedeti indicatoare scrise numai in irlandeza.

Sunt cateva reguli care trebuie respectate in Irlanda si cateva lucruri care ar fi bine sa le fie cunoscute turistilor inainte de a ajunge in Dublin. In multe dintre cladirile din oras si mijloacele de transport in comun fumatul nu este permis. In majoritatea barurilor se poate fuma, insa de obicei este amenajat un spatiu special unde pot sa stea fumatorii. De obicei, regula este sa mentineti discretia si sa fumati numai daca si cei din jurul dumneavoastra o fac. Restaurantele mentioneaza de obicei in meniuri sumele de bani care trebuie platite celor care va servesc la masa, insa daca acestea nu sunt specificate explicit se considera ca bacsisul trebuie sa reprezinte aproximativ 10% din consumatie. Irlandezii sunt destul de intelegatori si toleranti, dar cer ca turistii sa respecte cateva reguli de buna purtare. Printre acestea, turistii trebuie sa astepte la rand, sa evite certurile sa nu fie nepoliticosi, sa stie sa multumeasca, dar si sa-si ceara scuze. In locurile publice, veti observa ca irlandezii tind sa vorbeasca destul de incet si asteapta ca turistii sa le urmeze exemplul.

In Dublin, cazarea este destul de scumpa, mai ales la hotelurile din centrul orasului. In timpul verii, preturile cresc, iar daca doriti sa vizitati orasul in aceasta perioada cel mai bine este sa rezervati camera la hotel cu ceva timp inainte. Unele hoteluri ofera pachete de cazare avantajoase la sfarsit de saptamana, in timp ce altele scad preturile in mijlocul saptamanii. Daca nu doriti sa stati in centru, alegeti suburbiile din nord si cazati-va la unul din B&B-uri, unde pretul camerei poate sa ajunga chiar si la jumatate. Intre sfarsitul lui iunie si septembrie puteti sa va cazati in unul din campusurile universitare din oras, ca de exemplu la Trinity College sau Mercer Court. De fapt, zona din jurul Trinity College ofera multe oportunitati de cazare la preturi avantajoase, iar Temple Bar-ul se afla foarte aproape.

Daca doriti sa zburati Bucuresti-Dublin, trebuie sa stiti ca pretul unui bilet de avion catre Dublin este de aproximativ 500 de euro pentru un zbor direct, insa biletul de avion Bucuresti-Dublin poate sa ajunga sa coste si 1 200 de euro.

Mai multe informatii»

Ritmurile de flamenco pe care abia astepti sa le auzi si pasii dansatoarelor de flamenco pe care ai vrea sa ii inveti, dar si arhitectura marilor cladiri care strajuiesc strazile pavate ale Seviliei transforma capitala Andaluziei intr-un important centru istoric, cultural si artistic. Cu toate acestea, Sevilia nu este numai un oras spaniol cu o viata artisica si culturala deosebita, ci si un important centru finaciar si de cercetare, unde se afla prima si cea mai mare banca ADN din Spania.

Dar turistii care se aventureaza pe strazile seviliene sunt mai atrasi de obiectivele turistice si oportunitatile pe care le au de a se plimba prin parcurile si gradinile spaniole. Parcul Maria Luisa, gradinile Alcazar sau gradinile Murillo si Catalina de Ribera prezinta accente maure, dar si renascentiste si englezesti, eclecticismul specific spaniol regasindu-se astfel si in orasul Sevilia. Parcurile si gradinile sevilliene sunt permanent cautate de turistii care-si doresc o pauza relaxanta in timpul turului muzeal prin Sevilia, dar mai ales in timpul celor doua mari festivaluri organizate in acest oras.

Pentru cei care mentin si cauta o legatura spirituala cu divinitatea, procesiunile din timpul Saptamanii Sfinte (Semana Santa)reprezinta momente de mare solemnitate, dar si frumusete. Aceste procesiuni sunt urmate, doua saptamani mai tarziu, de Feria de Sevilia, o festivitate la care familiile localnice, dar si turistii veniti in vacanta, se bucura de modul si locul in care este organizata aceasta. Feria de Sevilia are loc in fiecare an in acelasi loc, unde fiecare strada poarta numele unui toreador, si unde familiile si afaceristii deschid mici ‚casetas’ unde ei isi petrec timpul dansand si socializand. Feria de Sevilia este unul dintre acele momente traditionale si culturale sevilliene unde ritmurile si costumele de flamenco purtate de catre locuitorii Seviliei se transforma intr-un spectacol al bucuriei si caldurii spaniole.

Cei care insa nu pot veni in Sevilia in timpul Feria de Sevilia, vor mentine contactul cu istoria, cultura si spiritualitatea sevilliana prin vizitarea simbolurilor acestui oras, printre care se numara Catedrala Sevilia, unde se gaseste mormantul lui Cristopher Columbus, opere de arta ale artistilor spanioli precum Murillo si Francisco de Goya, dar si o gradina de tip maur cu o fantana octogonala de origine vizigota. Alaturi, unul din simbolurile cele mai cunoscute ale Seviliei, Turnul cu clopot cunoscut sub numele de Turnul Giralda etaleaza frumoasa girueta rotativa sub forma unei statui care infatiseaza Credinta. Muzeul de Arta este unul din obiectivele turistice care atrag iubitorii de pictura medievala sau pictura a scolii din Sevilia prin numeroasele exponate ale artistilor Francisco de Zubaran, Juan de Valdes Leal, Bartolome Esteban Murillo, Francisco Pacheco, Velazquez, Cano, El Greco sau Goya.

Toate aceste obiective turistice si parcuri, dar si cele precum Muzeul Arheologic, Casa de Pilatos, Palatul Contesei de Lebrija, Biserica El Salvador sau Poarta de Aur pot fi vizitate de catre cei care prefera, atunci cand vin in Sevila, sa se cazeze in hoteluri comfortabile, dar nu foarte luxoase, hoteluri care ofera celor cu venituri de vacanta nu foarte mari facilitatile de care au nevoie si servicii de calitate superioara. Ofertele turistice pentru Sevilia sunt foarte avantajoase si de regula includ transportul, tururi ale orasului, cazare si masa la preturi avantajoase. In ceea ce priveste transportul catre Sevilia, acesta se poate face cu autocarul sau pe calea aerului, Aeroportul Sevilia aflandu-se la 10 km in afara orasului, iar biletele de avion putand fi procurate la preturi foarte bune.

Mai multe informatii»

Bavaria este cea mai mare regiune a Germaniei, situata in sud-estul tarii, si cea mai apreciata destinatie turistica a sa. Este formata din cinci regiuni: Franken, Schwaben, Oberpfalz, Oberbayern si Niederbayern. In mod ironic, Bavaria este mult mai strans legata din punct de vedere cultural de Austria decat de restul Germaniei.

Multe orase din Bavaria merita sa fie vizitate, incepand cu capitala sa, München si ajungand la Augsburg, un important oras medieval sau la Bamberg, un oras istoric recunoscut UNESCO.

Pentru a putea intelege modul actual de viata al bavarezilor, turistii trebuie sa le cunoasca istoria si cultura, deoarece locuitorii acestei zone sunt foarte legati de traditii si radacini. Majoritatea se considera in primul rand bavarezi si numai dupa aceea germani, ceea ce face ca Bavaria sa fie cel mai autonom stat al tarii. Aproximativ 60% din locuitorii Bavariei sunt catolici si sunt persoane destul de conservatoare. Totusi, in capitala atmosfera este radical diferita, München fiind un oras unde foarte multi oameni din alte parti ale Germaniei si ale lumii vin sa munceasca, iar tipul bavarezului autentic este destul de greu de intalnit aici.

Turistii vorbitori de limba germana se vor intelege foarte usor cu locuitorii, indiferent de orasul pe care aleg sa il viziteze. Ceilalti pot sa incerce sa discute cu ei in alte limbi de circulatie internationala, fiindca majoritatea cunosc cel putin o limba straina.

In interiorul oraselor, turistii pot circula cu mijloacele de transport in comun sau pe jos, iar pentru a putea vizita mai multe orase isi pot cumpara un bilet de tren special numit Bayern-Ticket, care le va permite sa circule o zi cu oricare din trenurile din Bavaria. In cursul zilelor lucratoare, biletul este valabil intre orele 9 si 15 in ziua urmatoare, iar la sfarsit de saptamana este valabil incepand cu orele 24.

Majoritatea turistilor opteaza pentru o vacanta in München deoarece fiind capitala regiunii Bavaria acest oras are mult mai multe de oferit vizitatorilor sai, satisfacand gusturi extrem de variate. Indiferent de activitatile preferate de turisti, capitala le ofera in permanenta activitati noi si incitante. Orasul este plin de istorie, muzeele au in permanenta expozitii, iar parcurile sunt cu adevarat deosebite fata de cele ce se intalnesc in restul Europei.

Turistii pot sa se cazeze la preturi foarte variate, in functie de loc si de numarul de stele care au fost atribuite fiecarui hotel. Hoteluri confortabile si situate chiar in centrul orasului sunt disponibile si la preturi accesibile. De exemplu, hotelul Dolomit are 2 stele, iar camerele sunt spatioase, dotate cu televizor si telefon, iar accesul la internet este posibil. O camera pentru doua persoane poate fi rezervata contra sumei de 70 euro, iar micul dejun costa 10 euro pentru o persoana. Un alt hotel situat in centrul orasului, dar care are 3 stele este Belle Blue. Dupa cum sugereaza si numele, diferite nuante de albastru predomina in camere, mobila are un design atragator, iar decoratiuniile fac ca acest hotel sa fie unul cu adevarat deosebit. Camerele sunt dotate cu tot ceea ce este necesar pentru asigurarea confortului clientilor: acestia au la dispozitie un minibar, au aer conditionat si televizor in camera si acces la internet in permanenta. Pretul unei camere duble porneste de la 89 euro, dar ca si in cazul hotelului Dolomit acesta variaza in functie de sezon si de perioada cand se rezerva camera. Hotelul Bavaria este o alta varianta aleasa des de turisti, pentru ca acesta ofera multe facilitati specfice unui hotel de 3 stele, iar preturile nu depasesc de obicei 100 euro pe noapte pentru o camera dubla.

Pentru un zbor Bucuresti-München cu o escala puteti sa platiti aproximativ 150 euro, iar un zbor direct costa aproximativ 220 euro. Nu puteti ajunge cu avionul in orice oras al regiunii, insa transportul cu trenul este foarte rapid si exista foarte multe trenuri care leaga orasele mari de zonele mai putin vizitate.

Mai multe informatii»

Cel mai mare centru cultural, stiintific si industrial al Ucrainei reprezinta totodata si una dintre cele mai atractive destinatii turistice. Atmosfera romantica de pe malul raului Dnieper este intretinuta si de monumentele arhitecturale apreciate de istorici ca adevarate comori ale lumii. Un oras vechi si totusi atat de modern, care imbina influente contradictorii intr-un mod surprinzator, atrage an de an milioane de vizitatori care niciodata nu reusesc sa-l cunoasca in totalitate.

Mereu efervescent, alternand centrele de agrement si comert cu oazele de liniste reprezentate de parcuri si gradini fermecatoare, orasul Kiev are atat de multe de oferit celor care se incumeta sa poposeasca acolo.

Capitala celei de-a doua tari ca marime din Europa este si ea unul dintre cele mai intinse mari orase ale lumii. Cu toate acestea, se bucura de o popularitate mai scazuta decat Paris, Londra sau Moscova, intr-un mod totusi nedrept, caci istoria ei este fascinanta, oamenii sunt foarte bine educati, iubitori de cultura, arta si istorie, iar descoperirile tehnice cu care se pot lauda sunt de-a dreptul admirabile.

Una dintre cele mai reprezentative metafore atribuite Kievului este aceea de „mama a oraselor slave”. In secolele XI – XII era traversat de infloritoarea ruta comerciala dintre Marea Mediterana si Marea Baltica, motiv pentru care a trebuit sa faca fata numeroaselor influente venite din partea strainilor care se perindau prin oras. Secole de-a randul a fost insa si victima numeroaselor framantari sociale si policite, reusind totusi sa-si pastreze farmecul pana in zilele noastre.

In lunga sa istorie de mai bine de 1.500 de ani, orasul de pe Dnieper a parcurs un drum dificil de la statutul de reuniune a unor triburi nomadice pana la statutul impunator actual. Au ramas insa dovada vie a bogatei culturi slave un numar impresionant de catedrale, monumente si ansambluri arhitecturale impovarate cu semnificatii istorice majore. Ele au in acelasi timp meritul de a constitui obiective turistice captivante. Catedrala Sfanta Sofia, Poarta Aurita, legendarul mormant Askold, biserica Kievo-Pecherskaya Lavra si vestita strada Kreschatik care pana nu de mult era acoperita de o padure deasa si un rau involburat sunt doar cateva dintre cecle mai impresionante locatii.

Pentru cei care adora sa viziteze muzee, Kievul are nu mai putin de 60 de asemenea spatii culturale, dedicate figurilor de ceara, mostenirilor culturale, artei vestice si orientale, medicinei, artei decorative folclorice, teatrului, muzicii si cinematografului, literaturii sau comorilor istorice. Toate aceste izvoare nesecate de informatii si experiente cu adevarat deosebite sporesc si mai mult potentialul turistic.

Turistii care nu mai pot suporta atatea lectii fascinante de istorie pot alege insa oricand sa se retraga intr-unul din cluburile de noapte, cazinourile sau cinematografele care impanzesc orasul. Cum industria cinematografica se afla in plina ascensiune, foarte multe festivaluri tematice sau prezentari de filme au loc anual in capitalaUcrainei. Cu acest prilej isi fac aparitia in oras actori faimosi, iar cinefilii au adesea oportunitatea de a viziona premiere sau filme care se bucura de un succes rasunator in cinematografe la standarde internationale, cu echipamente video si audio de ultima generatie.

Pentru rasfat total, strainii se inghesuie in saunele foarte populare sau saloanele de masaj. Ucrainienii au foarte mare incredere in beneficiile terapeutice ale bailor de aburi, motiv pentru care exista foarte multe asemenea centre in oras, la preturi accesibile. Distractia mai este garantata si in cadrul cluburilor sportive, unde se practica scufundarile, cartingul, ciclismul montan, calaria, salturile cu parasuta sau paintballul. Iar dupa asemenea activitati obositoare, relaxarea intr-un bar unde se joaca biliard si bowling poate fi cea mai inspirata alegere.

Datorita multitudinii ofertelor, turistii se simt mereu bine la Kiev, atat in timpul toamnei sau iernii, cand vremea este in general innorata si cu precipitiatii bogate, cat si in timpul verilor incendiare, cu temperaturi de peste 35 de grade.

Intr-un oras aparent imens, cu oportunitati coplesitoare, niciun sejur nu este suficient de lung, iar cei care poposesc pentru prima data in zona isi doresc sa revina iar si iar, numai pentru a cunoaste cat mai mult din aceasta experienta unica. Nu degeaba spunea Honore de Balzac ca Petersburg este un oras tanar, Moscova unul antic, dar Kievul este orasul etern, „Roma nordica”.

Mai multe informatii»

Situata in capul fiordului Oslo, orasul ce poarta acelasi nume este capitala Norvegiei pe teritoriul caruia se afla nu mai putin de 40 de insule si 343 de lacuri. Cea mai mare insula este Malmaya, in timp ce cel mai mare lac este Maridalsvannet. Poate fi considerat ca un adevarat oras al contrastelor, daca este sa luam in calcul Peninsula Scandinavica unde sunt restaurante de lux si hoteluri foarte scumpe, in timp ce totodata intalnim si locuri cat se poate de salbatice.

Cel mai mare oras din tara, Oslo este considerat ca fiind un veritabil centru cultural, economic si stiintific al Norvegiei, totodata fiind si un nod de transport si comunicatii. Printre cele mai importante si mai mari porturi din Europa este si cel al acestui oras, fiind sediul central al 850 de companii ce au peste 8500 de angajati. In zona metropolitana a acestuia traiesc aproximativ 1,4 milioane de suflete din care 26% (152,000) sunt imigranti. Este de asemenea unul dintre orasele cu cea mai rapida crestere de pe batranul continent, avand o rata anuala de 2%.

In ceea ce priveste clima intalnita in acest oras, aceasta este de tip continental umed. Lungimea unei zile variaza de la 18 ore in perioada mijlocului verii la doar 6 ore in mijlocul iernii, asta datorita pozitionarii sale nordice. Desi se afla in aceasta pozitie, clima este relativ blanda pe parcursul intregului an si asta datorita Curentului Golfului. Pe timp de vara, temperaturile maxime se situeaza intre 20 si 22 grade Celsius si minimele undeva pe la 12 grade. Iarna, mercurul din termometre sta undeva intre -7 si -1 grad Celsius.

Daca va cazati la un hotel in Oslo iarna, e bine de stiut ca unul dintre cele mai populare atractii turistice este pationarul artificial care este disponibil doar pe timpul sezonului rece. Il puteti gasi in vecinatatea Teatrului National si a Universitatii. In centrul orasului Oslo regasim primaria care se afla langa strada principala si reuseste sa ofere o priveliste nemaipomenita a fiordului Oslo, dominat de fel si fel de tipuri de ambarcatiuni, feriboturi, vase de croaziera cat si vase de pescuit.

Avand in vedere numarul destul de mare de muzee, biserici si parcuri, orasul Premiului Nobel necesita cel putin trei zile pentru a descoperi cele mai importante atractii turistice. Printre cele mai cunoscute amintim Muzeul Vigeland situat in Parcul Frogner cat si Galeriile Nationale unde aveti posibilitatea de a admira numeroasele capodopere semnate de catre artistii norvegieni. Noi va recomandam un sejur in Oslo care sa se intinda pe cel putin 5-6 zile pentru a va putea bucura din plin de frumusetile acestui oras, ce in urma cu cativa ani a fost cel mai scump din lume, ramanand si in zilele noastre o destinatie destul de costisitoare.

Pasionatii de sporturi de iarna pot sa-si achizitioneste linistiti biletul de avion catre Oslo, fiind un oras ce dispune de sute de kilometrii pentru traseele de schi, cat si opt partii alpine. In partea de vest a orasului regasim trambulina de schi Holmen ce ofera o superba vedere panoramica asupra capitalei Norvegiei. Tot aici se afla si cel mai vechi muzeu de schi din intreaga lume, muzeu deschis inca din anul 1923.

In functie de perioada in care doriti sa achizitionati biletul de avion catre Oslo, exista mai multe evenimente organizate aici. De exemplu, in fiecare an pe 1 februarie se sarbatoreste Ziua Nationala a poporului sami. In acea zi, Muzeul Norvegian de Istorie si Cultura organizeaza o serie de activitati si festivitati pentru intreaga familie, cei care participa avand sansa de a degusta bunataturi precum carnea de ren. In noiembrie are loc Oslo World Music Festival, poate cel mai important eveniment organizat in acest oras, reunind muzicieni de pe tot mapamondul.

Pe 4 decembrie se organizeaza Marele Targ Anual de Craciun la mai sus amintitul Muzeu Norvegian de Istorie si Cultura, locul unde sunt expuse peste o suta de tarabe care sunt construite in stil vechi. Nu in ultimul rand, pe 10 decembrie in aceeasi luna are loc decernarea de catre Institutul Norvegian Nobel a Premiului Nobel pentru Pace.

Mai multe informatii»

Parcul National Lacurile Plitvice a fost intemeiat in anul 1949 si are o suprafata de aproximativ 300 km². Acest parc este considerat cea mai veche rezervatie naturala si este situat in sud-estul Europei, bucurandu-se de 1 milion de vizite anual. Situat in zona centrala a Croatiei, Parcul National Plitvice a fost introdus pe lista UNESCO in anul 1979.

Acest Parc National este renumit pentru cele 16 lacuri de suprafata ce au aparut din cauza confluentei dintre rauri mici si rauri carstice subterane. Culoarea deosebita a raurilor variaza de la gri, verde pana la albastru. Culorile raului se schimba permanent in functie de cantitatea de minerale ce exista in apa, dar si de soare. Numele Plitvice a fost mentionat pentru prima oara de catre Dominik Vukasovi in anul 1777. Acesta denumea Plitvice fenomenele naturale ce au dus la crearea acestor lacuri deosebite. Faima lacului este cunoscuta inca din anii 1960-1970, atunci cand in parc aveau loc filmarile pentru mai multe scene din nuvelele lui Karl May.

O parte deosebita a acestui parc o reprezinta fauna si flora, ea fiind tipica Croatiei si fiind protejata de orasele poluate si zgomotoase, precum si de fabricile industriale din Croatia. Parcul National contine o flora bogata, printre care pot fi mentionate o vegetatie alpina si mediteraneeana. Padurile de brad, fag si molid sunt de asemenea intalnite in parc, acestea avand o vechime si de 700 de ani. Fauna parcului este de asemenea variata si contine specii numeroase de pisica salbatica, lup, vultur, urs european, cocos de munte. Fauna bogata a parcului cuprinde de asemenea si aproximativ 320 de tipuri de fluturi, 150 specii de pasarii, 50 de specii de mamifere si 10 specii de amfibieni.

Lacurile din Zona Parcului Plitvice se impart in doua parti in functie de pozitia lor geografica. Acestea poarta doua denumiri, si anume: Lacurile de Sus si Lacurile de Jos. Zona contine de asemenea si zeci de cascade spectaculoase, formate recent. Turistii pot vedea aceste cascade trecand prin mici podete de lemn cu o arhitectura simpla. Raul Plitvice are o lungime de aproximativ 4 kilometri si este o parte importanta a rezervatiei datorita faptului ca acesta da nastere uneia din cele mai mari cascade din zona cu o inaltime de 76 metri. Cele mai intalnite roci in cadrul Parcului Plitvice sunt dolomita, un mineral format din carbonat magneziu si de calciu, dar si calcarul. Prezenta dolomitei, o roca mai putin poroasa a dus la aparitia formelor din cadrul parcului. Datorita carateristicilor speciale ale dolomitei a fost posibila crearea lacurilor si canioanelor in straturile ce dateaza inca din era cretacica. Pana in prezent, exista aproape 50 de intrari in cadrul Parcului National Plitvice, insa nu toate din acestea sunt accesibile turistilor.

Croatia este o tara apropiata de tara noastra asa ca aveti posibilitatea de a ajunge pana la Parcul National Plitvice cu mai multe tipuri de transport. Calatoria cu avionul este cea mai rapida optiune, insa nu si cea mai ieftina. O alta optiune pe care o puteti incerca este calatoria cu vaporul. Cea mai buna alegere este insa calatoria cu masina avand in vedere ca traseul este simplu si nu dureaza mult.

Mai multe informatii»

Dupa cum bine stiti, Copenhaga este capitala Danemarcei si este cunoscut ca fiind un „paradis al nordului”, un loc linistit unde domina frumsetea si optimismul. Este cea mai vizitata zona a Scandinaviei si in acelasi timp unul dintre cele mai scumpe orase din lume, impreuna cu Oslo si Londra. In acest moment traiesc peste 1.8 milioane de suflete in acest oras, considerat ca fiind poate cel mai curat al lumii.

Este situat pe doua insule, aflandu-se atat pe coasta estica a Sjaelland cat si pe insula d’Amager. Este un oras foarte elegant care nu a fost promovat foarte intens in cercurile turistice dar asta poate si pentru ca se promoveaza singur, prin minunatele atractii de care dispune. Ca tot am amintit de atractii, cel mai bine este sa vizitati orasul intre mai si septembrie, evitand daca se poate sezonul rece deoarece iernile sunt destul de geroase pentru cei care sunt obisnuiti cu temperaturile mai moderate. Datorita climei sale temperat maritime, verile din Copenhaga sunt foarte placute si racoroase. Incepand cu luna aprilie si pana in septembrie, orasul este gazda a mai multor evenimente si festivaluri, cum ar fi: Carnavalul Orasului, Festivalul Golden Ages, Festivalul de Jazz si multe altele. Asadar cei care si-au ales ca sejur Bucuresti-Copenhaga , cu siguranta nu vor regreta alegerea facuta.

Aici este locul in care trecutul reuseste sa se imbine cu prezentul intr-un mod aproape perfect, combinand arhitectura veche cu cladirile moderne intr-un stil neimaintalnit in alt oras. De indata ce ajungeti acolo, o sa observati imediat respectul enorm pentru curatenie, natura si mai ales monarhie. Absolut totul este impecabil de curat: cladirile, monumentele, terasele, parcurile, muzeele si strazile.

Desi reprezinta cea mai mare algomerare urbana din zona Scandinaviei, atomsfera din Copenhaga este una pitoreasca, unde in loc de zgarie nori puteti admira numeroase cladiri ale caror acoperisuri si ziduri sunt colorate in fel si fel de nuante, iar in loc de obisnuitele bulevarde si strazi aglomerate, o sa intalniti zone pietonale imense. Nu trebuie sa va faceti probleme in ceea ce priveste poluarea deoarece multi prefera sa circule cu bicicleta, lasand masina acasa in garaj.

Aici aveti posibilitatea de a merge intr-unul din multele cluburi, baruri, malluri, restaurante, cat si terase si strazi de shopping, dar asta nu inseamna ca orasul a devenit obositor si galagios. Oamenii nu si-au pierdut bunul simt, ba din contra, astfel ca o sa puteti sa va relaxati intr-o atmosfera foarte placuta.

Poate cel mai frumos parc din Danemarca este Trivoli, situat in centrul orasului si care se intinde pe o suprafata imensa. Tot aici se afla si cel mai mare parc de distractii din tara, locul cu foarte multe roller coastere si alte modalitati prin care va puteti distra, atat voi cat si cei mici.

Nu trebuie sa ratati Castelul Rosenborg Slot, construit in stil renascentist unde puteti admira atat lucrari de arta, cat si bijuteriile Casei Regale. Va recomandam de asemenea si Mica Sirena, una dintre cele mai fotografiate statui din intreaga lume, creata de catre sculptorul Edvard Eriksen si inaugurata in anul 1913.

Daca doriti sa calatoriti intr-un oras cu adevarat deosebit fata de ce se gaseste in restul Europei, nu va ramane decat sa alegeti avionul catre Copenhaga si sa incepeti pregatirile pentru o vacanta care cu siguranta o sa va placa, asta datorita numeroaselor calitati de care dispune acest oras, nu doar din prisma obiectivelor turistice.

Mai multe informatii»

Planificarea unei vacante frumoase presupune, de regula, alegerea unui loc exotic, unui loc diferit de cel in care locuiti, o parte a lumii care sa va ofere tot ceea ce va doriti mai mult: liniste, nou, frumusete. Poate tocmai de aceea v-ati hotarat ca insula Madeira este locul pe care vi-l doriti pentru a va petrece vacanta. Fiind cea de-a doua insula populata din arhipeleagul Madeira, alaturi de Porto Santo, insula Madeira se bucura de aparitia a mii de turisti anual veniti sa inspire aerul marii si sa se bucure de caldura oferita de vesnica primavara din insula. Celelalte doua insule ale arhipeleagului, Desertas si Selvanges sunt nepopulate, dar impreuna ele alcatuiesc un arhipeleag parte a Uniunii Europene.

Insula Madeira este cunoscuta indeosebi datorita oportunitatilor turistice pe care le ofera, dar si datorita productiei de vin. Vinul de Madeira este un vin dulce, care se serveste indeosebi la desert, dulceata lui fiind datorata strugurilor care isi aduna toata bogatia din solul fertil si din toamna tarzie. Alaturi de alte delicatese culinare specifice insulei, acest vin este unul din motivele pentru care o vizita pe insula Madeira este placuta tuturor turistilor. Insa nu numai atat ofera insula Madeira.

Din punct de vedere geografic, aceasta insula ofera o imbinare perfecta intre mare, munte si citadin, astfel incat este locul ideal pentru acele persoane care nu vor sa renunte la placerile lor. In acest fel, prietenii care prefera marea muntelui sau invers, odata veniti in Madeira, vor descoperi ca se pot bucura cu totii de zile petrecute atat pe munte cat si pe plaja, fara a fi nevoiti sa se desparta de grup. Iar orasele din Madeira ofera turistilor posibilitati de a se distra si experimenta cat mai mult, de a experimenta activitati pe care poate nu le-ar crede posibile decat incercandu-le.

Pentru a veni in Madeira aveti mai multe posibilitati. Una dintre ele este aceea de a calatori pe mare. Daca va permiteti o croaziera pe mare, atunci portul din Madeira va deschide poarta spre o noua lume. Din Portugalia, tara de care apartine intregul arhipeleag, puteti veni cu un feribot, care ofera si transport pentru autoturisme. Acest feribot se ia din Porto Santo si un singur drum dureaza doua ore, timp in care sa inspirati aerul maritim si sa admirati tarmurile insulei.

Dar cel mai bun ramane transportul aerian si, bineinteles, rezervarea biletelor de avion din timp. Cu cat mai devreme, cu atat mai ieftin va fi pretul biletelor de avion, care va asigura o calatorie pe insula la Aeroportul International Madeira / Funchal, Funchal fiind capitala regionala a insulei si cel mai mare oras al ei, iar aeroportul aflandu-se la aproximativ 30 minute de el. Tot aici puteti ajunge daca zburati din Portugalia, costul biletelor de avion de aici pe insula fiind foarte mic, iar calatoria confortabila si de scurta durata.

Daca v-ati hotarat sa va petreceti un intreg sejur pe insula si nu doar o zi, restul sejurului apartinand Portugaliei, atunci aveti nevoie de un loc in care sa innoptati. Cazarea pe insula Madeira este foarte ofertanta, variind de la acele vile in care trebuie sa-ti asiguri singur mancarea, la hotelurile de trei stele, care ofera confort la preturi avantajoase, precum Villa Koala, dar si hoteluri de lux, care ofera nu numai confort si calitate, dar si diverse alte facilitati care sa ajute la crearea unei atmosfere de vacanta inedite. Astfel, o vacanta pe insula Madeira nu inseamna numai oportunitati de relaxare si inspirare de soare, ci si posibilitatea de a gusta din cultura, confortul si frumusetea acestei insule.

Mai multe informatii»

Zagreb este capitala Croatiei si este un oras ce si-a gasit locul pe harta Europei acum aproximativ un mileniu. Aceasta metropola reprezinta astazi una dintre cele mai frumoase destinatii de vacanta din Europa. Cu aproximativ 1 milion de locuitori, Zagreb este un centru cultural si economic puternic pe harta turismului mondial. O oaza a linistii, Zagreb este o metropola ce ofera relaxare turistilor ce ii trec pragul. Istoria si cultura acestui oras se impletesc armonios cu activititatile tineresti pe care orasul le pune la dispozitie. Zagrebul este unul din orasele Croate ce a reusit sa se autopropulseze in topurile celor mai importante destinatii ale lumii. Desi nu are faima sau stralucirea altor orase sau metropole europene, Zagreb impresioneaza prin cetatile medievale si prin parcurile minunate. Capitala Croatiei este impartita in trei zone distincte: Orasul Vechi, Orasul de Jos si Noul Zagreb.

Orasul de Sus sau cel Vechi, este o parte turistica importanta a Zagrebului datorita bisericilor ce se regasesc acolo. Majoritatea cladirilor din Orasul Vechi au o vechime considerabila, avand in vedere faptul ca prima aglomerare urbana este atestata din anul 1094. Turistii se pot bucura de o plimbare relaxanta pe stradutele vechi luminate cu gaz din Orasul Vechi. Atmosfera medievala de pe aceste stradute transpune turistii intr-o epoca in care orasul se bucura de popularitate in cercurile importantei artistocratii europene. Cele mai frumoase muzee si biserici ale orasului pot fi vizitate aici. Biserica Sf.Marcu se afla in Orasul Vechi, fiind una din cele mai vechi biserici ale Croatiei. Tot in Orasul Vechi mai pot fi vizitate si Poarta de Piatra, cladirea Parlamentului sau Biserica Sfantul Mihail. Poarta de Piatra dateaza din secolul al 13-lea si este o construsctie absolut minunata. O alta regiune desosebita a Zagrebului este Orasul de Jos, ce este dedicat stilului baroc din secolul al 19-lea unde turistii se pot bucura de lungi plimbari pe stradutele inguste. Acestia pot poposi pentru o cafea sau o gustare la cafenelele, barurile si restaurantele ce se regasesc in Orasul de Jos. Cateva dintre principalele atractii ale Orasului de Jos sunt Piata Ban Jelacic, Muzeul Mimara, Catedrala Sf. Stefan si Teatrul National. Iubitorii de cultura si istorie se pot inscrie in unul din tururile orasului pentru a afla mai multe informatii despre aceste locatii.

Turistii ce iubesc distractia si tumultul oraselor, pot poposi in Orasul Nou sau Noul Zagreb deoarece acolo este cetatea zgarie-norilor. Dinamisul, ritmul grabit si tumultous al aceste regiuni ii vor tine in priza pe cei dornici de distractii. Modernismul este la cote maxime in aceasta regiune, acolo aflandu-se cele mai importante centre comerciale. Aceste centre comerciale ofera turistilor posibilitatea sa cumpere produse variate la preturi ieftine. Alte distractii sau atractii alternative ce nu trebuie ratate intr-un sejur in Zagreb sunt cluburile de noapte. O alta atractie importanta o reprezinta restaurantele croate ce sunt recunoscute ca avand o bucatarie bogata si diversificata. Iubitorilor de natura le recomandam plimbarile linistite pe malurile Savei sau pe aleile ce inconjoara Lacul Jarun. Turistii ce opteaza pentru un sejur spre acest oras, pot pleca cu avionul de la Bucuresti la Zagreb. Biletele de avion se pot procura la preturi accesibile in functie de perioada anului. In Zagreb, turistii se pot caza la diferite hoteluri sau pensiuni ieftine.

Mai multe informatii»

Varsovia este capitala Poloniei, un oras ce merita vizitat pentru a va lasa invaluiti de atmosfera sa de neuitat. Tot ce trebuie facut pentru a ramane vrajiti pentru totdeauna de Varsovia este sa petreceti aici cateva zile. Varsovia este un oras neobisnuit, situat in centrul Europei la intersectia dintre rutele de legatura intre est si vest si intre nord si sud. Varsovia isi fascineaza turistii cu istoria sa, clima placuta si monumentele pe care le are. Orasul starneste curiozitate cu individualismul sau, intriga datorita culturalismului foarte diversificat, datorat influentelor atat de diferite dintre estul si vestul Europei. Varsovia se adapteaza la nou dar in acelasi timp incearca sa pastreze foarte frumos si traditiile istorice.

Din ce in ce mai des orasul de pe Vistula surprinde prin dezvoltarea sa dinamica ce se manifesta si printr-o schimbare in bine a imaginii pe care orasul o are in randul turistilor. Una dintre caracteristicile orasului o reprezinta abundenta contrastelor. Acest lucru de datoreaza faptului ca obiective turistice, biserici, cladiri si complexe arhitectonice sau monumente din Varsovia ce au suferit de pe urma razboaielor mondiale, au fost reconditionate intr-un mod foarte meticulos si astazi se gasesc in vecinatatea edificiilor inspirate din arhitectura moderna. Multe dintre monumentele din Varsovia au fost apreciate de UNESCO si drept urmare Centrul Vechi din Varsovia a fost ales printre membrii de pe lista Patrimoniului Universal UNESCO.

Un weekend sau o mini vacanta la Varsovia poate fi foarte usor suprapusa peste unul din numeroasele evenimente culturale cum ar fi spre exemplu “Concursul International de Pian Frederic Chopin”, “Jazz Jamboree” sau “Zilele verii de jazz din Varsovia”. Varsovia este foarte bine pregatita sa primeasca turstii. Inca din anii 80, Varsovia a fost un oras ce a prezentat interes pentru marii investitori in domeniul hotelier. In prezent exista reprezentati ale multor lanturi internationale de hoteluri cum ar fi: Le Royal Meridien, Holiday Inn, Intercontinental, Marriott, Mercure, Sheraton si Ibis. Pe langa o varietate mare de hoteluri orasul ofera turistilor si alte posibilati de cazare cum ar fi hosteluri si campinguri. Acest lucru face posibil pentru absolut orice turist sa gaseasca exact oferta de cazare pe care o considera potrivita pentru excursia sa in Varsovia.

Cateva sfaturi

Daca mergeti i capitala Poloniei, ar trebui sa tineti minte cateva lucruri. De exemplu, nu schimbati bani la casele valutare din centrul orasului pentru ca ratele de schimb sunt foarte proaste si s-ar putea sa-i faceti unui strain un cadou foarte substantial. Transportul in comun este cel mai practic si cel mai ieftin. Daca totusi vreti sau trebuie sa mergeti cu taxiul, evitati sa il luati din statiile de taxi. Mai bine rugati pe cineva sa va comande unul. E cu 30% mai ieftin. Tineti minte ca bacsisul nu este necesar aici. Nici un taximetrist sau ospatar nu va refuza cativa zloti in plus, dar nimeni nu se supara daca nu ii dai. Daca mergeti la o toaleta publica, aveti grija pentru ca polonezii si-au creat propriile semne pentru a separa sexele: triunghiul este pentru barbati si cercul este pentru femei.

Nu uitati, orice ati face, ca polonezii sunt foarte pasionati de mancarea lor asa ca ii puteti jigni foarte usor daca nu gustati din preparate. Oricum, mesele poloneze sunt foarte gustoase si hranitoare. Sunt foarte apreciate tocanitele vanatoresti numite Bigos, supele, bogate si dense, renumitii carnati polonezi (kabanos) si zrazy, un fel de mancare din carne de vita foarte apreciat in intreaga tara. Deserturile preferate ale polonozilor sunt sernik (placinta cu branza), szarlotka (tarta cu mere si cremă de vanilie) si eklerka (eclerele).

Mai multe informatii»

Madrid este capitala Spaniei si unul dintre cele mai importante orase ale tarii.

Capitala Spaniei, situata in inima peninsulei iberice si chiar in centrul Campiei Castiliene la o altitudine de 650 de metri deasupra nivelului marii are o populatie de aproximativ trei milioane de locuitori. Un oras cosmopolit, un centru de afaceri, sediu general al administratiei publice spaniole, al guvernului, al parlamentului Spaniei si resedinta a Familiei Regale Spaniole, Madrid are un rol important si in alte sectoare cum ar fi cel bancar sau industrial. Madrid este totusi si o destinatie turistice importanta si care merita vizitata. Madridul este caracterizat de o viata culturala si artistica intensa dar si de o viata de noapte plina de evenimente.

Marea metropola ce se numeste astazi Madrid isi are originile inca de pe vremea emirului arab Mohamed I (852-886), care a ordonat construirea unei fortarete pe malul stang al raului Manzanares. Ulterior ar devenit un subiect de disputa intre arabi si crestini pana cand a fost cucerit de la Alonso al VI-lea in secolul al XI-lea. La sfarsitul secolului al XVII-lea a fost construit un zid defensiv pentru a proteja orasul si drumururile spre Segovia, Toledo si Valencia. In secolul al XVIII-lea, sub domnia Regelui Carlos al III-lea au fost proiectate marele artere ale orasului, cum ar fi Paseo del Prado si Paseo las Acacias.

In Madrid au loc tot felul de festivaluri si manifestari de-a lungul anului. Un Carnaval are loc in Madrid cu parade si festivitati fastuoase. De asemenea in Madrid au loc serbarile numite “Fiestas del 2 de Mayo”, un festival al comunitatii din Madrid. Serbarile includ concerte, manifestatii in aer liber si lupte cu tauri. Data de 15 mai marcheaza inceputul festivitatilor ce dureaza o luna de zile si sunt tinute in onoarea patronului orasului. Aceste manifestari sunt cunoscute sub numele de “Fiestas de San Isidro”.

Oferta de hoteluri in Madrid este evident extrem de variata. Daca doriti insa sa va petreceti o vacanta in capitala Spaniei este in mod cert recomandatat sa va faceti rezervari dinainte de a ajunge. Obiectivele turistice din Madrid, manifestarile sportive si viata economica agitata fac din acest oras unul destul de aglomerat de turisti din toate colturile lumii, de accea este bine sa faceti rezervari in prealabil, pentru a evita o eventuala neplacere.

Mai multe informatii»

Situata in inima Mediteranei, inconjurata de ape limpezi de un albastru nemainitalnit, Malta a devenit o destinatie de vis pentru petrecerea unui sejur unde poti avea de toate: istorie, cultura, minuni create de natura, plaje stancoase sau de nisip, peisaje minunate, parcuri de distractie pentru copii si adulti, restaurante specifice, cluburi si discoteci, terase cu programe pentru toate gusturile, scuba-diving, alte sporturi acvatice. Si toate acestea oferite de un popor vesel si primitor , gata oricand sa isi impartaseasca cu mandrie traditiile si bogatiile culturale si sa va ofere experiente de neuitat.Din timpuri stravechi, frumusetea incredibila a insulei, piatra de culoarea mierii si porturile naturale au fost raspunzatoare pentru influenta si reputatia cunoscuta in intreaga lume.

Insula a fost condusa pe rand de catre fenicieni, greci, catagineni, romani, bizantini, arabi si Cavalerii Ordinului Ioanitilor. Cele 320 de monumente din Valleta, concentrate pe mai putin de 55 hectare, face din acest oras cea mai aglomerata zona istorica in lume.

Malta se bucura in liniste de mare si soare. Coasta cu apele sale cristaline iti ia ochii: golfuri stancoase, mici plaje cu nisip rosu, piscine naturale, pesteri subacvatice si „Fereastra Albastra”. Un climat minunat, o gura de aer proaspat. La prora fiecarei barcute de pescuit multicolore, cunoscute pe plan local sub numele de „luzzu”, se afla batranul ochi protector al lui Osiris. Nu este de mirare atunci, tinand cont ca traditia se pierde in negura timpului, ca marea este cea mai pura si mai clara din intreaga Mediterana.
Cea mai mare comoara a insulei este piatra sa – un tip deosebit de calcar. Aceasta piatra aurie, care i-a castigat Maltei denumirea de Melita, „insula de miere”, a inspirat secole de arhitectura.

Insulele Malteze au fost descrise ca un mare muzeu in aer liber. Ceea ce le face unice este faptul ca atat de mult din trecutul lor este inca vizibil in zilele noastre. Catedrala St. Ioan care este cel mai cunoscut obiectiv turistic maltez, construit in stil baroc. Adaposteste una din cele mai impresionante opere de arta ale Europei – tabloul ce reprezinta Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, pictat de Caravaggio. Grota Albastra este o arcada din stanca naturala, ajunsa la forma actuala datorita eroziunii. Atractia nu o reprezinta numai forma stancii, ci si culoarea si claritatea apei. Mdina este considerata una dintre cele mai frumoase cetati medievale locuite din Europa. Un labirint de strazi inguste si serpuite presarate cu palate te conduc catre Catedrala inchinata Sfintilor Petru si Pavel, cu o frumoasa fatada in stil baroc.

Bucataria malteza reflecta istoria insulei, fiind influentata de toate culturile care au poposit pe insula. Este un amestec de gastronomie mediteraneana, siciliana si nord-africana, iar rezultatul este extraordinar de delicios. Majoritatea restaurantelor din statiunile agglomerate, precum Sliema sau St.Julians gatesc in special pentru turistii englezi, asa ca daca vrei sa testezi savuroasele mancaruri traditionale este bine sa “migrezi” spre zonele rurale, mai putin turistice.

Insa Malta nu este un muzeu oarecare. Aici viata este traita la maxim; asa ca cei ce aleg ca destinatie de vacanta Malta trebuie sa isi faca timp sa se bucure si de acest aspect al insulei. Turistii pot vizita locatii unde au fost filmate o serie de productii desemnate drept castigatoare ale premiilor Oscar sau se pot bucura de o multime de festivaluri ce sunt organizate pe tot parcursul verii. Malta este cu siguranta o destinatie de vacanta ce merita luata in calcul intrucat exista o multime de obiective turistice si posibilitati de cazare pentru toate buzunarele.

Mai multe informatii»

Insula Creta din Grecia este o destinatie de vacanta accesibila si foarte placuta.

Creta este una dintre primele insule grecesti care ne vin in minte cand ne gandim la vacante insorite pe malul marii. Insula de vacanta Creta are doua caracteristici care o deosebesc de restul insulelor grecesti. Primul lucru il reprezinta muntii superbi iar al doilea este reprezentat de istoria foarte bogata. Insula Creta este a 5-a insula ca marime din Marea Mediterana, populatia fiind localizata in marea ei parte pe coasta de nord.

Mare parte din estul insulei Creta este acum dedicata turismului bazat pe pachete de vacanta. Localnicii si cei care iubesc insulele grecesti considera aceasta parte a insulei un cosmar al neoanelor, al barurilor si discotecilor dar pentru turistii aflati in cautare de posibilitati de distractie poate fi exact locul potrivit. Partea de vest insa este foarte frumoasa si mai putin atinsa de dezvoltarea turistica agresiva. Aici pot fi admirati muntii in toata splendoarea lor, exista o coasta mai salbatica nitel si plaje mai putin aglomerate.

Climatul in insula Creta este dominat in principal de veri calde si lungi fara pic de nori, iar iernile sunt blande ceea ce face din Creta o destinatie turistica ce poate fi aleasa pe tot parcursul anului. Turistii care aleg sa viziteze si centrul insulei se vor putea bucura de munte si de o multitudine de obiective arheologice. Peisajele sunt si ele cu adevarat frumoase, ceea ce face din Creta o destinatie excelenta de vacanta.

Plajele din partea de vest a insulei Creta sunt exagerat de multe atat in nord cat si in sud. Ele sunt despartite de munti inalti. Acesti munti sunt indeajuns de inalti incat in nord pot fi furtuni sau poate ploua torential iar in sud cerul poate fi senin si insorit. Plajele din nord sunt mai populare printre turisti si sunt legate intre ele de o autostrada mare care se intinde cat e insula Creta de lunga. Unele dintre plajele din aceasta parte a Cretei au ales sa promoveze industria pachetelor turistice all inclusive, in special cele aflate la vest de Chania. Aici hotelurile ce ofera pachete all inclusive freamata de turisti in cautare de vacante de vis in Creta.

Exista insa si multe statiuni in Creta, de dimensiuni mai mici, confortabile si cu un aer mai retras, care pot fi pe placul multor turisti. Plajele din partea cea mai vestica sunt cele mai izolate si cele mai frumoase. Aceste plaje sunt aproape goale cat e ziua de lunga dar pot deveni un magnet pentru cei ce calatoresc cu autocarul.

In partea de sud, muntii intra aproape vertical in mare, ceea ce face ca o parte buna de coasta sa fie nelocuita. Din loc in loc se mai gaseste cate un golf care gazduieste o mica statiune. Spre est, in zona Plaka, dezvoltarea turistica incepe din nou sa fie importanta. In orice parte a coastei de sud a Cretei, muntii ofera niste peisaje magnifice.

Complexele de vacanta all inclusive tind sa fie ingramadite in jurul fostei capitale a insulei Creta, Chania. O plaja foarte lunga ce se intinde spre vest atrage turistii in cautarea unei vieti de noapte tumultoase sau pe cei aflati in cautarea posibilitatilor de practicare a sporturilor acvatice. Coasta vestica este potrivita pentru cei care se bucura de frumusetea naturii. Stancile abrupte sunt presarate cu golfulete idilice care sunt foarte populare printre turisti, dar care sunt in general cam rupte de civilizatie. Muntii sunt o frumusete a insulei Creta dar mai ales in sud unde coboara direct in mare. Aici statiunile sunt mai putine, dar tind sa fie un pic mai selecte.

Mai multe informatii»

Geneva este unul dintre cele mai verzi orase din Europa.

In Geneva se gasesc peste 20 de parcuri iar centrul orasului ofera turistilor si localnicilor oportunitati nenumarate pentru odihna si relaxare.

Contrar credintei generale, elvetienii sunt mai mult decat punctuali cand vine vorba de ora de inchidere. Daca un muzeu se inchide la ora 5 pm, trebuie sa va asteptati sa fiti invitati sa parasiti incinta la 4:45 pm. Daca doriti sa intrati in muzeu la 4:30 pm cel probabil nu veti fi lasat sa mai intrati. Cam acelasi tratament il puteti primi si in magazine sau orice alt loc public cu un orar. Geneva este insa un oras foarte frumos, plin de obiective turistice ce merita vazute.

“Jet d’eau“, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Geneva reprezinta un adevarat simbol al orasului. “Jet d’eau” este o fantana cu apa pompata la 140 de metri inaltime. Spectaculosul jet era folosit ocazional pentru a elibera presiunea de la instalatia de producere a energiei electrice de pe Ron. Oamenilor le-a placut insa atat de mult incat in anul 1891 primaria a creat o fantana permanenta. Noapte jetul de apa este luminat foarte frumos. Cel mai bun mod de vizionare al acestui obiectiv turistic din Geneva este de la distanta deoarece pe o arie de jumatate de kilometru in jurul jetului este foarte multa apa. “Jet d’eau” este poate cel mai important obiectiv turistic din orasul Geneva iar accesul la aceasta atractie este gratuit pentru toata lumea.

Catedrala St-Pierre este un alt punct de interes. Catedrala se gaseste in cel mai inalt punct din Orasul Vechi, chiar in inima orasului. Catedrala Sf Petru din Geneva este cea mai veche si impresionanta comoara arhitectonica a orasului. Constructia monumentului a fost inaugurata in anul 1160 si a dura peste 400 de ani, suferind din cauza mai multor incendii si renovari de-a lungul secolelor. Turnul din partea de nord ofera o priveliste senzationala asupra intregului oras in timp ce subsolul adaposteste Muzeul de Arheologie unde puteti afla despre escavarile de obiecte de arta gasite sub Catedrala din Geneva – unele dintre aceste obiecte dateaza inca din anul 350 d.H.

Nicio calatorie in Geneva nu poate fi considerata completa fara o vizita la Cartierul General al Natiunilor Unite. Complexul poate fi vizitat numai cu un ghid insotitor si ofera turistilor o idee despre felul in care functioneaza cel important for international. In timpul vizitei turistii pot vedea Camera Adunarii Generale a O.N.U. ce are nu mai putin de 2000 de locuri si camera Consiliului O.N.U. ai carei pereti au decoratiuni din aur ce reprezinta lupta omenirii pentru pace.

Lacul Geneva (Leman) este cunoscut in toata lumea si ofera posibilitati nenumarate de petrecere a timpului liber de-a lungul intregului an. Pe malul estic exista un ceas imens din flori, ca un omagiu adus industriei de ceasuri din Geneva. Cadranul acestui ceas este ornamentat cu peste 6500 de flori si este reamenajat de mai multe ori pe an.

Insula Rousseau este un alt obiectiv turistic important in Geneva. Aceasta insula romantica, numita astfel dupa Jean-Jacques Rousseau, celebrul filosof din Geneva, este un bastion al relaxarii si linistii in mijlocul apelor agitate ale fluviului Ron. Pe insula se gaseste o rezervatie de pasari si un restaurant care ofera o priveliste exceptionala.

Mai multe informatii»

Orasul Berlin se afla pe raul Spree in statul federal Brandenburg din Germania. Berlin este capitala tarii si a trecut printr-o serie intreaga de schimbari importante in ultimii 100 de ani. Astazi este un oras plin de viata, modern si interesant ce atrage tot mai multi turisti in cautare de locuri unde sa petreaca cateva zile intr-un mod placut dar si un oras in care vizitatorii in interes de afaceri sunt si ei foarte multi. De la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace, orasul s-a ridicat din propria cenusa si a trecut prin cel mai mare proiect de reconstructie din Europa.

Marea majoritate a orasului Berlin a fost reconstruit, restaurat sau reinoit si exista unul langa altul elemente de arhitectura deosebita atat noua cat si veche. Exista mai multe puncte de informare turistica in centrul orasului Berlin si acestea pot oferi informatii la zi despre obiective turistice, muzee, evenimente, festivaluri, excursii si orice alte posibilitati de a vizita atractiile turistice din Berlin.

In Berlin sunt foarte multe obiective turistice si exista multe locuri si posibilitati de petrecere a timpului liber, de aceea Berlin a devenit o destinatie turistica foarte populara. Exista si o gama foarte larga de hoteluri si oferte de cazare care variaza ca pret in principal dupa locul in care hotelul sau respectiva posibilitate de cazare in Berlin este situata. In Berlin exista o multime de hoteluri de lux dar si oferte de cazare ieftina pentru cei care nu cauta decat sa plateasca cat mai putin.

Caderea Zidului Berlinului din anul 1989 a reprezentat un moment istoric si un punct important de cotitura pentru orasul ce fusese impartit in doua parti timp de 28 de ani. Berlinul de Est si Berlinul de Vest sunt acum unite desi inca pot fi remarcate unele semne de diferentiere. In Berlin exista o multime de obiective turistice foarte populare printre care se numara si Fernsehturm ( Turnul Televiziunii ), cea mai inalta structura din oras ce are in varf un restaurant rotitor. Un alt obiectiv turistic important este Potsdamer Platz, una dintre cele mai aglomerate piete din Europa, plina de magazine, baruri, cafenele sau restaurante. Checkpoint Charlie, un alt obiectiv turistic din Berlin, este probabil cea mai cunoscuta parte a Zidului Berlinului. Multi turisti aleg sa viziteze si Reichstag, sediul parlamentului Germaniei.

Orasul abunda de informatii despre istoria Berlinului, cu muzee cum ar fi complexul de cinci muzee de pe Insula Muzeelor. Printre muzeele interesante din Berlin se numara si Muzeul Egiptean care gazduieste artefacte vechi de sase milenii. In Berlin exista si numeroase galerii de arta unde turistii pot admira sculpturi dar si tablouri vechi si moderne ale unor pictori renumiti cum ar fi Van Gogh, Cezanne sau Picasso.

Tiergarten este parcul central din Berlin si o oaza de verdeata care acopera o zona de peste 252 de hectare. Este un parc superb si un loc popular printre berlinezi, care vin aici pentru relaxare, departe de viata tumultoasa din oras. Tiergarten este un obiectiv turistic care ofera de toate pentru toti: gradini, copaci, flori, cafenele, terase si exista chiar si o zona dedicata nudistilor, unde acestia pot face plaja linistiti.

Berlin este un oras relaxat cu o atmosfera incantatoare si dominat de un puternic sentiment al schimbarii. Turismul devine intr-un ritm accelerat o afacere importanta pentru oras, lucru ce indica clar ca in ciuda trecutului tumultos, orasul are un viitor maret.

Mai multe informatii»

Barcelona este o destinatie perfecta pentru un city break.

Conceptul de city break prinde din ce in ce mai bine si intre turistii romani. In Barcelona exista un amestec aproape electrizant de traditie catalana, spaniola si o varietate internationala debordanta din punct de vedere al specialitatilor culinare. Mancarea si bogatia acesteia constituie un motiv excelent pentru un city break in Barcelona. Specialitatile din fructe de mare sunt disponibile la tot pasul, in restaurantele si cafenele de pe plaja. In aceste localuri este o adevarata placere sa te bucuri de toate minunatiile culinare specifice Barcelonei in compania unei carafe de sangria.

Un city break in Barcelona poate fi interesant si din cauza vietii de noapte din oras. Barcelona este unul dintre orasele din Europa care traieste cel mai frumos noaptea. Baruri in care poate fi servit un cocktail si se poate asculta muzica de toate felurile, sau cluburi de noapte pot fi gasite si ele din abundenta in acest oras unic.

Arhitectura excentrica a cladirilor, unele dintre ele proiectate de Antoni Gaudi iar altele inspirate de stilul sau genial, dau Barcelonei un spirit unic care face turistii sa traiasca din plin si sa se bucure la maxim de un city break in Barcelona. La Pedrera, Casa Batllo si Parc Guell sunt exemple perfecte ale operei acestui mare om. La fel este si capodopera sa, minunea arhitecturala, catedrala La Sagrada Familia, care este inca in constructie chiar daca lucrul a inceput in 1882.

Din multitudinea de locuri ce merita vizitate, se mai numara dealul Montjuic unde se afla o veche fortareata ce pazea portul, ruinele romane, muzeul Maritim, muzeul lui Picasso care cuprinde lucrari de arta ce reprezinta dezvoltarea acestuia in pictura, nu trebuie ratat nici muzeul celei mai dulci placeri, ciocolata, iar in ceea ce priveste mancarea si distractia, le gasiti in acelasi loc, in portul orasului. Avand deschidere la marea Mediterana, o multime de restaurante si minidiscoteci si-au facut loc pe malul marii, chiar in apropierea portului.
Barcelona este un oras minune al coastei mediteraneene si care merita vazut si gustat din plin. O excursie in capitala Cataloniei poate fi considerata o plimbare prin istorie, trecand de la ruine romane, orasul vechi si terminand cu partea moderna plina de bulevarde largi, in zona dealurilor, iar strazile ce cresc in altitudine te fac sa te gandesti la alt superoras, San Francisco.

Cu un aeroport ce se afla la mai putin de 15 km de centrul orasului si cu o gama extrem de larga de oferte de cazare disponibile, excursiile de tip city break la Barcelona sunt extrem de populare pe tot timpul anului. Un city break in Barcelona poate fi combinat si cu un concert sau orice alta manifestare culturala avand in vedere ca in Barcelona se organizeaza foarte des astfel de evenimente. Barcelona, acest oras extraordinar, isi asteapta turistii cu bratele deschise pentru cele mai palpitante city break-uri din Europa!

Mai multe informatii»

Situat pe malul Golfului Finlandez, orasul Helsinki este capitala Finlandei si totodata cel mai mare oras din aceasta tara. In ceea ce priveste zona urbana a acestuia, ea este formata din municipiul capitalei si cele trei orase: Vantaa, Espoo si Kauniainen. Fiind un important port din Marea Baltica, cel mai folosit mijloc de transport este vaporul, asta si pentru ca Finlanda este izolata de restul tarilor scandinavice si europene.

Orasul reuseste sa creeze o senzatie de spatiu, desi comparat cu alte capitale europene este considerabil mai mic. Cu siguranta nu o sa regretati daca alegeti sa va cumparati bilete de avion catre Helsinki deoarece orasul are foarte multe de oferit turistilor: parcuri, muzee, biserici, monumente si multe altele. Intrarea este strajuita de fortareata Suomenlinna care este de fapt cea mai mare fortareata de pe Marea Baltica si face parte din patrimoniul UNESCO inca din anul 1991.

Printre persoanele importante care s-au nascut sau activeaza aici, ii amintim pe Linus Torvalds, Alvar Aalto, Paavo Nurmi, cat si membrii formatiilor de muzica HIM, Nightwish si The Rasmus.

Pasionatii de pictura pot face o vizita la Muzeul de Arta a Ateneului, unde pe langa numeroase picturi puteti intalni si faimoase sculpturi. Un alt muzeu, cel de arta contemporana este in imediata apropiere a Ateneului si este locul in care o sa puteti admira multe lucrari ale catorva din cei mai renumiti artisti locali, cat si din tarile vecine. Periodic, aici se organizeaza si expozitii.

Aveti posibilitatea de a va cumpara fie de la hotelurile din Helsinki, fie de la aeroport, acele carduri de vizitator care va asigura transportul gratuit in intreg orasul, cat si acces gratuit la aproximativ 50 de obiective turistice si muzee. De asemenea, cumparand un astfel de card, disponibil si la oficiile de turism, o sa puteti beneficia de o reducere semnificativa de 70% la tururile orasului. In comparatie cu celelalte orase de pe batranul continent, preturile aici sunt mai mari pentru serviciile de consum, incluzand aici si cheltuielile cu cazarea.

Nu trebuie sa va faceti griji in ceea ce priveste criminalitatea deoarece aceasta este foarte redusa, la fel ca in toata tara. Referitor la gastronomia locala, va recomandam Zetor care este un restaurant unde se serveste mancare traditionala finlandeza, preturile pentru meniurile principale osciland intre 10 si 20 de euro. Pentru mancare cu specific belgian, merita sa mergeti intr-o zi la Belge, unde o sa gasiti mancare foarte buna, bere de o inalta calitate si o atmosfera placuta. Daca doriti sa mancati la un local unde se serveste mancare cu specific italienesc, un loc bun ar fi restaurantul Gastone.

Pasionatii de shopping au de ales intre galeriile Forum, Stockmann cat si noile galerii Kamppi, iar cei ce vor sa se relaxeze pot merge pe plaja Hietaniemi. Desi multi au impresia ca in Finlanda este prea frig pentru inot, e bine de stiut ca pe parcursul verilor calduroase, cele 310 insulite de care dispune aceasta tara sunt luate cu asalt atat de localnici cat si de catre multi dintre turistii veniti sa o viziteze.

Un sejur in Helsinki ar trebui sa includa neaparat o vizita pe insula Seurassari care nu este una obisnuita si asta pentru ca aici se afla un muzeu in aer liber, unul dintre principalele puncte de atractie ale orasului. Acesta arata traditiile finlandeze cat si cladirile construite intre anii 1700 si 1900, locul unde o sa gasiti si numeroase magazine, cat si zona unde se organizeaza fel si fel de evenimente pe timpul verii unde poate participa toata familia.

Incheiem acest articol prin a discuta putin despre transportul in interiorul orasului Helsinki, o retea care este considerabil mai avansata in comparatie cu ce gasim pe restul continentului european. Aici o sa gasiti o multime de tramvaie, autobuze, cat si o linie de metrou. In afara municipiului, in orasul Vantaa, intalnim aeroportul international Helsinki care este deservit de mai multe linii aeriene, in special de Finnair care este detinuta de autoritatile locale. Aici sunt zboruri internationale de la Tallinn (capitala Estoniei), cat si alte destinatii din Europa.

Mai multe informatii»

Milano este numele aflat pe buzele oricui viseaza la un sejur in Italia. Minunata capitala a Lombardiei face parte dintr-un areal cunoscut ca Banana Albastra, unde se pare ca s-a inregistrat cea mai mare densitate a populatiei din intreaga Europa. Fondat de celti, a fost insa ocupat de romani, sub dominatia carora a cunoscut o adevarata inflorire, astfel incat, pentru mai bine de 100 de ani, a fost capitala Imperiului Roman de Apus. Cele 4 milioane de locuitori ai sai sunt astazi mandri de statutul lor milanez, caci ce poate fi mai frumos decat sa traiesti in capitala mondiala a modei si tot ceea ce te inconjoara sa imbine istoria, traditia si modernitatea intr-un mod de-a dreptul fascinant.

Cea mai mare dilema a turistilor este aceea de a alege intre a vizita monumente si obiective turistice faimoase in intreaga lume sau a se avanta intr-o experienta epuizanta de inventariere a celor mai prestigioase magazine de lux. La Via Monte Napoleone se gasesc produse marca Versace, Gucci, Prada sau Cartier. Pe Via della Spiga se intind exclusivistele buticuri Sergio Rossi, D&G, Bulgari, in timp ce la Via Sant’Andrea se sta la coada pentru Chanel, Armani sau Moschino. Lista poate continua la nesfarsit, iar cei care adora numele mari oscileaza intre exaltarea experientei si neputinta de a o experimenta complet, caci pentru a putea vizita toate aceste locatii, vacanta ar trebui dedicata in totalitate cumparaturilor.

Milioane de turisti care se opresc la Milano au ocazia sa viziteze castelul Sforzesco, locuit de-a lungul timpului de marile familii burgheze care au condus orasul, sau Biserica Santa Maria delle Grazie, unde este depusa faimoasa pictura Cina cea de Taina a lui Leonardo da Vinci. De asemenea, Palatul Regal reprezinta un monument impresionant, datand din secolul al XVIII-lea, si care a gazduit din 1598 primul teatru milanez – in prezent infatiseaza publicului numeroase expozitii de arta.  Una dintre cladirile neo-clasice vestite, care trebuie neaparat vizitata, este Villa Reale, inconjurata de o frumoasa gradina in stil englezesc – de-a lungul timpului s-au adapostit acolo Napoleon si Josephina, dar si alte personalitati ale vremii. Cum locuitorii sunt mari iubitori de arta, si isi pretuiesc trecutul glorios, de secole, Muzeul Arheologic Municipal este un adevarat paradis pentru iubitorii de istorie. Vestigii grecesti, romane si etrusce, colectii de monezi si exponate excavate recent din Palestina ii asteapta pe curiosi sa le admire.

Milano insusi este o adevarata arta arhitecturala, dar Galeria Brera este un simbol al culturii si spiritualitatii locale, expunand marile capodopere italiene ale secolului al XIV-lea. Pieta lui Giovanni Bellini, Cina la Emmaus a lui Caravaggio, cateva tablouri semnate de Raphael si altele donate de sotii Maria si Emilio Jesi fac deliciul pasionatilor de pictura. Orasul fierbe continuu, zgomotul si agitatia strazilor fiind deopotriva fermecatoare si obositoare. Linistea poate fi gasita insa cu usurinta intr-una din numeroasele gradini verzi milaneze. Parcul Sempioni are o arhitectura calda, romantica, cu spatii de relaxare chiar pe iarba, multe podete si alei intortocheate, locuri de joaca pentru copii si cateva locatii care fac ziua vizitatorilor si mai frumoasa – Arena Napoleoniana, Teatrul de Arta, Acvariul si Libraria Orasului.

Cel mai mare spatiu de recreere este totusi parcul Forlanini, care, pe aproximativ 235 de hectare, gazduieste facilitati  moderne diverse, de la piscine pana la spatii special amenajate pentru canotaj. Lacul Salesina, cu spectaculoasele fantani arteziene de pe mal, este punctul principal de atractie. Parca mereu in cautarea excelentei, milanezii sunt renumiti in intreaga lume pentru preparatele culinare cu care isi rasfata vizitatorii. Snitelul gatit cu unt, cotoletta alla milanese, mancarea cu varza si carnaciori – cassoeula, sau celebrul risotto alla milanese sunt doar cateva din cele mai de seama delicii locale. Simplul gest de a lua masa intr-unul dintre impunatoarele restaurante sau cafenele se poate transforma intr-o amintire de neuitat.

Prosperitate, eleganta si bun-gust, toate pot fi experimentate la Milano, unul dintre marile orase ale lumii.

Mai multe informatii»

Bruxelles – capitala multilingva a Belgiei este sediul Familiei Regale, a Parlamentului Eurpean si a Comisie Europene, precum si resedinta numeroaselor organizatii internationale. Orasul ii cheama pe turisti sa raspunda la farmecul sau multicultural. Atractiile turistice din zona sunt impartite pe mai multe categorii. Unul dintre cele mai aglomerate si iubite locuri din Bruxelles este Piata Mare din centrul vechi, unde stilul Medieval se rasfrange asupra stradutelor pavate cu dale si a cladirilor bogat ornamentate. Bulevardele care impanzesc centrul si piata sunt construite in stilul tarziu parizian al secolului XVIII.

Constructiile impunatoare moderne care adapostesc banci si ambasade se afla intr-un contrast remarcabil cu labirinturile de stradute inguste si pietruite care serpuiesc artistic imprejurul pietei. Piata Mare este o oaza de cladiri medievale ornamentate intr-un stil bogat care dau tonul unei atmosfere romantice si extrem de vie. Aici, in inima Bruxelles-ului, turistii pot admira si fotografia cladirea impunatoare a Primariei si alte constructii de tip vechi care incanta prin opulenta si traditie. Piata Grand Place arata ca o poveste in razele tarzii ale soarelui si le propune vizitatorilor un taram magic spre descoperire, cu fiecare straduta care se ascunde imprejurul edificiilor. De altfel aceasta piata este apreciata printre cele mai frumoase din toata Europa. Tot aici turistii vin de obicei sa se lase rapiti de frumusetea covorului de flori bienal. La inceputul lunii iulie are loc o procesiune istorica muzicala numita „Ommegang” la care participa localnicii si turistii care vin special pentru acest eveniment de amploare.

Vanatorii de simboluri pot vizita Atomiumul – o structura simetrica intortocheata din otel si aluminiu care reprezinta structura unui atom. Cele 9 sfere legate prin scari au si o utilitate deosebita – ele gazduiesc camere expozitionale. Acest obiectiv a fost construit pentru Expozitia Mondiala din anul 1958 gazduita de Bruxelles. Turistii pot urca pe sfera cea mai inalta a structurii cu liftul (la 102 metri) pentru a admira orasul de la inaltime. Atomium se afla chiar langa Parcul Mini-Europa si este deseori interpretat in aceeasi cheia in care este conceput Turnului Eiffel pentru Paris.

Un alt simbol interesant si unic al capitalei Belgiei este Manneken Pis – o sculptura inedita de 30 de centimetri care il infatiseaza pe un tanar intr-o pozitie compromitatoare. Sculptura serveste la amuzamentul celor care viziteaza pentru prima data orasul. Initial, obiectivul a fost o fantana importanta a orasului realizata in secolul XV. Sistemul era cunoscut si apreciat in intreaga Europa. Astazi insa faimoasa sculptura a devenit emblema spiritului razvratit sau rebel al orasului. Statuia imbraca la propriu diverse tinute luxurioase create pentru diferite evenimente importante ale orasului.

Palatul Regal – Palais Royal, Muzeul Horta, Catedrala Sf Michael si Sf Gudula, Palatul de Justitie si Mii Europa sunt printre principalele locuri de vizita in oras. Turistii pot de asemenea vedea Galeriile Sain Hubert, Cartierul Traditional Les Marolles si Cartierul European.

Bruxelles poate fi vazut in orice sezon, si asta datorita climei extrem de favorabile atat pe parcusul verii cat si a iernii. Cel mai favorabil climat pentru o excursie de cateva zile sau pentru un city-break este oferit de peroada cuprinsa intre lunile mai si septembrie. De altfel in aceste luni orasul este super-aglomerat, ceea ce face ca si locurile de cazare sa fie foarte scumpe si obiectivele de vizitare sa fie arhipline.

O camera single la un hotel de 3 stele costa intre 40 si 80 de euro pe noapte. Cu mult mai ieftina este oferta hostelurilor care taxeaza si cu 15-20 de euro pe noapte. Vestea (aparent) buna este ca in Bruxelles turistii nu sunt obligati sa lase bacsis la restaurant, deoarece in oras functioneaza un sistem care include astfel de taxe in nota de plata.

Aeroportul International din Bruxelles – Zaventem este situat la numai 14 km de oras. Biletele de avion pentru Bucuresti-Bruxelles sunt de regula ceva mai scumpe decat pentru alte orase din Europa. Exista zboruri directe catre Bruxelles si din orasele Cluj-Napoca, Timisoara sau Iasi. Cu avionul se mai poate ajunge insa pana in aeroporturile din Paris, Frankfurt, Londra sau Amsterdam, urmand ca pana in Bruxelles turistii sa continue calatoria cu autocarul sau cu trenul – totul pentru un pachet mai atractiv din punct de vedere financiar.

Mai multe informatii»
Insula Skye, Scotia

Insula Skye, Scotia

Insula Skye, Scotia

Scotia este un teritoriu imbibat in legenda si romantism. Peisajul evocativ si castelele ruinate din campurile de iarba neagra povestesc despre un trecut plin de eroism, lupte si evenimente ce isi fac auzit ecoul peste secole. Aceasta atrage turistii care sunt fascinati de peisaje, insule si de o varietate de locuri bogate in istorie si cultura.

Insula Skye este situata in largul coastei vestice a Scotiei continentale si este cea mai mare si mai fascinanta insula din Arhipelagul Hebride din Scotia. Mentionate in poeme si cantece ca Eilean Cheò sau Insula Incetosata, Skye este renumita pentru frumusetea naturala, istoria si fauna salbatica. De la micii Ausei cu Cap Galben pana la magnificii vulturi Golden Eagle, de la Chitcanul Pitic la caprioare si de la Codul Negru la somoni, viata salbatica infloreste in aceasta insula. Daca esti norocos poti zari chiar si Castori de mare jucandu-se pe tarm. Zona este un sanctuar si pentru mai multe specii de flori de camp.

Potrivit celebrei publicatii National Geographic, insula Skye se afla pe locul al patrulea in topul celor mai frumoase insule din lume, numarandu-se printre preferatele turistilor din intreaga lume. Motivele pentru care s-a clasat atat de sus sunt foarte clare. Muntii, stancile si plajele nesfarsite creaza un peisaj de vis, capabil sa sensibilizeze si cele mai urbane persoane care de obicei sunt insensibile la farmecul naturii.

Populatia insulei este foarte mica dar straveche – traditiile dateaza inca din Epoca de Piatra. Astazi pe insula Skye locuiesc doar in jur de 9000 de oameni. Fauna de pe insula Skye nu este atat de bogata ca cea de pe restul arhipelagului britanic dar este considerabila. Este un loc ideal pentru cei pasionati de pasari, aici existand o multime de specii ce pot fi observate indeaproape, dar se gasesc si o multime de alte animale salbatice.

Istoria Skye este foarte bogata si spiritul stavechi se poate simti in aerul din jur. Arta traditionala, muzica populara si sporturi vechi sunt inca pastrate de localnicii care in parte inca vorbesc vechiul dialect galic.

Splendoarea naturala unica si climatul umed sunt completate de vanturi racoritoare de coasta, a caror combinatie constituie cea mai buna reteta pentru o calatorie cu adevarat minunata. In partea de sud a insulei se afla doua zone distincte: formatiunile de bazalt negru Cuillin si formatiunile de granit Red Cuillin. O alta atractie a zonei este constituita din ramasitele unui castel, care se ridica peste stanci si sunt inconjurate de terenuri pline de verdeata.

Mai multe informatii»
Toate Zonele Toate Locatiile Orice Evaluare

Afisare Rezultat