Navigation Menu
Barajul si lacul de acumulare Vidraru

Barajul si lacul de acumulare Vidraru

in Locuri de vis: de vazut intr-o viata! | 0 comentarii

Barajul Vidraru din judetul Arges devine punct de atractie pentru tot mai multi turisti! In momentul de fata, barajul Vidraru este al cincilea ca marime in Europa si se afla pe locul 27 intre constructiile similare din lume, constituind un obiectiv strategic pentru siguranta nationala.

Lacul de acumulare Vidraru, amplasat pe raul Arges pe un sector de 28 km lungime, a luat fiinta in luna martie 1966. Situat intre muntii Fruntii si Ghitu, aduna apele raurilor Capra, Buda si ale catorva afluenti directi (Raul Doamnei, Cernatul si Valsanul, Topologul, Valea lui Stan si Limpedea), cu un debit total de cca 5,5 mł /s.

Suprafata totala a lacului este de 393 ha, lungimea de 10,3 km, iar latimea maxima de 2,2 km in zona Valea Lupului – Calugarita. Adancimea maxima a apei este de 155 m langa barajul inalt de 166 m, iar volumul apei este de 465 milioane mł. Nivelul normal de retentie este de 830,00 metri deasupra marii (mdM).

Constructia barajului a durat cinci ani si jumatate. S-au forat 42 km de galerii subterane, s-au excavat 1.768.000 mł de roca, din care aproximativ 1 milion mł in subteran, s-au turnat 930.000 mł de beton, din care 400.000 mł in subteran si s-au montat 6.300 tone de echipamente electromecanice

Este un baraj din beton cu dubla curbura realizat din 22 de ploturi verticale, avand inaltimea de 166,60 metri si o lungime la coronament de 307 metri, fiind traversat de noua galerii orizontale interioare. Constructia se sprijina pe versantii muntilor Pleasa si Vidraru, iar turbinele si generatoarele electrice ale hidrocentralei asigura o productie de energie, intr-un an hidrologic mediu, de 400 GWh/an.

Numit de presa vremii „Cetatea de Lumina”, in perioada 1965-1970 Barajul Vidraru devenise locul preferat in care reprezentantii regimului comunist aduceau sefii de stat straini in vizita in Romania, pentru a le arata mareata realizare.

Embelma barajului Vidraru este o uriasa statuie din metal, creeata de Constantin Popoviciu si numita de cei mai multi Zeita Luminii, care insa se pare ca il reprezinta pe Prometeu, cel care a furat focul zeilor pentru a-l da oamenilor in mitologia greaca.

Pentru a ajunge la baraj venind dinspre Curtea de Arges, parcurgi cu masina 30 de km de drum spectaculos taiat direct in munte, cu serpentine stranse si treci peste un pod si doua tuneluri. Chiar si pe timp de vara ai sansa sa vezi aici cascade de ghiata formate de apa ce se scurge in permanenta pe versantii muntelui. Pe drum te poti opri la un gratar sau chiar pentru o noapte de camping pe valea raului. De la Vidraru drumul continua prin munti catre Sibiu pe Transfagarasan.

Lacul si barajul Vidraru sunt folosite si pentru agrement, in zona existand cateva restaurante si cabane si un hotel plutitor. In ultimii ani au aparut noi activitati sportive in zona, cataratul pe unul din peretii din marginea barajului beton si bungee jumping-ul.

Comentarii si pareri